OD ANDROGINA DO HERMAFRODITA

Pise: Vladimir Djuric Djura

U jednoj od najboljih studija na temu dvopolnih bica, "Androginy", June Singer, sledbenica Jungove analiticke psihologije, lepo objasnjava razliku izmedju Androgina i Hermafrodita, pojmova za koje mnogi pogresno smatraju da su sinonimi. Hermaphoditus je u Grckoj mitologiji sin Hermesa i Afrodite, koga su u jedno telo spojili sa nimfom Salmacis, tako da je imao dugacku kosu i zenske grudi na telu muskarca.

Singerova stoga Hermafroditima naziva fizioloski abnormalne osobe kod kojih su suprotni polovi spojeni u isto telo, a Androgin je za nju metafizicka apstraktna figura, arhetip koji postoji u kolektivno nesvesnom bicu covecanstva. Novi Androgin za americku analiticarku je kulturni model ka kome se priblizava moderna civilizacija, u kom su muskarci sve vise svesni svoje zenske strane i isto tako u kom su zene svesne svoje muske strane. Od cuvenog dijaloga na tu temu u Platonovoj "Gozbi", preko istocnjackih doktrina Jin Jang, Yab Yum, Purusha Prakriti ili evropskih gnostickih ucenja, do poetike Vilijema Blejka i romanticarske fascinacije dvopolnim bicem, tema Androgina je stalno prisutna.

Julius Evola u "Metafizici seksa" razvio je citavu teoriju o cetvorostrukoj privlacnosti izmedju razlicitih polova, slicno kao i Singerova uvidevsi da je moderni svet Androgin po svojoj strukturi. I Mircea Eliade u svom delu "Mefisto i Androgin", pronalazi da je kulturni model naseg doba u velikoj meri predodredjen simbolikom koju predstavljaju imaginarni likovi iz njegovog dela. Moderna civilizacija oblikuje Tehnosvet u kom se suprotnosti sjedinjuju kao u nekom neognostickom jevandjelju sa Prinstonskog ili nekog drugog univerziteta, u kom Bog ispoljava i svoju dobru i zlu djavolsku prirodu, u kom su muski i zenski principi spojeni u jedno.

Na kraju XX veka u eri Informacija, kompjuterski simulirana tela zena i muskaraca su potpuno Androgina, poput likova iz kiberstvarnosti filmova "Kosac" ili "Tron". Astralni kiborzi koje pominje Dona Haravay u "Manifestu kiborga" su u stvari ljudi buducnosti poput junaka iz filma "Robocap". Ovi novi tehno Androgini, cuda high tech medicine moci ce da izmedju ostalog izaberu pol po svojoj volji. U bliskoj buducnosti Androgin ce se ispoljiti kao Hermafrodit od krvi, mesa i metala, bez svog perverzno bizarnog imidza koji ga prati kroz istoriju od dekadentnih umetnika Vajlda, Peladana, Gotijea, Svinburna do travestitskih kraljica Performansa o kojima pise Roger Beker u studiji "The Drag".

Sadrzaj