Beogradska skola geografije

Glavni cilj Beogradske skole geografije je da otkrije, podstakne i osposobi mlade kadrove za istrazivacki rad. Skola nece imati ograniceno trajanje. Osposobljavanje u metodama istrazivackog rada je trajan proces, pa ce svaki polaznik ucestvovati onoliko dugo koliko oseti potrebu za sticanjem novih znanja. Polaznici koji budu odslusali ceo kurs, dobijace zadatke za samostalan rad kod kuce. Nakon zavrsenog kursa polaznici ce biti upuceni u istrazivacka drustva, koja se bave srodnom tematikom, gde ce ucestvovati u realizaciji istrazivackih programa.

Pristup skoli je slobodan i nece se vrsiti selekcija polaznika. U slucaju da se prijavi veci broj zaineteresovanih polaznika, rad ce se odvijati po grupama.

Predavanja u okviru skole geografije drzace afirmisani naucni radnici iz oblasti geografije i srodnih nauka, profesori, doktori i magistri nauka. U realizaciji prakticnog i terenskog dela programa uzece ucesce studenti, clanovi Geografskog istrazivackog drustva (GID), koji ce biti koordinatori istrazivackih grupa.

Program rada (za sve pocetnike, bez obzira na interesovanja):

 1. Sta je naucno-istrazivacki rad?
 2. Orijentacija
 3. Osnovi kartografije i topografije
 4. Orijentacija na terenu

Za blize upoznavanje polaznika sa geografijom kao teorijom i praksom, planirana su predavanja iz sledecih oblasti: kartografija(orijentacija, osnovi kartografije i topografije, orijentacija na ternu); hidrologija(recna mreza, elementi recnog sliva, obuka u koriscenju racunarskog programa "Reke"); statistika u geografiji(obuka polaznika u koriscenju programa za statisticku obradu podataka u geografiji: "GeoStat", "Statistika"...); primena racunara u geografiji(elektronska posta u geografiji -Internet, elektronske novine, knjige na CD-u).

Program rada po grupama

 1. Matematicka geografija
 2. Klimatologija
 3. Hidrologija
 4. Geomorfologija
 5. Kartografija
 6. Pedologija
 7. Agrarna geografija
 8. Turizmologija
 9. Zastita zivotne sredine
 10. Geografski informacioni sistemi