Lassuló idő
Rebecca

Hernyók és pillangók

Prológus

Jobb napokat is látott errefelé a falu valaha, ez a falu meg főleg. Meséiben él még a "hőskor",és elég ez ahhoz, hogy megállapítsam: háború ide vagy oda, az ízes falusi élet főleg - oda. Már évek óta nincsenek anekdotává váló történetek, eltűntek a "figurák" a település élő színpadáról, a köpködő* bölcsei már csak a "nagypolitikáról" beszélnek. Még csak olyan ember sem akadt az elmúlt években, aki a hasonszőrű vajdasági települések mintájára megszervezze a "művelődési életet". Egy napon aztán mégis történt valami, vagyis még akkor sem történt semmi, a visszhang ugyanis elmaradt.

A történet

Gubanc a kocsma előtt. Egy hidrogénezett szőke igencsak hosszú haja keveredik az ébenfekete fejdíszt viselő korosabb nő felső végtagjaival. Sikoltásaikat a körülöttük álló bámész tekintetű "maszkirnások" közönyös megjegyzései artikulálják. Aki éppen rendelne, az várhat, mert a szőke pont a pincérnő. ( Hol vannak már azok az idők, amikor ezen kocsma pincérnőinek a híres dombosi író, Aaron Darkblumm adott illemórákat!) Sem akkor, sem másnap nem voltak kétségek afelől, hogy miért is kaptak hajba a derék némberek. A mesék egy kicsit mégis eltérőek voltak, mert azt senki sem tudta pontosan megmondani, hogy a 40 helyett 30-ért, vagy a 30 helyett 20-ért adta a "maszkirnásoknak" a sör mellé a sörkorcsolyát az idősebbik, minek okán kikelt magából a szőke. Hogy az alkalom szülte-e a többi mesét, vagy valami más, azt már nem lehet eldönteni, de tucatnyi éjjeli pillangó jelent meg az éjszakában meg a falubeliek közönyös meséiben. Felháborodást keltett azokban a napokban, hogy ez vagy az az illető a kevéske vízből a palántáit locsolja, kupaktanácsok alakultak e fontos probléma megvitatására, a pazarló locsolók megbüntetése módjának megtalálására. A pillangókról éppen hogy csak itt-ott szót ejtettek. Nem nagyon akadt egy "tökös" locsolás-ellenző, aki kiállt volna a majomplaccra szót emelni a 14 éves átlagéletkorú lányok mellett, akiknek ilyenkor rendesen tánciskolába kellene járniuk, s először csókolózniuk életükben.

Epilógus

Normális esetben a hernyókból lesznek a pillangók, de a fordított transzformáció következtében nemsokára nem lehet majd megmozdulni a csúszómászóktól, amik nem az eperfáról esnek le, mint egyébként. Talán ha lesz elég énekesmadár, majd felfalják a hernyókat. A felelősség nincs megállapítva.

* Évtizedek óta így hívják azt a helyet, ahol az öregek , dohányrágás és -köpködés (utóbb inkább szívás) közben, megbeszélik dolgaikat.