Kurt Sviters

Stimulus za sto korisniju upotrebu radija

Prevela: Kristina Horjak

 

Ova rasprava je napisana od strane gospodina N. N. godine 1934. Tu cinjenicu ovde obznanjujemo uz svu duznu rezervu.

Znalo se da najsnazniji covek na svetu namerava da govori putem radija. Nijedan prijemnik se, zbog izuzuetno velikog interesovanja, nije mogao nabaviti cak osam dana pre dogadjaja. Devojke su se gurale i padale po ulici, a celo mesto je bilo zakrceno pokucarima koji su lovili prijemnike po nemogucim cenama. Licno sam video nesto stariju devojku kako zbunjeno luta ulicom. Od svakoga je prosila milostinju da bi mogla da priusti sebi prijemnik, makar i na pet minuta. A cas se priblizavao - taj bitni tenutak kada ce se najsnazniji covek na svetu obratiti preko radija, jasno i glasno. Hteo sam da uvece odem u bioskop, i trazio sam devojku koja bi mi pravila drustvo. Ali cinilo se da je sve omadjijano. Kada sam konacno spazio jednu, ispostavilo se da joj se deset muskaraca obracalo istovremeno, a ona je jednostavno rekla: "Danas mi se cini da imam snage za Tamerlana. Da. Tamerlan bi bio odlican". Ili je rekla: " Gubite se! Odlazite! Nemate sanse ", zbog toga sto se najsnazniji covek na svetu obracao tog istog dana u devet casova.

I bilo je tiho u trenutku kada je najmocniji covek na svetu trebalo da nastupi na radiju. Ubrzo posle toga, video sam najlepsi kruzni ples na ulicama, igrale su zene, device i starice, okicene kao da idu na svadbeno veselje - ili kao da su upravo ustale sa skupe svadbene trpeze. Slavlje je vladalo svuda, neopisivo slavlje, slavlje koje je jurilo samo u sebe, mirnije od onog u blagoj majskoj noci. Usput, istu pojavu su zabelezili svi znani novinari u celom svetu, na svim mestima: od Cikaga do Pekinga, od severnog pola do rta Dobre nade, od Meuse do reka Memela.

Onda, vec sledeceg dana, vest je kruzila po stampi da atleta, gospodin Tako i tako, nije nastupio na radiju zbog iznenadne slabosti. Njegov mladji brat, dobro znani Liliputanac, gospodin Takav i takav, govorio je umesto njega. Svuda je doslo do strahovitog razocarenja. Suze su bile u svacijem oku. Jednostavno je bilo isuvise strasno. Sve zene svih narodnosti srceparajuce su jecale. Sta bi pomoglo svima onima koje su proklinjale i cupale sopstvenu kosu, suocene sa istinom da je, umesto najsnaznijeg coveka na svetu, na radiju gostovao njegov brat? Od kakve je pomoci to sto je objavljeno da ce najjaci covek na svetu sutra nastupiti preko radija? Vise nije bilo potrebe za hitanjem.

Uzgred, sve to vise i nije bilo tako bitno, jer je najsnaznijeg coveka na svetu tog istog dana ubila sifrazetkinja. Kratak i zadovoljan uzdah olaksanja propratio je prvi talas razocaranja. A onda, devet meseci bola i tuge obavilo je ceo svet. Kada je devet meseci proslo, stigao je zastrasujuci dan. Ponovo sam zeleo da odem u bioskop i da povedem neku devojku kao pratioca, ali bilo je samo dece i vrlo malih devojcica. Kasni vecernji sati bili su tako puni bola, da niko na celom svetu nije mogao cuti nista na radiju zbog buke. Tako se velicanstvena propoved pastora Animusa o sirenju polnih bolesti, koja je trebalo da bude prenosena preko radija, izgubila u opstim jecajima i jaucima.

U prvom tenutku, nisam znao sta nije u redu, zbog toga sto nista drugo nije bilo oglaseno sem najave Animusove propovedi. Ali, procitao sam u svim novinama da ce ovo biti teska noc za zenski rod. I, sledeceg jutra, eto gomile objavljenih porodjaja! Bas kao sva ona vencanja u doba uskrsnjih praznika. Svet nikada nesto tako nije video. Nisam znao ni jednu zenu, niti mladu ili stariju devojku, koja nije rodila, tacno u devet casova, krsnog patuljka. To je bila upravo ona vrsta preciznosti po kojoj su Nemci tako poznati. Cudno, no sve patuljke - sve patuljke - i sve zene, ujela je za nogu roda, i to putem elektromagnetnih talasa.

Sledeceg jutra, u stampi je vladalo ludilo. Izvestaj, po kome je najsnazniji covek na svetu osecao slabost u vreme kada je trebalo da nastupi na radiju, bio je neslana sala. Na ovaj jednostavan nacin, najjaci covek bi se ponovo mogao nadati da ce imati publiku za svoje naredno obracanje. No, sada je bilo prekasno, i vise nije bilo nikakve pomoci. Deca su postala patuljasta, a takva su i ostala. Kako radi voljena masta!

Stamparska greska: naravno, hoce se reci "bi trebalo da".

 

Sadrzaj