Podrška za YU slova:

Sačinio: Branislav Subotić <E-mail: bane@etf.bg.ac.yu> ====================================================
Uputstvo za instalaciju YU fontova, patch-ovanje GDI.exe, instalacija MAPPER.EXE za Windows 95 ====================================================

Ovaj standard koji Vam želim prezentirati je široko prihvaćen i koristi se na teritoriji SRJ kao standard za pisanje YU tekstova pod W3.1* ili W95 operativnim sistemima.

Sledeće operacije izvedite pod opcijom!

!!!Restart the computer in MS-DOS mode!!!!
(odnosi se na Windows 95. Za W3.1* dovoljno je izaci u DOS mod)

Imacete problema ako se odlucite sa MS-DOS prompt!!! (Windows 95)

Instalacija fontova:
=================

File fonts.zip (1067 kB) unzip-ujte i "pregazite" (prekopirajte - overwrite) preko postojećih fontova unutar

c:\WINDOWS\FONTS\

direktoprijuma (napomena: ovo je najčešći položaj direktorijuma fonts pod Windows 95, opcionalno: c:\win95\fonts\ ). Ovaj proces je potrebno uraditi u DOS-u.


Patchovanje GDI.EXE fajla:
==========================

File gdifix.zip (20 kB) potrebno je privremeno unzip-ovati i smestiti u neki TMP direktorijum. Iz tog direktorijuma potrebno je prekopirati file GDIFIX.COM u:

C:\WINDOWS\SYSTEM\

gde se već nalazi file GDI.EXE (sistemski postavljen). Za svaki slučaj potrebno bi bilo sačuvati file GDI.EXE (cca 350 kB) na disketi kao backup. Sledi kucanje komande gdifix unutar pomenutog direktorijuma (tu smo postavili gdifix.com). Sledi odziv programa:

 1. Racunari
 2. Yuscii
 3. Latin2
 4. MMikro
 5. Custom1
 6. Custom2
 7. 852 CP
 8. MacCustom
 9. Custom3
 10. JUS015
 11. MacCustWin
 12. 1250 CP
  Izaberite kodni raspored:

Preporučujem da kao opciju izaberete "12".

Time će Vaš sistem biti patchovan i modifikovan za kodni raspored CP1250. Ovom operacijom NEĆETE poremetiti Vaše dosadašnje navike u kucanju engleskog teksta jer sve ostaje ISTO!

Razlika je samo u YU podršci!

Instalacija MAPPER.EXE za Windows 95 ======================================

Mapper za Win95 je program koji Vam na lak način omogućuje "skakanje" iz jednog kodnog rasporeda u drugi prilikom pisanja. Pošto su YU tastature usvojene sa kodnim rasporedom 1250, a i same tastature za YU trzište u svetu se rade za nas u ovoj varijanti, korisnicima "naših" tastatura je rad u editorima i programima za obradu teksta krajnje jednostavan na ovaj način.

File mapper95.zip (88 kB) prekopirajte i unzip-ujte u neki direktorijum u kome ce jedan deo ove arhive, MAPPER.EXE stajati na Vašem sistemu. Ovim je najvažniji deo instalacije odradjen.

Posle svih ovih procedura, sledi povratak u Windows 95 gde ćemo izvršiti finalna podešavanja sistema.

Pošto nam se Windows 95 podigao, potrebno je da napravimo Shortcut to Mapper95 (mapper.exe). Pritiskom desnog tastera miša na unutrašnji deo ekrana W95 (koji nije popunjen ikonama), dobićemo meni u kome biramo "New". Zatim biramo opciju Shortcut i kreiramo ovaj traženi shortcut prema položaju direktorijuma, odnosno programa mapper.exe na sistemu. Kao produkt će se pojaviti na ekranu mala ikona sa tasterom ispod koga će pisati:

Shortcut to Mapper95
Ovim je kompletna procedura sva 3 paketa završena. Ostaje nam da sve proverimo na delu kako radi pod npr. MS Word-om 7.0 ili pak pod nekom od YU prezentacija unutar Netscape 2.0 ili nekog novijeg. Promena kodnog rasporeda se vrši pritiskom na tester "shift".

Uspešan rad!

U slučaju nekih problema obratite se na:

bane@etf.bg.ac.yu


NAPOMENA: Za gledanje YU prezentacija potrebno je odraditi patchovanje GDI.EXE kao i overwrite fontova...