YU Mensa

Bilten 1
DUNGEONS HERALD

Mesec"ni glasnik Dragonlanda

Broj 1

Spring 1991

Samizdat


Razgovor sa povodom:

Zmajeve igre


- Drus"tvena igra koja osvaja i nas"e mensijanske prostore -

Zahvaljujuc'i ljubaznosti gospodina Karolja Kris"tof Bodric"a iz Novog Sada, osnovan je Beogradski Sig za igranje Dungeons and Dragons igara. Igramo se vec' oko tri meseca. Sig se sastaje u prostoriji i terminima Mense (Dom Omladine Beograda, Makedonska 22/II sprat, soba 6, od 18 do 22 c"asova svakog ponedeljka i c"etvrtka, gde je na raspolaganju i telefon 330-659).

Dungeons & Dragons je igra imaginacije.Sastoji se od avantura koje igrac"i igraju koristec'i mas"tu, glumec'i jedan od nekoliko pravilima igre definisanih likova. Jedan igrac" ima posebnu odgovornost, pos"to on vodi igru, poput rez"isera koji stvara ambijent pustolovine. Njega nazivamo Dungeon Masterom (DM) pos"to on planira objekte koje osvajamo kao i raspored c"udovis"ta i blaga po njima. Njegovo je pravo da modifikuje pravila igre, kaz"njava i nagra|uje pojedine igrac"e, itd... Standardni likovi koji su ponu|eni poc"etnim nivoima igre su:

Svaki od ovih likova poseduje niz specijalnih sposobnosti, kojima moz"e doprineti (ali i odmoc'i) ispunjenju zadatka ekipe. Ekipa likova u svakoj avanturi ima za cilj da spase neku princezu ili oslobodi odre|eni zamak od monstruma itd... Pri tome se srec'u razlic"ita c"udovis"ta, razlic"ite zamke, tajna vrata, itd...


C"lanovi ekipe: ...
Class Aligment Level of experience
Sneca Cleric Lawfull 4 nivo
Eliot Magic User Neutral 4 nivo
Belinda Elf Neutral 3 nivo
Io Fighter Chaotic Poginula
Mrmi Cleric Lawfull 4 nivo
Veliki Dwarf Neutral Trune u zatvoru, 1 nivo
Zeka C"estergloc" Halfling Neutral Reinkarnirao, 2 nivo
Hermo Thief Chaotic 4 nivo
Tom Fighter Lawfull Poginuo
Jim Fighter Lawfull 3 nivo
David Dwarf Lawfull 3 nivo

Anketa Zavoda za ispitavanje lic"nog mnenja igrac"a D&D.


Odvojili smo igrac"e od njihovih radnih zadataka (s"unjanja po podzemnim prostorijama i prikupljanja suvenira) da bismo ih pitali:

Od nas"eg stalnog dopisnika:

Da to sam ja Nikola Kiric', vas" dopisnik koji prati avanture nas"e neustras"ive druz"ine u Zemlji zmajeva. Ali ovaj put smo u Maglenim Planinama, u blizini Elsinora, glavnog grada provincije. Tu u c"etvrtom (do sada) dungeonu, nas"a druz"ina je uspela da prodre u podzemno skrovis"te opasne razbojnic"ke bande, koja teroris"e ceo kraj vec' niz godina. Njima se pridruz"io i hrabri gradonac"elnik Elsinora, gospodin Turgon. Evo s"ta on kaz"e:

Eto [ta kaz"e, gradonac"elnik Turgon, a [ta kaz"u statistike:

Najnovija, za sada jos" nezvanic"na vest, je da su vo|a ove bande i njegova dva najbliz"a saradnika ubijeni. Detalji o njihovom identitetu c'e biti zadrz"ani, u interesu daljnje istrage.

U isto vreme, Hermo se, lunjajuc'i sam po susednom brdu, nas"ao u gnezdu crvenog zmaja. Tamo je, koristec'i nevolju tri viteza koji su se prz"ili na tihoj zmajevoj vatri, ukrao predivnu dijademu (vrednu 1200 Gp). Uspes"no je pobegao sa mesta nedela, ali je upao u gnomsku pec'inu, gde su ga gnomi prevarili, onesvestili i opljac"kali. Sada luta po istom brdu, samo u koz"noj pregac"ici, traz"ec'i nac"in da im se osveti. Treba jos" spomenuti da u istoj z"elji opljac"kani zmaj traz"i njega po istim brdima.

Poz"elimo srec'u celoj ekipi, kao i dug z"ivot Hermu.


C"itajte i sledec'i nastavak nas"eg uzbudljivog feljtona, a u njemu odgovore na pitanja:

C"itajte i nove uzbudljive C"lanke:


Narodne izreke iz zemlje Zmajeva:


Kako se to (ne)radi?


"REC"NIK DUNGEONA":


Autori: Ekipa D&D u sastavu: Eliot, Sneca, Belinda, Mrmi, Io, David, Hermo, Jim, Zeka i naravno (uz zvuk fanfara): Dungeon Master zvani Elesar Questions? Comments? Write to maintainer of this page: Predrag Stojkov
stojkov@yurope.com
This Page was last updated on 11/10/95.