Broj 103

U prvom licu

O suvisloj covekovoj

Marija Knezevic

Hans Magnus Encensberger, VELIKA SEOBA. Trideset i tri naznake s jednom fusnotom "O nekim posebnostima lova na ljude", Knjizevna opstina Vrsac, 1995, prevod: Drinka Gojkovic

Koncizni, argumentovani, zanimljivi i, pre svega, mudri zapisi koji cine fragmentarnu analizu nomadskog ponasanja ljudske vrste, rezultat su vec mnogo puta proverenog "patenta" Hansa Magnusa Encensbergera - legure pesnicke imaginacije i jezgrovitosti, i kreativnog raspolaganja cinjenicama, koje zahteva esej.

Na pocetku i na kraju bese turbulencija. Buduci osnovno atmosfersko stanje, ona diktira formu covekovog obitavanja na zemlji. Nomadska proslost homo sapiensa dobija svoj legitimitet u predanju o Kainu i Avelju. Parabola ostaje na snazi i nakon devetnaestog veka, kada se plemenska egocentricnost izmece u ideoloski stimulisan egoizam nacije. Kako je "razmena populacije bila stotinama godina igra s nultim ishodom", jedina koja se u novom dobu okoristila jeste demagogija, odnosno politicari koji "kontrolisu" medjunacionalne tenzije iskljucivo u skladu sa sopstvenim interesima.

Iako je mrznja prema strancima antropoloska konstanta, a mobilnost u porastu tokom nekoliko poslednjih vekova, iskonske strasti izvesno jenjavaju pred suverenim zakonima kapitala. U okviru pravil- igre koja kapital neumitno namece, nacionalna svest postaje anahronizam, a agoniju samoodrzanja nacija zamenjuje agonija opstanka pojedinca. Problem naj- veceg dela populacije, danas, jeste siromastvo. Nacionalne histerije, poput izumirucih patrljaka, postoje jos samo u zemljama vestacki stvorenim. U vecem delu sveta covek, koji se nekada osecao "strancem", sada se oseca "suvisnim". Jednostavno, ponuda ove vrste organske robe nadrasta potraznju.

Medjutim, paralelno sa monetizacijom svega postojeceg, koja, poput svake realnosti, ima svoje dobre i lose strane, delovanje "politicki zainteresovanih strana" ne gubi iz vida preostali potencijal egoizma grupe koji je, u medjuvremenu, od antropoloske evoluirao u stratesku cinjenicu. Duhovita i bolno tacna je Encensbergerova opaska da su jos samo trgovci drogom i oruzjem, kao i njihovi sateliti - bankari, iznad svakog nacionalizma i rasnih razlika. Nova elita?


Mostovi br. 103
[Posaljite nam vas komentar]
[© Copyright Mostovi & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]