STRIP
NOVA STRIP SNAGA
INTERVIEW: strip grupa MOMCI


Razgovarao Ilija Bakic

Strip grupa Momci jedna je od najinteresantnijih pojava na domacoj strip sceni poslednjih godina. Njihovi radovi plene svezinom i lucidnoscu odnosno zdravim, nesputanim humorom koji se poigrava svim „ozbiljnim" i „neozbiljnim" temama sa istim zarom. Karikiranje opstih mesta potrosackog raja, ispraznost i apsurd „velikih ideja i vrlina", poniranje u svetove fantazija, uvek u briljantnom grafickom obliku, zastitni su znak mladih umetnika koji su najava nove generacije strip autora, novih snaga i osecajnosti.


Pored brojnih pojavljivanja u strip periodici Momci su objavili i dva samostalna izdanja: Ostaci i Hodnik se pretvara u grozdje (koje sadrzi stripove N.Vitkovica), i ona su potvrda kvaliteta ove grupe pred kojom je svakako lepa buducnost.
Evo sta o svom radu, razbaruseno i neobavezno, kazu Nikola Vitkovic (Lepa), Goran Rajsic (Kiki), Kavon Robiland (Roki) i Andrej Vojkovic (Koja).

KOSAVA: Za one koji se tek ukljucuju recite nesto o svojoj proslosti, sadasnjosti i buducnosti.
MOMCI: Neko od gore je hteo da rizikuje pa nas je spojio. Sada se sigurno zbog toga kaje. To je bilo daleke '91, da bi se nasa definitivna struktura iskristalisala '93, u doba najvece nema{tine.
U tada vec presahle vode domaceg stripa zakoracili smo sitnim koracima objavljivanjem u Tronu. Drzali smo se plasljivo uz obalu plaseci se da nas ne odnese struja samo da bi shvatili da vise i ne postoji struja. Uvidevsi prazan prostor odlucili smo da budemo novi tok. Kao sto znate, na izvoru svake reke postoji potocic da bi potom prerastao u pravu bujicu. Pogledajte samo Kolorado. Shvatate li? Kolorado je ostavio iza sebe Grend Kenjon (a pritom ne mislimo na Veliki Nuznik), njemu je za to trebalo na milione godina. Nama je dovoljna decenija. Sledila su objavljivanja u Patagoniji, Strip maniji, Nezavisnom, Vremenu dece, Knjizevnoj reci & par samostalnih izdanja. Takodje, pojavljivali smo se po izlozbama: 3&4 Bienale stripa, Zlatno pero 95, World Of Ex Libris i 60 godina domaceg stripa.

KOSAVA: Zaboravili ste da pomenete i vas strip - koncert u Radionici za popravku grada, koji je inace bio novina u stripu. MOMCI: To je bila promocija Jebusa: katalog japanske tehnologije - multimedijalni spektakl. To je odlican primer onoga sto predstavljamo. Znaci: sinteza rok grupe, strip autora, kibernetike i genetskog inzenjeringa.

KOSAVA: Cime ste zauzeti sada?
MOMCI: Trenutno su u pripremi stripovi po narudzbinama iz Japana. Plan za domace trziste obuhvata pojavljivanje u Strip maniji, nadolazecem Striperu i Patagoniji do kraja ove godine. Ne libimo se pojavljivanja u bilo kom casopisu u kom se oseti potreba za nama.

KOSAVA: Neizostavno se namece pitanje: kakav je vas odnos prema domacoj strip sceni?
MOMCI: Radujemo se tom pitanju. Osnovni problem je nedostatak ambicije & samoreklamiranja. Necemo da seremo kako niko ne placa, pa se zbog toga i ne treba truditi. Dosta je opravdanja i vadjenja na situaciju. Jeste da su Borci sumraka i Generacija idiota najgori stripovi svih vremena ali ipak im treba odati priznanje zbog ambicije i zelje koje pokazuju u svom nastupu, a to je upravo sto nasima fali. Agresivnost, ne samo u stripovima nego agresivnost tj. odlucnost u nastupu. Dzaba nekome sto je najbolji ako za njegove stripove zna jedno od dvoje ljudi.

KOSAVA: I na kraju, sta je vas cilj?
MOMCI: Kruna naseg plana bice otvaranje MOMCILENDA, zabavnog parka zbog kog bi se i sam Dizni odledio. O tom potom.