Marketing
Kako do poslovnog morala

Pise: Slavko Kovacevic

Etika i moral u biznisu?! Osetljiva tema! Gde prestaje snalazenje i pocinje prevara - pitanje na koje dva coveka imaju bar tri odgovora. Kada se sve to prenese u sferu promotivnog komuniciranja na trzistu sve dobija jos zaostreniju formu. Zbog toga, sve price na ovu temu treba jasno profilisati sa stanovista ugla posmatranja. Postoje bitne razlike izmedju primene moralnih normi u propagandnom poslu na razvijenom trzistu sa izrazenom konkurencijom i jasno postavljenim pravilima trzisne igre i nerazvijenog trzista sa razlicitim vidovima politickog i privrednog monopola.


Na pocetku moramo podsetiti na zakonitost koja se kroz istoriju stalno potvrdjuje - ako je siguran u svoju snagu (fizicke prisile), jaci ce uvek uciniti prema svojim interesima bez obzira na formalno postavljene moralne norme. Ovaj zakljucak upucuje da ukoliko ne postoje realne politicke slobode (nezavisno sudstvo i novinarstvo) sigurno je da ne moze biti visokih etickih principa ni u privredi. Nasa zemlja i siromasne istocne zemlje, koje tek izlaze iz komunisticke ere dobar su primer za to. Cista je utopija da se u uslovima ekstremnog siromastva i prelaska sa drzavno-dirigovane na trzisnu privredu ocekuje privredna praksa po visokim moralnim principima. Pokazalo se bezbroj puta (u siromasnim zemljama) da oni koju su optuzivali prethodnu vlast za nemoral, ako bi slucajno i dosli na vlast, za vrlo kratko vreme bi bili isti ili gori od svojih prethodnika. Izgleda da tu deluje neki visi zakon za ljude prilicno nerazumljiv ili bar javno neprihvatljiv (vlast kao droga). Visoka moralna nacela imaju sansu tek u zemljama razvijene demokratije i razvijenih institucija trzisne privrede. Zato ova rasprava iz aspekta sredine devedesetih godina dvadesetog veka, za nas ima vise-manje futuristicki aspekt.


U razvijenim zemljama moralni principi poslovanja bar su priblizni onom sto je proklamovano. Mada su eticki principi trgovine uvek pod znakom pitanja, pravni sistem visoko razvijenih zemalja prilagodio je neke svoje uredbe i zakone ovom osetljivom polju delovanja. Slicno je i sa ekonomskom propagandom. Pokazalo se da je najvaznije da pravni sistem i organizacija pravosudja onemoguci najvecu opasnost za vlastito delovanje - korumpiranost donosilaca pravnih odluka. Ovaj problem je resen, sa jedne strane visokim platama osetljivih radnih mesta (sudije, sefovi policije), a sa druge strane vrhunskim sistemom visestrukih kontrola. Naravno i realna sloboda javne reci (masmediji, novinarstvo) je bitan faktor dodatne kontrole pravnog sistema.


Kod privredne propagande postoje dva vazna aspekta delovanja koji moraju da budu podvrgnuti kontroli. Jedan aspekt govori o delovanju privredne propagande, kao dela sistema javnog komuniciranja, a drugi o delovanju na trzistu prema potrosacima i konkurenciji (problem lojalnosti). Pravni sistem odredjuje niz sankcija za nelojalne oblike privredne propagande. U principu, ogranicenja su postavljena da bi se sprecile moguce stete za drustvo, konkurente i potrosace. Pored klasicne pravne regulative koja jasno nabraja sta nije dozvoljeno (vrsta proizvoda i usluga i oblici propagiranja), za ekonomsku propagandu kao delatnost je karakteristicno da je uredjena pravnim aktima tipa "kodeksa". Kodeks privredne propagande uredjuje oblast po principima dobrih poslovnih obicaja koji isticu pravednost i humanost odnosa medju ljudima i poslovnim subjektima. Krsenje odredaba Kodeksa obicno se vrsi neadekvatnom propagandnom porukom (neistinite ili nedovoljne informacije koje korisnika dovode u zabludu). Regulisanje pravne problematike u vezi sa vrsenjem propagandne prakse obicno obavljaju tzv. Sudovi casti pri strukovnim udruzenjima iz oblasti marketinga i privredne propagande. U razvijenim zemljama ovo funkcionise izuzetno efikasno, ali kod nas, zbog poznatih razloga, bez ikakvih rezultata. S obzirom na malo poverenje i realne mogucnosti oficijelnog pravnog sistemau nasim uslovima jedan od retkih kanala postavljanja etickih principa u ekonomskoj propagandi jesu strucne tribine i novinarski izvestaji i komentari. Pored slobode javne reci, poznavanje strucnih principa marketinga je od presudnog znacaja za pracenje i kontrolu propagandne prakse. Strucnost je sustinski problem u ovoj oblasti jer veoma precizno poznavanje oblasti marketinga tek omogucava i kvalitetno pracenje izvrsavanja normi zapisanih u Kodeksu.


Marketing ili bavljenje trzistem u nasoj siroj javnosti imaju izrazito negativne asocijacije. Ipak, treba istaci da marketing deli sudbinu opsteg pada morala i dezorjentisanosti u vrednosnom smislu. Kada je izgubljena moralna orijentacija u politici, kulturi i opstem drustvenom sistemu jasno je da ucesnici u trzisnim desavanjima imaju jaku sklonost ka oponasanju opstih (ne)moralnih trendova. Dakle, etika i marketing idu zajedno tek na potpuno razvijenom trzistu sa brojnim i veoma ozbiljnim pravilima koji uvode disciplinu i fer-plej medju brojnim ucesnicima. Veliki broj marketinskih udruzenja i klubova, u razvijenim zemljama, imaju svoje kodekse koji se sa izvanrednom doslednoscu primenjuju i obezbedjuju visoku eticnostu u poslovanju. I kod nas imamo nekoliko marketinskih udruzenja sa kodeksima (npe. UEPS), ali neizgradjenost demokratskih institucija potpuno onemogucuje primenu postavljenih principa. Eticnost na trzistu doci ce tek kada budemo imali razvijene demokratske institucije koje ce efikasno branitit i pojedinacne ljudske slobode i prava preduzeca i interesnih grupa. Do tada, visoka nacela poslovne etike stalno su u opasnosti, a gruba igra pravilo.

Sadrzaj