POLITIKA
Pravo na pristojan Zivot

Pise: Olivija Rusovac

Vlast ne propusta da obelezi ni jedan datum neke istorijske bitke srpskog naroda za svoju „narodnu drzavu". Nedavno je takav povod iskoriscen na Javoru u znak secanja na 120-tu godisnjicu srpsko-turskog rata. Vlast nastoji da ubedi narod da je i ona sama deo tog istorijskog kontinuiteta, da istorija traje kao neprekidna bitka za sopstvenu drzavu i da je, prema tome, sve drugo nevazno.

Poigravanje datumima iz dalje proslosti, koje uporno ugradjuje u banalnu svakodnevnicu potrebno joj je da bi prikrila nesposobnost da daje odgovore na komplikovana pitanja savremenosti. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima jednostranacki parlament. To je postidjujuca cinjenica, ali se predsednik srpske skupstine hvali onim zbog cega se pametni stide. On naime ne propusta da sa ponosom istakne „efikasnost" i „konstruktivnost" skupstine koja za jedan sat uspeva da izglasa tolike zakone. Tako je skupstina na najvulgarniji nacin izjednacena sa „narodnim saborom" na kome narod saslusa sta mu se kaze i onda se mirno razidje. Na saboru nema opozicije, nema parlamentarne graje, neprijatnih pitanja i diskusije. Ova vlast naprosto ne ume da misli u slozenim kategorijama civilnog drustva. Ona govori jezikom diktata. Zato njeni predstavnici poput Ratka Markovica i mogu da pricaju besmislice da „samo jaka drzava moze da obezbedi ljudska prava". To drugim recima znaci da se do ljudskih prava nikada nece stici jer ce takva vlast uvek reci da ljudska prava ugrozavaju jaku drzavu. Slicnom floskulom posluzio se i Dobrica Cosic kada je podrzao rezim izjavom „prvo ustav, pa onda demokratija". Bio je to kraj svake demokratije.


Lako je bilo podbuniti narod, lako je bilo krenuti u rat, cak je lako bilo i izgubiti ga, ali je ovoj vlasti najteze u miru. Ona nije umela da uspostavi dijalog sa drugim narodima u bivsoj Jugoslaviji, a sada joj je gotovo nemoguce da to postigne i sa sopstvenim u Srbiji. Ona se nalazi u cudnoj poziciji. Uziva izvesnu (ponizavajucu) blagonaklonost Amerike i Zapada, a iznutra joj sve vise gori pod nogama zbog strajkova radnika, profesora, trgovaca, lekara, zbog Kosova i izjalovljenih nada u inostrane kredite.


Na zalost ni opozicija nije u celini shvatila da mirnodopski period zahteva od nje drugaciji, raznovrsniji i kompleksniji angazman. Njen odnos prema etickim pitanjima koja postavlja upravo zavrseni rat je nejasan, a ponasa se tako kao da ne zna tacno sta bi radila u miru. Opozicija je jos kolebljiva u pogledu prihvatanja vrednosti demokratije i gradjanskog drustva i nije dovoljno vesta da iskoristi prednosti zbog nezadovoljstva velikog broja radnika socijalnim prilikama u zemlji. Ona se nedovoljno hrabro obraca onima koji se vise ne mire sa ponizavajucim uslovima zivota i koji su odbacili fatalizam, i u tome zaostaje za primerom bivseg guvernera Avramovica. Nejasni su njeni stavovi prema manjinama, Kosovu i Vojvodini. Opozicija u Vojvodini nema razumevanja za Srbiju, a opozicija u Srbiji ne razume probleme Vojvodine. Ali, uprkos zamerkama, opoziciji se mora odati priznanje sto je skoro sva pitanja ovog drustva otvorila, a to je pretpostavka za dijalog bez koga nema modernog drustva. Mada nasa opozicija najvecim delom nije narocito moderna, ona je vise okrenuta buducnosti nego proslosti. Ona ne bije bitke iz srpsko-turskih ratova nego zeli da se uhvati u kostac sa nimalo vedrom buducnoscu. Za nju 21. vek nije reklama ni slogan, i ona se u tom pogledu odnosi neuporedivo moralnije od SPS-a i JUL-a, za koje je buducnost obicna cirkuska vestina, jedan hokus-pokus pomocu kojeg se sa nepodnosljivom lakocom obecavaju zicare izmedju Cukarice i Novog Beograda, aerodrom i dva mosta preko Save.


Sto se gradjana tice, i oni su sada pred izborom. Da li ce i dalje biti lojalni vlasti koja je odavno ponistila njihovo pravo na pristojan zivot, ili ce odluciti da prekinu izvesnost propadanja i zakorace teskim putem promena koji vec uveliko prevaljuju nasi susedi iz bivseg komunistickog sveta? Mi smo poslednja zemlja u Evropi ciji su gradjani dosad birali pravolinijski put koji je izgledao laksi i izvesniji. I evo gde se sada nalazimo.

Sadrzaj