Naselja u neposrednoj okolini

Ba Banja Vrujci Belanovica
Gornji Milanovac Ljig Moravci
Savinac Slavkovica Struganik

BA

U mestu BA nalazi se crkva Sv. Ilije i spomen ploca iz I svetskog rata.


BANJA VRUJCI

Banja Vrujci nalazi se na putu Mionica-Ljig u dolini recice Toplice medju obroncima Maljena i Suvobora. Lekovita topla mineralna i radioaktivna voda (27° C), veci broj otvorenih i zatvorenih bazena cine turisticku ponudu ove Banje. Voda se koristi za kupanje i pijenje, a moguce je lecenje i radioaktivnim blatom. U praksi je provereno da se u Vrujcima uspesno lece sve vrste reumaticnih oboljenja, hronicna oboljenja zenskih polnih organa, rekonvalescencija, malokvrnost i slicno.


BELANOVICA

Belanovica se nalazi na uscu istoimene reke u Kacer, 18 km od Ljiga. Naselje se razvilo na mestu nekadasnjeg turskog hana. Crkvu i skolu ovo mesto dobilo je 1864. godine, a status varosice 1904. godine. Izgradnjom hotela "Kacer" "B" kategorije sa 36 lezaja mesto je dobilo novu sansu u razvoju turizma. Turisticku ponudu upotpunjuju prodavnice, dobro snabdevena pijaca, zdravstvena stanica, posta. Reka Kacer bogata je ribom, a okolina Belanovice lovnom divljaci.


GORNJI MILANOVAC

Nekad Despotovica, po recici kraj koje je gradjen. Ovaj naziv grad je zadrzao do 1859. godine. Tada je ukazom kneza Milosa dobio svoj danasnji naziv u spomen na knezevog brata Milana. Gornji Milanovac se nalazi u juznoj podgorini planine Rudnik. U novije vreme ovde se narocito razvija industrija i poljoprivreda. Tokom Drugog svetskog rata ovde su vodjene izuzetno teske borbe, te je grad skoro u potpunosti bio razrusen. Na uzvisenju kraj grada pod nazivom Brdo mira, nalazi se spomenik vojnicima Crvene armije, ucesnicima u oslobodjenju grada od okupatora u Drugom svetskom ratu, kao i spomenik jugoslovensko-norveskog prijateljstva.


LJIG

Nalazi se u zivopisnoj dolini, na istoimenoj reci, na nadmorskoj visini od 152 m. Sa Beogradom (90 km) povezan je ibarskom magistralom. Privredni je, kulturni i administrativni centar istoimene opstine. Na povrsini od 279 kvadratnih kilometara locirano je 26 naseljenih mesta. Razvio se u ataru sela Gukosi kao drumsko naselje oko istoimene reke, po kojoj je i dobio ime u drugoj polovini XIX veka. Za varosicu je proglasen tek 1922. godine. Naselje se brze razvijalo od kada je kroz njega prosla zeleznicka pruga od Lajkovca za Gornji Milanovac. Stanovnistvo se pretezno bavi poljoprivredom, trgovinom, ugostiteljstvom i turizmom. Ljig sa okolinom spada u izuzetno atraktivne predele u Srbiji sa mnogobrojnim uslovima za razvoj turizma. Pronalaskom termomineralnih voda (32,7° C) i dogradnjom pratecih objekata Ljig se pretvara u savremeno opremljen banjski centar. Primenjuje se hidroterapija, elektroterapija, kineziterapija i slicno. Indikacije zapaljenski reumatizam, reumatoidni artritis, degenerativni reumatizam, artroze, spondiloze, diskopatije, psihogeni reumatizam, oboljenja perifernih krvnih sudova, posttraumatska stanja> i dr. Smestaj i ishrana - u hotelu "Ljig""B" kategorije sa 64 lezaja i 500 sedista u sali i letnjoj basti. Autokamp kraj Ibarske magistrale. Motel u Ljigu sa 30 lezaja i 300 sedista u restoranu, poznat po nacionalnim specijalitetima. Mogucnost privatnog smestaja. U sklopu turistickog naselja bazen olimpijskih dimenzija. Brojni restorani, prodavnice, servisi.


MORAVCI

U Moravcima je crkva, na mestu gde su se nalazili konaci Hadzi-Ruvima i Hadzi-Djere, poznatih licnosti sa kraja XVIII i pocetka XIX veka.


SAVINAC

Grob Mine Karadzic, najmladje i najslavnije kcerke Vuka Karadzica nalazi se u mestu.


SLAVKOVICA

Slavkovica je naselje poluzbijenog planinskog tipa u kome se nalaze javne, administrativne zgrade - skola, posta, prodavnice i brojne kafane i kafici. U Slavkovici se nalazi crkva sv. Preobrazenja sagradjena 1875. godine, u kojoj su ikone na drvetu rad dokmirske skole iz 1820. godine. U zaseoku Ikonic, na oko 2 km od centra sela nalazi se manastir posvecen Vavedenju Presvete Bogorodice, zaduzbina kralja Milutina. U njemu su pronadjeni sarkofazi despota Djurdja Brankovica i njegove zene Jerine. Ostavsi u narodnom poimanju u rusevinama, ista se jos uvek naziva Crkvina. Do zanimljivih ostataka ove crkve iz turistickog naselja na Rajcu se dolazi jednocasovnim pesacenjem.


SRUGANIK

U Struganiku se nalazi rodna kuca vojvode Zivojina Misica koja predstavlja memorijalni kompleks istorijsko-etnografskog karaktera. Postava se sastoji iz dva dela, istorijskog i etnoloskog. U sobnim prostorijama je tematska postavka koja prikazuje licnost Zivojina Misica u kontekstu istorijskog zbivanja krajem proslog i pocetkom ovog veka, s akcentom na one dogadjaje u kojima je vojvoda odigrao znacajnu ulogu. Tako su hronoloski prezentovani njegovo rodjenje i skolovanje, uz istorijat porodice Misic, njegova vojna karijera u balkanskim ratovima za nezavisnost, Prvi svetski rat sa posebnim osvrtom na Kolubarsku bitku, zatim njegova bolest, poslednji dani i najzad priznanje i doprinos vojnoj nauci.