RE: YUQwest: Viza za USA


Zecevic, Konstantin S (konstantin.s.zecevic@lmco.com)
Wed, 05 May 1999 12:45:02 -0400


                                            o
     o ooooooooooooooooooooooooooooooooooo Posting:
      o o oooo o o oooo oooo o Lista@YUQwest.org
       o o o o o o o o o o
        o o o o o o o o oooo oooo o
        o o o o o oo oo o o o Admin:
        o oooo oooo o o oooo oooo ooo Majordomo@YUQwest.org
                      o
                      ooo

Draga Gospodjo Mihajlovska,

Sto se tice vaseg sina I viza "moje" iskustvo ovde u Americi je sledece:
* Viza koju on ima u pasosu nema veze sa vizom ili bolje reci dozvolom o boravku u Inostranstsvu. Znaci, vizu koji svi mi dobijemo u pasosima je samo potvrda da smo bili u Ambasadi I da nas je Ambasada proverila, medjutim onaj carinik na granici odlucuje dali ce da dozvoli da mi udjemo u zemlju ili ne. Znaci ono sto pise vaznost te "vize koja dozvoljava da mi pokusamo da udjemo" nema veze sa njegovim boravkom u zemlji. Npr. Vi mozete da imate vizu u pasosu da vam vasi od Jan- Juna, sa multiple entries, znaci za tih sest meseci vi imate pravo da koliko god hocete ulazite ili izlazite iz zemlje, znaci posle tih sest mesece morali biste opet da trazite vizu da bi ste mogli da se vratite. Ukoliko niste imali MULTIPLE entries, znaci u roku od sest meseci vi imate pravo da pokusate da udjete u Ameriku I od tog dana od kada udjete, na carini, carinik ce vam lupiti pecat I odluciti koliko on ili ona smatra da mozete ili da treba da ostanete u zemlji, bez obzira sto je vasa viza u pasosu na sest meseci, to uvek neznaci da ce vam I dati na sest meseci.
                Elem, posle ovako obimnog mozda konfuznog opisa, ono sto je vama bitno ili bolje reci vasem sinu je da ima formular koji se zove I-20, to je dokument gde je upisamo njegovo ime, u koju skolu ide, ko su mu staratelji I adresa ovde u Americi I do kada traje skola I samim tim I dozvola njegovog boravka. TAJ I-20 JE USTVARI NJEGOVA DOZVOLA DA OSTANE OVDE! Ono sto je naznaceno I napisano na tom I-20 formularu (koji obicno podrzava tkz. F-1 student Visa) je vremenski period koji je njemu dozvoljen da ostane. Ukoliko on menja skolu to nije problem, u administraciji skole gde se bude upisivao izdace mu novi I-20 formular, sa novim datumima I vremenskim periodom kojim mu se dozvoljava da ostane ovde, to je ibicno cetiri godine plus jedna extra sto se predpostavlja I dodeljuje za rad posle zavrsenog faksa. To je barem sto se tice fakulteta.

                Ukoliko on menja status, znaci sa studentske prelazi na radnu, to je tacno on mora da napusti zemlju pod starim statusom I da izvadi vizu za povratak u nekoj zemlji van Amerike pod novim statusom. U nekim slucajevima I nije trebalo da se izadje iz Amerike, ali je jako lakse I cistija je procedura kasnije kada treba I ako hoce da aplicira za Zelenu Kartu, I drzavljanstvo I uopste sve je jednostavnije. Mnogi ljudi odavde zato odu u Meksiko ili Canadu, samo na par sati cisto da se vidi da su izasli iz zemlje I vrate se, znaci icsta papirologija ali mnogi sa kojim sam pricao kazu da dosta vredi zbog problema koji mogu da nastupe u buducnosti.

                Sto se tice dolaska u Svedskoj, ako to bude dolazio cisto da se vidi sa rodbinom ili iz bilo kojih drugih razloga, onda treba da ode opet u International office I da mu tamo napisu da mu skola dozvoljava, na poledjini formulara I-20 ima mesto gde je namenje iskljucivo samo za takve stvari kada studenti putuju da se napise gde idu I koliko ostaju, tako da kada se bude vracao da na granici ili Ambasadi vide da je on isao I da dalje pohadja skolu. Ali ukoliko on bude bio u Svedskoj ja mislim da ce on opet morati da vadi ulaznu vizu u Americkoj ambasadi u Svedskoj, za ovo nisam 100% siguran ali cu morati da proverim, javi te mi ako zelite tacniju informaciju skupicu tacnije informacije.

                Ukratko, vasem sinu je vazno da ima VAZECI I-20 formular koji podrzava njegovu studentsku vizu, ukoliko menja skole, nemora da izadje iz zemlje nova skola ce mu izdati novi formular to nije problem obicno se sve obavlja u kanceraiji za Internacionalne studente, to ovde nije neka cudna pojava da strani studenti zele da nastave skolovanje na fakultetu po zavrsetku srednje skole.

                Inace institucija koja sve to ovde reseava je Immigration and Naturalization Service (INS), ali oni nemogu da vam daju "vizu" u pasosu jer ste vi vec u Americi I to nije vazno kada ste vec tu vec je bitno da su vasi formulari ili ti I-20 u njegovom slucaju koja podrzava F-1 student vizu ispravna I vazeca. Ja se nadam da on ima F-1 student vizu.

                Nadam se da ce vam ovo pomoci I da nisam bio mnogo konfuzan I deskriptivan ali pokusao sam eto da objasnim koliko sam god mogao. Ako imate jos neka pitanja da ja mogu da vam kazem moj savet I podelim moje iskustvo slobodno se javite.
                Pozdrav,
                KOLJA Konstantin S. Zecevic Integrated Business Solutions Lockheed Martin Company 2770 De La Cruz Blvd. Santa Clara, CA 95050 Tel. (408) 450-7231 Fax. (408) 450-7181 Pager: 1-888-798-1322 email: konstantin.s.zecevic@LMCO.COM
----------------------------------------------------------------------------
--------------------
"There are two things to aim at in life: First to get what you want; and after that, to enjoy it. Only the wisest of mankind achieve the second." - Unknown



This archive was generated by hypermail 2.0b3 on Wed 18 Aug 1999 - 08:14:34 PDT