KULT TURE
MEXICO CITY - GRAD KONTRASTA

Vec pri sletanju na aerodromu u Meksiko Sitiju, postaje vam jasno da price o Meksiko Sitiju kao najvecem gradu na svetu nisu nikakva izmisljotina - avion se citavih dvadeset minuta spusta nad gradom koji se prostire svuda unaokolo dokle god oko dopire. Kasnije saznajete da je rec o megalopolisu od 24 miliona stanovnika (meksikanci ce vam u sali reci da su negde kod te cifre prestali da broje) koji se svakodnevno uvecava za nekoliko desetina hiljada, sto novorodjenih, sto pridoslih stanovnika. Ono sto zadivljuje, je da to nije mreza predgradja, vec kompaktan grad koji potpuno prekriva istoimenu dolinu velicine 45x25 kilometara, na visini od 2.300 metara, oivicenu jos visim planinama medju kojima se istice bela, zadimljena vulkanska kapa Popokatepetla.

Pise: Miklos Biro


I, tu se odmah susrecemo sa prvim u nizu kontrasta koji nam nudi Meksiko Siti. Uprkos svojoj velicini, brojnosti stanovnika i brzini sirenja, saobracaj savrseno funkcionise. Pored metroa koji pokriva citav grad i ciji vozovi nailaze svakih 2 minuta, te autobusa i trolejbusa, okosnicu saobracajua cini i ergela od skoro 200.000 (!) taksija, pretezno zelenih folsfagenovih buba (jos uvek ih proizvode u Meksiku) sa izvadjenim prednjim sedistem da bi putnici lakse ulazili i izlazili. Prosto je fascinantna slika koja se cesto vidi na avenijama Meksika - roj zelenih „buba" koje stoje na semaforu upotpunjavajuci opste zelenilo koje cine najcudnije kombinacije drveca: od palmi dzinovskih fikusa i bendzamina, sve do cetinarskog drveca (ako vas to cudi, setite se da Meksiko lezi na nadmorskoj visini Pancicevog vrha). No, pored „individualnih", postoje i „kolektivni" taksiji, tzv. pesere. To su mali autobusi koji saobracaju po odredjenoj marsuti (najcesce sever-jug) koji se zaustavljaju na vas zahtev (dizanjem ruke) i iz kojih izlazite tako sto pritisnete zvonce kojim obavestavate vozaca da treba da zaustavi vozilo.

Metro je posebna prica. Iako dnevno, u proseku, preveze oko 8 miliona putnika (!) neverovatno je cist. Iz zvucnika se cuje tiha instrumentalna muzika, a stanice su uredjene tako da svaka ima svoju „dusu". Tako cete se, na primer, menjajuci liniju, najednom obresti u podzemnom planetarijumu gde na plafonu svetlucaju razlicita sazvezdja, a glas iz zvucnika vas poucava astronomiji. Ili cete iznenada naici na ostatke piramide Tenochtitlana, acteckog grad na cijim razvalinama lezi danasnji Meksiko.

 


Tenochtitlan su pocetkom 14. veka sagradili Asteci na ostrvima usred jezera koje je prekrivalo dolinu koju danas prekriva Meksiko Siti, povezavsi ga vestackim zemljouzima sa kopnom. Zapisi kazu da su Kortes i njegovih petstotinak konkvistadora, kada su 1519. godine stigli pred zidine ove planinske Venecije, ostali zadivljeni lepotom i bogatsvom grada. To im, naravno, nije smetalo da ga topovima do temelja razruse i opljackaju, a Moktezumu, poslednjeg acteckog kralja koji je Spance docekao kao polubogove (po indijanskom predanju Mesija je bio bele koze) - svirepo ubiju.


Od actecke metropole ostali su samo arheoloski tragovi koji ni izbliza ne mogu da docaraju njenu prvobitnu lepotu. Autenticni dozivljaj drevne indijanske kulture imacete tek u susretu sa Teotihuakanom, cuvenim arheoloskim lokalitetom udaljenim nekih tridesetak kilometara od Meksiko Sitija. Ogromno svetiliste koje oivicavaju dve piramide (na ciju bi velicinu i Keops bio ponosan) staro je preko dve hiljade godina. Asteci su ga zatekli napustenog i nastavili da koriste u istoj funkciji. Dok setate „avenijom mrtvih" koja spaja piramide koje su Asteci posvetili bogu Sunca i bogu Meseca, postaje vam jasno zasto je mesto idealno bas za tu namenu - unutrasnji prostor je arhitektonski vesto postavljen tako da okolina uzvisenja gotovo potpuno eliminise spoljne zvukove. Svecana tisina stvara nadzemaljsku atmosferu i idealan je okvir za sakralne obrede.


No, pravi utisak o arhitektonskom i drugom umetnickom umecu drevnih indijanskih kultura srednje Amerike dobicete tek kada posetite Antropoloski muzej (sto nikako ne smete propustiti). Verujem da cete, poput mene, ostati postidjeni sto vase skromno znanje istorije poznaje samo Acteke i Maje (i to tek delimicno), a nemate pojma o Olmecima, Toltecima, Zapotecima, Mikstecima, Totonacima... - te sa naporom uspevate da slozite ukupni prostorni i vremenski mozaik postovanja vredne mezoamericke kulture. Tek tu, stojeci pred umetninama u zadu i opsidijanu, zadivljujucim kamenim skulpturama i kalendarom Maja koji tezi 20 tona, postajete svesni dubokih kulturnih korena danasnjeg Meksikanca. Postaje vam jasno da su rukotvorine u kozi, drvetu, tkaninama, keramici, staklu, kamenu, poludragom kamenu, srebru, pa cak i bojenom limu koje turisti kupuju kao jeftine suvenire, u stvari predmeti za svakodnevnu upotrebu, umetnicki obradjeni na nacin koji je prirodni nastavak dve hiljade duge kulturne tradicije.


I, postaju vam jasni i neki drugi paradoksi: kako to da su i najsiromasniji Meksikanci tako besprekorno cisti (kazu da postoji izreka „smrdis kao Evropljanin!") i kako je to moguce da u zemlji u kojoj postoji ogroman procenat nepismenih postoji takva sklonost kulturi. Onda vam postaje razumljivo sto roditelji nedeljom masovno vode decu u muzej ili u posetu piramidama. Onda vas ne moze iznenaditi ni kada u parku Capultepek naidjete na mali amfiteatar „Audioramu" u kojoj Meksikanci razlicitih uzrasta i socijalnog porekla sede u polukrug pod otvorenim nebom i slusaju Vagnera.


Nasa predstava o tipicnom Meksikancu koja vodi poreklo iz kaubojskih filmova, rusi se na svakom koraku. Prvo, kada bih sada hteo da Vam, dragi citaoce, opisem kako izgleda „tipicni" Meksikanac, imao bih mnogo muke. Da li da opisem visokog Acteka sa kukastim „indijanskim" nosem, ili niskog, zdepastog Zapoteka sa sirokim licem? Da li da Vam opisem smedjokosu Meksikanku iz Gvadalahare ili tamnokosu (tacnije receno, kose boje antracita) indijanku mongolskih ociju i isturenih jagodica iz buntovnog Ciapasa? Tamnopute Mestike iz Vera Kruza ili belopute Maje koji pomalo podsecaju na Filipince? Ista je stvar i sa „tipicnom" muzikom. Ako zalutate na Garibaldi, svojevrsnu pijacu muzicara, moci cete da narucite tipicnu meksicku pesmu ili da iznajmite ceo bend za to vece. Ali, to ne moraju biti samo marijaci, u nasoj svesti „tipicni" meksicki ansambl trubaca i gitarista, obucen u crnu odecu ukrasenu srebrnim dugmadima sa velikim crnim sombrerima koji ce vam svirati ono sto mi zovemo „Mama Huanita" (a sto je, u stvari, rodjendanska pesma - nesto poput „Happy birthday to you"). To, isto tako mogu biti i marimbe iz Vera Kruza - ansambl obucen u belo, sa crvenim poncoima koji ce vam odsvirati heruvimski neznu muziku na harfi, ksilofonu i tamburicama.


Meksikanci cesto isticu da su ponosni na svoje kombinovano evro-americko poreklo. Medjutim, sa izuzetkom istorijskog centra grada, spanski uticaj retko se prepoznaje. Ako zelite da vidite (a trebalo bi) tipicnu spansku kolonijalnu arhitekturu koju odlikuje cetvorougaona kuca sa „unutrasnjim" dvoristem u cijem sredistu je fontana, moracete da otputujete u okolna mesta - Pueblu, Kuernavaku ili Guanahuato. Arhitektonski dozivljaj Meksiko Sitija je kombinacija velelepnih modernih nebodera i jednolicnih malih kuca (maksimalno sa 2-3 sprata) koje umesto krovova imaju terase na kojima strce rezervoari za vodu, dodatno doprinoseci njihovoj ruznoci. U samom Meksiko Sitiju, spanski duh se oseca na Sokalu, ogromnom centralnom trgu na kome se nalazi Nacionalna palata i Katedrala. Ali, ako imate srecu da poznajete Kseniju ili Dejana, oni ce vas uputiti tamo gde turisti obicno ne zalaze - na Kojoakan, prelepi stari trg u spanskom stilu kojim dominira crvena Kortesova vila.

 


Ali, sve i ako zelite da zaboravite da su Spanci ovde vladali 400 godina, na to ce vas podsetiti bezbroj crkava. Najstarija je vec pomenuta Katedrala koja je podignuta na i od rusevina acteckog svetilista. I, kao dokaz da postoji vaseljenska pravda (ili da beli bog nije bas toliko jaci od crvenog) crkva tone i urusava se, citava velelepna gradjevina iznutra je odevena u mreze koje zadrzavaju kamene delove da ne bi pali na glavu vernika. Najnovija crkva, moderne arhitekture, je najveca na svetu - pod svoj krov u obliku plasta moze odjednom da primi preko 20.000 vernika. Posvecena je Devici od Gvadelupe i podignuta na mestu gde je ova sveta devica crne boje koze (koje li sjajne crkveno-marketinske dosetke!) prvi put „vidjena". Meksikanci svoju fanaticnu religioznost ne dokazuju samo brojem crkaca - u baziliku ulaze klececi na kolenima! Tako mozete videti neobicnu scenu: mladi bracni par obucen u dzins i Nike patike, klececi prelazi nekoliko desetina metara, noseci u narucju tek rodjenu bebu!


No, tu iznenadjenima nije kraj. Ispred bazilike susrecu vas devojke u uniformama medicinskih sestara koje se nude da vam, za nekoliko pezosa, izmere krvni pritisak. Sve u skladu sa zakonima trzista - ponuda na mestu najvece potencijalne potraznje. U Meksiku ce vas, inace, cesto iznenadjivati neobicni poslovi i „poslovi". Tako ce vas na aerodromu od mesta gde ste kupili kartu za taksi (sistem izmisljen da taksisti ne bi mogli da iskoriste vase nepoznavanje cena i oderu vas) do mesta gde taksisti stoje, odvesti devojka za nekoliko pezosa; cistaci cipela ce vam, za istih tih par pezose, ocistiti cipele, a, ako je leto i idete u sandalama - ponudice se da vam ispedikiraju nokte; zapazicete „radna mesta" na javnim parkinzima koja podrazumevaju „posao" zaustavljanja saobracaja da bi auto mogao da izadje sa parkinga ili „poslove" raznosaca pijace vode ili gasa za domacinstva. Neobicna je i „berza" rada na Sokalu: ponudjaci sopstvene radne snage stoje pored malih tabli na kojima pise koji zanat ili delatnost nude...


Objasnjenje je jednostavno i tuzno. Meksiko je zemlja sa ogromnom nezaposlenoscu i jos vecim siromastvom. Iako lezi na najvecim nalazistima nafte u zapadnoj hemisferi, gro stanovnistva je oslonjenjo na primitivnu poljoprivredu i ima tendenciju migracije u gradove (najcesce bas Meksiko Siti). Posledice su vidljive gotovo na svakom pedlju otmenijih kvartova prestonice: prosjaci i prodavci bezvrednih sitnica (najcesce deca do 10 godina starosti!) vas cimaju neprekidno i izazivaju mucan osecaj. Verovatno da necete imati sanse da se provozate ni jednim autobusom, metroomili peserom u koji nece uci neki pevac, svirac, recitator ili pricac viceva koji kamci par pezosa. Na semaforu, za onoliko malo vremena dok traje crveno svetlo, deca obucena u odelo klovna odigrace vam nesto ili ce, za bednu milostinju, izvesti pogibeljnu akrobatsku figuru u kojoj po trojica stoje jedan drugom na ramenima. Konkurencija je zaista velika - imao sam prilike da vidim kako zena krestavog galasa udje na prvoj stanici metroa, otpeva nesto uzasno i putnici joj udele nekih dvadesetak pezosa; na sledecoj stanici udje slepi momak s gitarom, otpeva nebeskim glasom predivnu baladu i - ne dobije nista. Koliko god bili covekoljubivi, u Meksiku je nemoguce podmiriti sve zahteve za dobrocinstvom. A, morate biti i obazrivi. Samo veliko iskustvo iz beogradskih autobusa spaslo je pisca ovih redova od dzeparenja u metrou - jednom je to bila zatecena ruka u dzepu, a drugi put hvatanje u letu vec skinutog sata sa ruke.


Sa druge strane, Meksikanci su, po pravilu, predusretljivi i gostoprimljivi. Ponekad i preteruju, pa vam (iz zelje da budu od pomoci) nece priznati da ne znaju gde je ta i ta ulica (sto i nije neobicno, obzirom na velicinu grada), vec ce objasniti da je ulica za koju pitate treca levo, iako je ona, ustvari, druga desno. Zato uvek pitajte bar dvojicu.
Zanimljiva je i, istovremeno tuzna, meksicka kombinacija ponosa i siromastva. Prodavac rukotvorina koji ce sa ponosom u glasu isticati da vodi poreklo od graditelja monumentalnnih gradjevina, ponudice vam, istovremeno, svoju rukotvorinu - prvo skupo, pa zatim sve jeftinije i jeftinije, da bi vam na kraju pondio trampu svoje umetnine u poludragom kamenu za iznoseni dzins ili jeftini sat na vasoj ruci.


No, nije svugde tako. U juznom predgradju Meksiko Sitija i omiljenom izletistu, Socimilku, prosjaka uopste nema. Baveci se oduvek cvecarstvom, zitelji ove komune na jezercu koje je jedino zaostalo od velikog jezera na kojem je pocivao Tenochtitlan, izgradili su mrezu kanala i vestackih ostrvaca na kojima gaje cvece. Oni ce vam ponuditi svoje cvece i svoj turizam - zivopisne gondole na kojima ce vas voziti kanalima uz svirku marijacija ili marimba, vec prema afinitetima.

 

Ali, nije samo Socimilko razlicit od ostatka grada. Bogati i siromasni delovi Meksika su poput dve razlicite planete. Ako se vozite avenijom Insurhentes koja dijagonalno preseca grad od jugozapada ka severoistoku u duzini od preko 50 km (!) imacete utisak nevidjene raskosi i blagostanja. Avenija je sva u palmama i zelenilu, prolazicete pored otmenih restorana ili modernih amerikanoidnih sopin centara sa spoljnim liftovima, a, ako skrenete malo na zapad, naicicete na luksuzne vile i hacijende. Mozda je jos elegantnija avenija Reforma, koju ukrasavaju biste velikih ljudi (tu je negde i Titov spomenik) i koja se naslanja na Zonu Rosa, poslovno-turisticki centar sa ulickanom pesackom zonom. Savetujem vam da tu negde rucate.


Cak i ako je u skupom restoranu, hrana u Meksiku je jeftina. A, sjajna. Bilo da uzmete obicni takos (punjen, recimo, karabom) ili nesto specificnije, kao sto je tamles (jelo spravljeno od kukuruza i umotano u kuruzovinu - koja se, naravno, ne jede, nemojte da ispadnete seljak). Cuvajte se molea (dugo kuvanog mesa koje se pretvori u kasu), prejako je za evropski stomak. I, uvek,uvek naglasite: sin cili. Za one koji bas vole ljuto, tu je salsa mehikana. Ona stoji na stolu uz so i salvete.


Ako, medjutim krenete samo malo severnije od Sokala ili trga Garibaldi, nailazite na nalicje ove fasade. Tu je, naravno, sve jeftinije. I radnje, i hoteli, i restorani. Ali, i opasnije. I po novcanik, i po stomak. Na gornjem, severnom obodu grada, videcete najtuzniju sliku ovoga grada prepunog kontrasta. Favele, sklepane od kartona i lima, u kojima takodje mozete sresti vesele i ljubazne zitelje. I sve su to Meksikanci.
I sve je to Meksiko Siti.

 

Sadrzaj