Manipulátorképzés
Socius

2.lecke: Az alapok elsajátítása

Az ember a saját környezetének a terméke. Szép volna, de nem igaz, hogy az ember rácionális lény. A legtöbb ingerre automatikusan reagál, úgy, hogy erről információ sem marad a tudatában.Ez a manipuláció kiindulópontja.

Ha a manipulátor nem tudja változtatni a környezetét, akkor az alany észlelését kíséreli meg olyan irányba változtatni, hogy az úgy lásson, ahogyan azt a manipulátor szeretné. Mindegy, hogy a manipulátor a környezetet változtatja, vagy a percepció folyamatát befolyásolja, az eredmény ugyanaz. Így születnek az ideológiák. A jót és szépet a társadalomban, az ideológia teremtői definiálják.

A legtöbben nem személyes érveik szerint osztályoznak, hanem mások osztályzási rendszerét használják, figyelembe véve azok helyzetét az éppen aktuális értékrendszerben. A manipulátor olyan elveket „használ”, amelyeknek van valamilyen értelmük, de nem kötelezően igazak, és főleg nem igazak. A médián keresztül a manipulátor legitimizálja elveit a nép előtt. Egyszerű: kell hozzá kontroll és monopólium . Ha ez megvan, nincsenek alternatív irányvonalak.A hatalom, az ingerekre éhes emberek egyetlen információforrása. Nem az a hülye, aki nem tudja használni a számítógépet, hanem az, aki elhisz mindent amit a hálón olvas.

Gyakorlat

Közted és köztem egyoldalú a kommunikáció. Te, aki ezt olvasod, a publikumból egyszerűen a tömegbe olvadtál. Olvasod a cikket, de nem tudsz válaszolni.

-Ha megpróbálsz válaszolni, megmondom a webmasternek, hogy törölje ki, amit írtál.

-Ha unalmas leszel, a webmaster kitiltja a gépedet a cafehu-ból.

-Ebből következik, hogy én manipulálok, mert az én véleményem él, a tiedet az emberek nem hallhatják.

Ha nem hallhatják, te halott vagy. A tíz emberből egy vagy kettő keresné a véleményed, de mivel a webmaster kitiltott, ők is azt hiszik, hogy mindenki ( te is ) egyezik velem .Az eszmém él, és az eszmém dominálni fog. És ez a cél.

1.lecke