MASKE PADAJU

Pise: Miklos Biro

Izbori u Srbiji 1996. godine ostace zapamceni po dva politicka dogadjaja: pobedi opozicije na lokalnim izborima u gotovo svim vaznijim gradovima i pokusajima stranke na vlasti da tu pobedu ponisti svim sredstvima.


Ako se analiziraju suve brojke, onda se na ovim poslednjim izborima zapravo nije dogodilo nista sustinski novo na politickoj sceni Srbije. Opozicija je dobijala veci broj glasova u gradovima, a SPS (odnosno „leva" koalicija) u selima.

Opozicija je, kao i uvek, na svoju stranu privlacila mladju, radno aktivnu i obrazovaniju, a SPS stariju i manje obrazovanu populaciju. Stavise, leva koalicija je na ovim saveznim izborima dobila oko 400.000 glasova vise nego na prethodnim (1992), a (ovoga puta udruzena) opozicija oko 300.000 glasova manje.

Te iste, suve brojke pokazuju jos jednu surovu realnost: opozicija nije ni na lokalnim izborima dobila neki spektakularni broj glasaca vise nego ranije i vise nego na saveznim izborima, vec je dobijala zahvaljujuci apstinenciji SPS-ovih (inace vernih i revnosnih) biraca. To objasnjava zasto je vladajuca stranka tako uporno pokusavala da ponavljanjem izbora remobilise svoje glasace. To, medjutim, pokazuje jos nesto - pokazuje znacaj politickog marketinga. Ali, ne politickog marketinga u obliku nacrta plakata ili koncepcije TV spota, vec politickog marketinga u smislu politicke strategije, u smislu postojanja misije i u smislu mobilizacije biraca.

POLITICKI MARKETING KAO POLITICKA STRATEGIJA

Celokupni politicki marketing u nasim dosadasnjim izborima svodio se na suvu promociju. Moguce je da je to posledica analogije sa ekonomskim marketingom koji se kod nas takodje svodi na promociju. A, sto je, opet, posledica cinjenice da kod nas jos uvek ne zivi slobodno trziste. Jer, u uslovima trzisne utakmice, narucilac marketinske kampanje nece biti zadovoljan time da se slika za televiziju, vec ce traziti jasne efekte kampanje olicene u povecanju prodaje, odnosno - profitu. Rec je, dakle, ne o lepim slikama, vec o motivaciji potrosaca. Za te svrhe, u razvijenom svetu se, pre bilo kakvog ulaganja u marketing, izradjuju detaljne strategije koje podrazumevaju odredjene ciljne grupe, istrazivanje potreba i psiholoskih karakteristika te grupe, analizira se pozicija firme i proizvoda u odnosu na konkurenciju i, najzad, terenski testiraju osnovne karakteristike proizvoda i planiranih marketinskih instrumenata.


I u politickom marketingu se strategija kampanje mora zasnivati na istim elementima: na poznavanju ko je moj tipicni glasac, koje su njegove karakteristike, zelje, potrebe i strahovi, kao i ko su mi konkurenti u trci za osvajanjem njegove duse. Ali, u politickom marketingu mora se brinuti o jos nekim elementima motivacije politickog kupca. Politicka roba prodaje se samo u jednom danu - u danu izbora - i njen prodavac mora mobilisati dvostruku motivaciju: motivaciju za izlazak na izbore i motivaciju za glasanje za odredjenu opciju. Za takvu motivaciju neophodna su dva bazicna elementa strategije politickog marketinga: misija i dramski zaplet u kampanji.


Misija podrazumeva jasni politicki cilj koji ce mobilisati biracko telo i uciniti ga lojalnim stranci koja stremi ka takvom cilju. Toliko lojalnim da ce se on za njega ( i za takvu stranku) zalagati ne samo svojim glasom, vec i agitovanjem u svojoj okolini i uciniti da sam birac postane marketinski instrument politickog prodavca. Misija, naravno, mora biti kristalno jasna (ne samo clanovima stranke) i kristalno jasno prezentirana svim elementima kampanje - sloganom, simbolikom i politickim porukama.
Mora se priznati, na zalost, da je SPS uvek imao jasniju misiju od nase demokratske opozicije. Njena potka (od prve poruke Sa nama nema neizvesnosti, do ove poslednje Idemo dalje) uvek je bila kontinuitet i otpor promenama. Socijalisti su uvek uspevali da do te mere poplase svoju ciljnu grupu, konzervativne birace, da oni u panicnom strahu od neizvesnosti koje donosi promena, listom izlaze na izbore. Za razliku od SPS-a, demokratska opozicija imala je (i jos uvek ima) konfuzan imidz i nemobilisuce poruke. Sta za obicnog, politicki nezaiteresovanog biraca znaci misija Zajedno? Kako da on u toj poruci prepozna sopstveni interes i razlog za mobilizaciju i pridruzivanje takvoj „politickoj ideji"? Ono sto on tu moze da prepozna jedino je cinjenica da se opozicija udruzila da srusi rezim, da bi umesto „Kurte zajasio Murta". Da ce sada vladati Oni, a ne On, ali sta je tu za njega, obicnog coveka, dobro?


Da i ne pominjemo cinjenicu da se politicki cilj potpuno pomucuje u slucaju „razrokih" koalicija. Imidz Kostunice i Vesne Pesic u koaliciji Zajedno ili Kilibarde i Perovica u koaliciji Narodna sloga toliko je razlicit, da takve koalicije nisu nista prirodnije od kolaicije, recimo, Seselja i Rugove. Nisam siguran ni da je JUL (mada je njegov imidz poprilicno nejasan) doprineo uspehu leve koalicije u kojoj dominantno mesto zauzima SPS. Mogu samo da zamislim konzervativnog srbijanskog patera familias (koji tesko podnosi vec i samu ideju da se zena bavi politikom) sa koliko napora svaruje TV spot u kome pevaju: JUL je cool !!!


Koliko cistota politicke misije ima znacaja, poakzuje i uspeh radikala i koalicije Vojvodina na ovim izborima. Iako po svom programu dijametralno suprotne, ove dve politicke opcije imale su, u sustini, identicnu emocionalnu zamku za glasace - ne damo da nam ONI kradu iz tanjira. U slucaju radikala to su svi ne-Srbi, a u slucaju Vojvodine to su svi „dodjosi" i oni preko Save i Dunava.
No, ni jasne politicke poruke cesto nisu dovoljne za mobilizaciju biraca. Iz tih razloga, iskusni politicki stratezi tragaju za nekakvim dramskim zapletom koji bi birace posebno motivisao. Nesto sto ce biracima poslati poruku da „ce biti smak sveta", ako protivnicka opcija pobedi. (Podsetimo se, na primer, da je HDZ u izborima 1990. iscenirao „atentat" na Tudjmana). Sve do sada nasa opozicija nije uspela da iscenira takav „smak sveta" i zato joj mladez (njen prirodni saveznik za promene) nije izlazila na izbore, zato joj biraci nisu izlazili na drugi krug izbora. Sve do drugog kruga ovih izbora. Ovoga puta, sam SPS je, ponistavanjem rezultata na lokalnim izborima, proizveo taj dramski zaplet u korist opozicije. Steta sto se on desio tek posle izbora.

IZBORNE KRADJE

Ponistavanje rezultata na lokalnim izborima imalo je jos jedan znacajan efekat na politicku scenu u Srbiji. Ono je definitivno ucvrstilo nase (a, ocito, i strano) javno mnjenje da izbori u nasoj zemlji nisu demokratsko vec kvazi- demokratsko sredstvo.
Daleko od toga da je do sada postojalo ubedjenje u ciste ruke vlastodrzaca i regularnost izbora. Ali, kuknjava opozicije, sve do ovog trenutka, nije bila potkrepljena ovako krunskim dokazom da je vlast spremna na kradju, a, ocito, i na nedemokratsko osporavanje demokratskih izbornih rezultata. Uvek je postojao onaj crv sumnje da je utisak demokratske opozicije o kradji samo posledica pogresne slike o volji naroda („svi oko mene glasaju za opoziciju, a Sloba uvek pobedjuje"), slike bazirane na gradskoj, radno aktivnoj populaciji: kao i posledica zanemarivanja cinjenice da SPS uvek ima vise aktivista mesne zajednice, postara i inkasanata koji u pravom casu obidju sve penzionere i zabacene zaseoke da bi „objasnili" priprostom svetu koji ne cita Vreme ili Nasu Borbu kako ce „ludi Vuk" biti smak sveta za Srbiju. I stranom svetu, za koga je monopol nad medijima cista apstrakcija, bilo je tesko objasniti kakav je uticaj drzavne TV na neopredeljene birace koji mogu da cuju samo jednu stranu. Uostalom i BBC u danima izborne cutnje prenosi dogadjaje od drzavnog znacaja u kojima ucestvuje i Mejdzor, pa se to ne smatra navaljivanjem, vec dobrim marketinskim potezom torijevskog izbornog staba. I cudni rezultati koji su pokazivali drasticne razlike u glasovima na razlicitim izbornim nivoima (bas cudno, ali te razlike su uvek bile u korist Socijalista ili njihovih satelita za onaj nivo izbora gde je locirana stvarna vlast) mogli su biti objasnjenj razlicitim dozivljajem biraca gde su njihovi interesi. I cinjenica da su se bas te, najvaznije kutije, isuvise cesto „gubile" ili da se u njima, na dnu, nekakvim cudom nalazio paket listica koji je listom bio za SPS, mogao je biti objasnjen raznoraznim racionalnim razlozima. I izostanak mladjih (ali nikad starijih) biraca sa birackog spiska mogao se tumaciti nemarom mladjeg sveta da spiskove na vreme proveri.

Uzalud je opozicija dokazivala kako sve te „sitne" kradje, na svakom birackom mestu, u krajnjem zbiru donose nekoliko stotina hiljada glasova - ona za to nije imala dokaza. Da i ne pominjemo cinjenicu da su biracki spiskovi kod nas najcuvanija drzavna tajna. Zasto je to tako, bice vam, dragi citaoce, jasnije ako zamislimo jednu hipoteticku situaciju: 100 pripadnika tajne sluzbe se opskrbi sa po 20 licnih karata na izmisljena lica (cija se imena, naravno, ubace u biracki spisak) i glasaju na odredjenim mestima za odredjenu stranku. Ako to sad pomnozimo sa 185 opstina, dobijamo zastrasujucu cifru od 370.000 glasova, sto cini 9% - odlucujucih 9% - od izaslih na izbore! Da u ovoj prici ima nesto, govori i podatak da je biracko telo od 1992. do 1996. poraslo (u Srbiji u kojoj je natalitet blizu nuli, a izbeglice nisu dobile drzavljanstvo) za oko 350.000 dusa. Da li su to mrtve duse, moze da proveri samo onaj ko moze da kontrolise biracke spiskove.


Sve do sada, dakle, sumnje je bilo. Sada su maske pale. Sada je jasno da prica o politickom marketingu i politickoj strategiji sa pocetka ovog teksta nema nikakvog smisla, dok se ne obezbedi minimalni uslov za njegovu primenu - demokratski izbori.
Izbori koji mogu da promene vlast.

 

Sadrzaj