RE: YUQwest: Pitanjce

Bojan Nenadic (kokan@bigfoot.com)
Fri, 12 Feb 1999 11:07:21 +0200


o
o ooooooooooooooooooooooooooooooooooo Posting:
o o oooo o o oooo oooo o Lista@YUQwest.org
o o o o o o o o o o
o o o o o o o o oooo oooo o
o o o o o oo oo o o o Admin:
o oooo oooo o o oooo oooo ooo Majordomo@YUQwest.org
o
ooo

Najveci problem sa Y2K je sto niko ne moze tacno da zamisli kako ce to da izgleda od 1. januara. U stvari, problemi ce poceti da se pojavljuju dosta pre Nove godine - odnosno, cim se 200x godine ukljuce u raznorazne kalkulacije.

Ono sto je definitivna stvar - svet nece stati, niti ce avioni poceti da padaju (mada sam cuo da Quantas spusta svoje avione na tri nedelje zbog toga), ali ce problema biti. Najveci problemi ce se javljati iz straha. Na primer, moze da se desi da vecina ljudi, u strahu, ode i pokusa da podigne svoje pare iz banaka par dana pred Novu godinu. Banke su likvidne za 10-15% investiranih para, sto znaci da vecina ljudi ne moze (!) da dobije svoje pare u tako kratkom roku. Takve stvari mogu da izazovu paniku.

Sto se tice Win95ice - 'jeste' kompatibilna - 'compliant with minor issues'. Isto kao i WinNT4. Za NT postoji pec - Service Pack 4, a za Win95 samo neki mali dodaci. Win98 je skroz sredjen, tako da je moj predlog da se doda malo RAMa u kompjutere (ne manje od 32 MB ukupno) i da se digne na 98icu. I sistem je stabilniji od W95. To, naravno, predstavlja bazu sistema (mada pre toga ploca, odnosno BIOS moraju da budu kompatibilni). Nakon toga, svaka aplikacija na kojoj radite mora da bude 'sredjena'.

Sve u svemu, s obzirom da je jako tesko testirati sisteme, ipak treba biti oprezan. Ne treba da se ostane kod kuce u mraku dva meseca, ali malo vise kesa nego obicno (manje oslanjanja na kreditne kartice). Cuvanje priznanica iz banaka, telekom. elektro i ostalih kompanija, Napunjeni rezervoari na kolima (za slucaj promasaja u isporuci i bez nepotrebnih letova prvih nekoliko nedelja. Do februara, marta (a verovatno dosta ranije) cemo imati sliku problema.

Za kucne kompjutere, evo par sajtova:
Generalno http://dir.yahoo.com/Computers_and_Internet/Year_2000_Problem/
Microsoft http://www.microsoft.com/technet/year2k
AutoDesk http://www.autodesk.com/support/resource/year2000/2000text.htm
Lotus http://www.lotus.com/ (What's New | Year2000)
Intel http://www.intel.com/support/year2000

Pozdrav,
Bojan Nenadic
E-mail: Kokan@bigfoot.com
Pager: http://www.vodacom.co.za/yebo.html # 9544034
ICQ#: 9042236