KopaonikU neposrednoj blizini Kopaonika nalaze se vredni spomenici istorije i kulturne bastine Srbije. Medju srpskim manastirima, Studenica je imala najznacajnije mesto. Ova zaduzbina Stefana Nemanje (1195. g.), utemeljivaca nezavisne drzave i rodonacelnika mocne dinastije koje ce Srbijom vladati puna dva veka, izdize se pored bistre i hladne recice Studenice. Kao jedinstven nacionalni spomenik svrstana je u registar svetske kulturne bastine UNESKO-a.

U Ibarskoj klisuri, svojim polozajem na strmom bregu iznad reke i impresivnim izgledom paznju privlaci Maglic, jedno od najocuvanijih srednjevekovnih utvrdjenja u Srbiji (XIV vek). Od nekada mocnog grada, najnepristupacnom platou koji dominira okolinom, sacuvane su kule i rusevine crkve i zgrada u unutrasnjosti tvrdjave.

Manastir Zicu, pored reke Ibra, podigao je u XIII veku srpski kralj Stefan Prvovencani, uz pomoc svog brata Save. Bilo je to prvo sediste srpske arhiepiskopije, a prvi arhiepiskop je bio Sava. U Zici su krunisani srpski kraljevi i ustolicavani episkopi. Od drugih manastira se izdvaja crvenom fasadom.

Bogorodicna cerkva manastira Studenica, sva u belom mermeru, najdragocenijije spomenik raske skole. Prvobitno slikarstvo Bogorodicne crkve, s pocetka XIII veka, jedan je od najvecih likovnih dometa svetskog slikarstva toga doba.

Manastir Djurdjevi Stupovi (XII vek) kod Novog Pazara nalazi se na lepom uzvisenju koje dominira okolinom. Prilaz je moguc samo pesice. Po svom arhitektonoskom tipu crkva pripada raskoj skoli. U njoj se nalaze ostaci dva sloja fresaka: iz XII i s kraja XIII veka.


Dalje

Kopaonik Fotografije: Branislav Patrnogic Izdavac: Jugoslovenska revija, Beograd, 1991.