Elmondom mer' mé' ne
Rebecca

Kétközben

Miközben azt számolgatom, hogy a közeljövőben hány ismerőssel futhatok össze Újvidék vagy akár Topolya utcáin, kétközben vagyok: vajon az elvándorlásról miért az öngyilkosság jut eszembe !? Egykettőre rájövök a dolog nyitjára : egyik esetben sem tudom eldönteni, hogy bátorság vagy félsz van mögötte? Divatos errefelé az eltávozás - úgy a másvilágra, mint külföldre - hát ne csodálkozz olvasó, hogy most efféle gondolatai vannak Rebeccának.

Miközben azt számolgatom, hogy a közeljövőben hány ismerőssel futhatok össze Újvidék vagy akár Topolya utcáin, kétközben vagyok: vajon az elvándorlásról miért az öngyilkosság jut eszembe !? Egykettőre rájövök a dolog nyitjára : egyik esetben sem tudom eldönteni, hogy bátorság vagy félsz van mögötte? Divatos errefelé az eltávozás - úgy a másvilágra, mint külföldre - hát ne csodálkozz olvasó, hogy most efféle gondolatai vannak Rebeccának. De ne aggódj, a leginkább mégiscsak olyan dolgok érdeklik, hogy sikerül - e összehoznia holnapra egy maratoni asztalitenisz

bajnokságot ? Nem csúfolódom, de tudod, ember az is aki itt maradt - bátorságból, gyávaságból, egyremegy - és szeret teljesen hétköznapi dolgokat művelni.

Sok éve rágjuk már ezt a témát, de úgy látom a kutya sem ugatja meg mostanában. Pediglen én ebben a hullámban árvulok a legjobban. Nyilván ezért ugatom meg legalább én.

Nahát, nem akartam politizálni, de tessék, eszembe jutott valami, le is írom: egy - két szóval ha talán a vajdmagy * politikusok megemlítenék. Persze hogyan is tehetnék, amikor nem tudnak példát statuálni, azáltal, hogy legalább a gyerekeiket ittmarasztalják. Ha meg ők nem beszélnek róla, más miért tenné ?

Nem ítélkezek én, isten őrizz !

Amúgy meg már nem is vagyok szentimentális. Nem, tévedsz, fásult sem vagyok. Miből gondolod, hogy igen ? Szeretek én jó dolgokról beszélgetni, örülni az embereknek meg ilyesmi.....Csak annyi történt, hogy már nem hat meg a K. Zsuzsa, amikor ekként énekel, hogy : "...ez a hely az én hazám, ide jöttem világra, remélem nem hiába....". Ha feltennéd a lemezt, és libabőrös lenne hátam, az csak a feltételes reflex miatt lenne, ami évekkel ezelőtt kialakult. Nehezen megy a kioltás....

Csak az értésedre akarom adni olvasó, hogy mennek az emberek. El innen. Nem is az fáj, hogy a magyarok, hanem az, hogy a barátaim. Hogy ők éppen szinte mindannyian magyarok, hát az más mese.

Ja, amúgy meg nekünk magyaroknak itt a Vajdaságban semmi okunk az aggodalomra, hisz' ma a VOA rádió (Amerika Hangja) egész nap úgy emlegetett bennünket, hogy a vajdasági lakosság egyharmada. Hát akkor az , testvérek között is 650 000 és 50 % - os elvándorlás mellett sem esünk a '91 - es létszám alá. Kár, hogy nem igaz !

* vajdmagy - vajdasági magyar (Nem én találtam ki, de tetszik.)