Broj 110

HRONIKA

Hronika UKPS (januar-mart 1997.)

9. mart 1997 - Godisnja skupstina Udruzenja knjizevnih prevodilaca Srbije. Na skupstini je najpre odata posta preminulim clanovima: Ivanu V. Lalicu, Margot Milosavljevic i Sonji Perovic. Skupstina je imala sleDeci dnevni red:

1. Izbor radnog predsednistva

2. Diskusija o izvestajima radnih tela Udruzenja

3. Nagrade i priznanja

- predlozi za nagradu za zivotno delo

- predlog da se ustanovi priznanje koje bi nosilo ime Aleksandra I. Spasica

4. Izbor zirija za nagradu Milos N. Djuric za 1997. godinu

5. HHIII beogradski prevodilacki susreti

6. Clanarina

7. Razno

Predlozeno je i prihvaceno da se nagrada za zivotno delo dodeli Ivanu Dimicu, Radivoju Konstantinovicu i Ranki Kuic.

Izabrani su clanovi zirija za nagradu Milos N. Djuric za 1997. godinu: pored dobitnika nagrade za 1996. godinu - Mire Vukovic, Jasmine Neskovic i Rase Sekulovica - u ziri su izabrani i Milivoje Jovanovic i LJubisa Rajic.

Skupstina je usvojila predlog o osnivanju nagrade koja ce nositi ime Aleksandra I. Spasica.

U Odbor za pripremu HHIII beogradskih prevodilackih susreta usli su: Olivera Milicevic (predsednik), Zivojin Kara-Pesic, Biserka Rajcic i Silvija Monros-Stojakovic.

Skupstina je raspravljala o uredbi kojom se od samostalnih umetnika zahteva da uplacuju deo doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Odluceno je da cetvoro clanova UKPS - Drinka Gojkovic, Jovan Janicijevic, Biserka Rajcic i Miroslava Spasic - razgovaraju sa predsednikom Gradske skupstine, Zoranom Djindjicem, o ukidanju ove uredbe, kao i o eventualnoj finansijskoj pomoci casopisu "Mostovi" i finansiranju ovogodisnjih Beogradskih prevodilackih susreta.

Na Skupstini je analizirano opste stanje na prevodilackom trzistu. Ustanovljeno je da su najaktuelniji problemi zloupotreba reprint-izdanja, rdjavi prevodi, neadekvatne lektorske intervencije i piraterija - kradja prevoda.

Skupstini je prisustvovalo oko 50 clanova Udruzenja.


Mostovi br. 110
[Posaljite nam vas komentar]
[© Copyright Mostovi & Yurope 1997 - Sva prava zadrzana]