BELESKA O PISCU

    Slobodan M. Stefanovic je rodjen 1948. godine u Beogradu gde je diplomirao istoriju umetnosti. Od 1988. godine je redovni clan ULUPUDS-a, a od 1999. godine je clan Udruzenja knjizevnika Srbije. Zavrsio je letnju beogradsku likovnu akademiju i radi kao dizajner.

      Objavio je dve knjige: "ZALI SE MARKSU", aforizmi, u izdanju Knjizevnih novina (1988.) sa M. Alempijevicem i D. Antovom i "IN VINO VERITAS", aforizmi, u izdanju Solida (1992.). Knjiga "Stepenice koje nikud ne vode" je bila u najuzem izboru za knjigu godine o Beogradu.

      Pise prozu i aforizme, a bavi se karikaturom i grafickim dizajnom. 

      Objavljuje u mnogim listovima i knjizevnim casopisima, a zastupljen je u zbirkama: Almanah majske smotre pisaca, Antologija kratke price, Usnule zvezde, Stremljenja, Pismo sa Majne, Satire 1980-1991, Slovar o odselniku, Sumadijske metafore, Panonski galeb i Ko je ko u nasem humoru, satiri i karikaturi.

      Dobitnik je vise knjizevnih nagrada: Pripovetka Moj drug Milutin nagradjena je III nagradom Laza K. Lazarevic, u Sapcu 1993. godine, a prica Covek bez imena dobila je II nagradu knjizevnog casopisa "Ulaznica" 1997. godine. Satira Luksuz dobila je III nagradu Radoje Domanovic, u Velikoj Plani 1988. godine. Nagradjen je i II nagradom "Politikinog zabavnika" 1984 godine.

      Van SR Jugoslavije nagradjen je na I opstesrpskom festivalu humora "Sima Lukin Lazic, Brod, Republika Srpska: Humoreska Jutarnji mirisi i satira Uslov dobile su ravnopravno prve nagrade za 1994. godinu. U Melburnu, Australija, na knjizevnom konkursu "Zore", dobio je III nagradu za pricu Zbeg 1998. godine, a za aforizme je nagra|en II nagradom u Frankfurtu na Majni, Nemacka, 1988. godine.

      Otkupe je dobio na knjizevnim konkursima casopisa "Ulaznica" za satiru Poltroni 1994. godine, lista "Nasa rec" za pricu Sveti Nikola 1997. i lista "Primorske novine" za humoresku Zaposlenje tako|e 1997. godine, a na konkursu Stevan Sremac, otkup Narodnih novina za pripovetku Pijanci idu dijagonalno ili susret 1995. godine. Godine 1968. na konkursu "Oto zabavnika" dobio je prvu diplomu za pripovetku. Knjizevna omladina Valjeva prihvatila je 1993. i 1996. godine dva projekta za stampu.

 

 

Povratak na prvu stranicu