Interview
JAMES TAYLOR


Razgovarala: Dubravka Ristic

James Taylor delegira se u red najznacajnijih predstavnika acid jazz scene tokom 80-tih i 90-tih. Njegov sastav poseduje devet albuma, i moze se pohvaliti saradnjom sa najreminentnijim autorima plesne i soul muzike.The James Taylor Quartet takodje ima renome najboljeg sastava koji obradjuje instrumentalne muzicke teme iz filmova 60-tih.
27. septembra ove godine JTQ odrzao je koncert u Beogradu

KOSAVA: Preskocicemo glupa formalna pitanja...
TAYLOR: Da, bolje da caskamo. Na primer, o...


KOSAVA: O The Prisoners. To je bio tvoj prvi bend, osnovan zajedno sa Edwardom Pillerom, vlasnikom tada najuticajnijeg mod fanzina Extraordinary Sensations Da li je vas rad ukljucujuci i ucesce u diskografskim kucama Stiff Rec. i Countdown bio u skladu sa standardima mod generacije krajem sedamdesetih?
TAYLOR: Da, veoma. Pohadjali smo istu skolu, slusali istu muziku. Tako se formira snazna drustvena svest i medjusobna identifikacija, cak i kroz isti smisao za humor. Ponasali smo se blesavo i sarkasticno, ponekad i veoma neprijatno. Ego-trip je OK, ali nama se buntovnistvo obilo o glavu...


KOSAVA: 1985 godine singl Blow Up postigao je enorman uspeh - 3 godine na Festive 50 Chart kod John Peela
TAYLOR: To je bilo iznenadjenje! Ja doista volim tu pesmu! Bio mi je neophodan novac, te sam taj snimak prodao Edwardu Pilleru, a on ga je objavio na svojoj nezavisnoj etiketi.


KOSAVA: Evidentna je progresija fenomena acid jazz muzike u to vreme. Da nije tako, Gilles Peterson se ne bi odvojio od Edwarda Pillera, tj. Acid Jazz etikete i formirao TalkinŽ Loud...
TAYLOR: Da, sve bi bilo znatno drugacije. Acid Jazz jeste spajanje dva razlicita sveta - mod i jazz. Kada se sve to homogenizuje neizbezan je nastanak muzickog pravca kao sto je acid jazz. Taj zvuk konstruisao je novi muzicki identitet. Slusao sam The Jam i Small Faces, a zatim sam „otkrio" rhythmŽnŽblues.


KOSAVA: Obrade muzickih tema sa albuma Mission Impossible koncipirane kao theme-tune-style-magic znatno se razlikuju od soul rŽnŽb perioda saradnje sa Rose Windross i Noel McKoyem...
TAYLOR: Definitivno se razlikuju. Kada sam poceo da sviram Hammond svi su mi se smejali. Nisam odustajao od teorije da ce orgulje jednog dana svi koristiti. I to danas upravo i cine. Svi veliki bendovi koriste Hammond. Detaljnijim preslusavanjem dance muzike, na primer garage zvuk iz New Yorka, da se primetiti snazno prisutna osnova Hammond zvuka. Isto vazi i za nase soul singlove, Love The Life itd.


KOSAVA: Preslusavajuci novi album Living Underground uocila sam povratak korenima iz 1985 godine... To je prijatno iznenadjenje nakon rŽnŽb faze!
TAYLOR: Dakle, razumeo sam! Ne dopada ti se rŽnŽb faza?!


KOSAVA: Neee!!! Dopada mi se! (smeh)
TAYLOR: Ali vise volim Living Underground i Mission Impossible! (smeh)


KOSAVA: Tako nekako... Ako neko preslusa Mission Impossible veoma je verovatno da ce pozeleti da pogleda filmove Blow Up, The Graduate, Alfie itd.
TAYLOR: Nadam se da je tako! Dobra muzika plus dobri filmovi.


KOSAVA: Prilikom svakog nastupa, izlazis na stage sa flasom votke. Da li ces to isto uciniti i na beogradskom koncertu?
TAYLOR: (smeh)...Naravno!!!