Broj 230-231

Hronika

Kalendar
1-27. januar

Subota, 1. januar
KFOR je saopstio da je u ranim jutarnjim casovima bacena bomba na jednu romsku kucu u Peci i da je jedna osoba povredjena.

Gradjani Srbije su, uglavnom, u svojim kucama docekali Novu godinu, javljaju domaci mediji. Desetak hiljada Beogradjana proslavilo je dolazak poslednje godine milenijuma na dva mesta: Trgu Republike i na platou ispred Savezne skupstine, uz muziku poznatih pop i rok sastava i petnaestominutni vatromet, ali i uz neizbezne »narodnjake«. Gradska vlast je odustala od namere da i ona organizuje docek, tako da je sve bilo prepusteno vladajucoj koaliciji. U Nisu je docek organizovala Skupstina grada, a gradjane je u ponoc pozdravio gradonacelnik Zoran Zivkovic, uz cestitku: »Zelim da 2000. bude bolja, da nema bombi, da ima slavlja, buducnosti i da nema Slobe«.

Nedelja, 2. januar
U okolini Pecke patrijarsije pronadjeno je telo Slavoljuba Radunovica, nestalog 17. decembra, javili su agenciji Beta radio-amateri.

Kosovski odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda saopstio je da je tokom sukoba na Kosovu ubijeno 9880 Albanaca, ali da moze biti i izmedju 12 i 13 hiljada mrtvih. Odbor je saopstio i to da su srpska vojska i policija, povlaceci se sa Kosova, sa sobom povele oko dve hiljade Albanaca od kojih se 1800 jos nalazi u zatvorima.

Komandant KFOR-a, general Klaus Rajnhart, u svojoj novogodisnjoj cestitki gradjanima Kosova, porucio je da je dvehiljadita godina za novi pocetak. »Vreme je za nadu i mir; vreme je za ponovnu izgradnju naprednog, modernog Kosova i moja iskrena zelja je da ljudi okrenu ledja mrznji i nepoverenju i ucine 2000. godinom u kojoj ce se Kosovo opredeliti za pomirenje i obnovu«, rekao je Rajnhart.

Ponedeljak, 3. januar
Francuski ministar odbrane Alan Risar je izjavio, prilikom posete Kosovu, da bi medjunarodne mirovne snage trebalo da preuzmu pojacanu policijsku funkciju kako bi se sprecilo etnicko nasilje i opste bezakonje u pokrajini.

Sef misije UNMIK-a Bernar Kusner posetio je Kosovsku Mitrovicu u pratnji lidera srpske i albanske zajednice u ovom gradu, Olivera Ivanovica i Bajrama Redzepija.

U Hrvatskoj su odrzani izbori za Zastupnicki dom Hrvatskog drzavnog sabora. Na izbore je samostalno izaslo 35 stranaka, 15 u koalicijama, nezavisnih lista je bilo 20, a za pet zastupnickih mesta nacionalnih manjina prijavljeno je 30 kandidata.

Utorak, 4. januar
Predsednik SNS Svetislav Grujic tvrdi da su Srbi u prethodnih nedelju dana prodali 50 kuca na Kosovu.

Borka Vucic, savezni ministar finansija, izjavila je da je Jugoslaviji obecana pomoc iz Iraka, Italije, Grcke, Kine i Izraela.

Crnogorski premijer Filip Vujanovic, zalozio se za profesionalizaciju armije, smanjenje vojnog roka i sluzenje vojnog roka u maticnim republikama.

Sreda, 5. januar
U Prizrenu je jedan 39-godisnji Srbin ustreljen sa tri metka u glavu, a zbog tog ubistva traga se za jednim Albancem, saopsteno je u UNMIK-u.

Prema nezvanicnim rezultatima, pobednicka koalicija na hrvatskim izborima, SDS i HSLS, imace 71 mesto u Zastupnickom domu. Njihov predizborni partner, koalicija HNS, LS, HSS i Istarskog demokratskog saveza, imace 24 zastupnika, dok ce predstavnika HDZ-a biti 40.

Tacno u ponoc istekao je rok za prijavljivanje kandidata za predsednicke izbore u Hrvatskoj, zakazane za 24. januar. Najozbiljniji kandidati za novog hrvatskog predsednika su Drazen Budisa, sef pobednicke HSLS, Mate Granic, jos aktuelni ministar spoljnih poslova iz HDZ, i Stipe Mesic, potpredsednik Hrvatske narodne stranke.

Crna Gora je najavila da ce do kraja meseca dinar biti stavljen van upotrebe u ovoj republici.

U Medija centru je odrzana tribina pod nazivom »Odnos drzave prema zrtvama rata«, na kojoj je ucestvovao i Dusan Vukovic, otac poginulog Aleksandra Vukovica, koji je odbio orden posthumno dodeljen njegovom sinu. »Moj sin nije znao protiv koga ratuje. Poginuo je treci dan kako je stigao. Ne bih zeleo da i moja cerka strada pod rezimom Slobodana Milosevica«, rekao je Vukovic.

Cetvrtak, 6. januar
»Ratovi i citav okean prolivene srpske krvi, stradanje i nevolje su karakteristika proteklog vremena, ali njegova ocena moze da stane samo u jednu rec – neuspeh«, rekao je, izmedju ostalog, u bozicnoj poruci patrijarh Pavle.

Povodom ramazanskog Bajrama, koji ove godine pada 8. januara, cestitku vernicima uputio je i beogradski muftija Hamdija Jusufspahic, cestitajuci i Bozic pravoslavnim vernicima. U izjavi za Danas, Jusufspahic se zalozio za »manje vlasti a vise casti«.

Gani Taci, brat Hasima Tacija, priveden je u policiju UNMIK-a zbog pucnjave, a u njegovoj kuci je nadjeno oko milion maraka.

Predsednik SRJ Slobodan Milosevic zalozio se, na sastanku Udruzenja banaka Jugoslavije, za »obnovu funkcije stednje i davanje potrosackih kredita«.

Petak, 7. januar
Patrijarh Pavle je ucestvovao u obelezavanju dvehiljaditog Hristovog rodjendana, kako svedoci hriscanstvo, u Vitlejemu, mestu gde je, prema predanju i Novom zavetu, Hristos rodjen. Vuk Draskovic i Zoran Djindjic su, kako tvrde beogradski mediji, takodje bili u Vitlejemu, ali privatno. Ovim svecanostima je prisustvovao i doskorasnji ruski predsednik Boris Jeljcin.

Albanski teroristi su u Prizrenu ubili dve Srpkinje, tvrdi Centar za mir i toleranciju u Prizrenu. Drzavni mediji tvrde da su zene ubijene kada su krenule, rano ujutro, na bozicnu liturgiju.

Bernar Kusner je posetio manastir Gracanicu i vladici Artemiju cestitao bozicne praznike.

»Hjumen rajts voc«, organizacija koja se bavi zastitom ljudskih prava, optuzila je NATO da je tokom sukoba na Kosovu prekrsio medjunarodne zakone, pise londonski Gardijan. Ova organizacija je pripremila dokazni materijal za svoje tvrdnje, koji ce uskoro predati Haskom tribunalu.

NATO je potvrdio da su snimci bombardovanja grdelickog mosta bili »izmenjeni usled tehnickog problema«. Analiticari smatraju da je NATO ovim priznao ubrzavanje snimaka, a sve u cilju prikazivanja pogodjenog voza kao nenamernog objekta, a 14 mrtvih kao slucajne zrtve »kolateralne stete«. Nemacki dnevnik Frankfurter rundsau tvrdi da su snimci ubrzani tri puta.

Subota, 8. januar
Goran Matic, savezni ministar informisanja, optuzio je opozicione lidere u Srbiji da zele da izazovu gradjanske sukobe po nalogu zapadnih drzava. Na konferenciji za novinare povodom 55 godina izlazenja »Filmskih novosti«, on je posebno istakao ulogu Vuka Draskovica za koga je tvrdio da se vise puta sastajao sa predstavnicima francuskih obavestajnih sluzbi. Na istom mestu, Matic je prikazao video-zapis sa saslusanja Jugoslava Petrusica, optuzenog da je vodja teroristicke grupe »Pauk«, u kojem on pominje Draskovica.

Vesli Klark, komandant NATO-a, boravio je u kratkoj poseti Kosovu.

Pomocnik nacelnika Generalstaba VJ za pozadinu general-pukovnik Vidoje Pantelic saopstio je, za novogodisnji broj lista »Vojska«, da su tokom agresije NATO-a poginula 524 pripadnika VJ i policije, 33 vojnika se i dalje vode kao nestali a 24 ih je preminulo kasnije od zadobijenih povreda.

»Koha ditore« pise da je Bujar Bukosi, predsednik albanske Vlade u egzilu, ponudio deset miliona maraka UNMIK-u za potrebe obrazovanja na albanskom jeziku, sto je UNMIK odbio. Ovaj list tvrdi da je Bukosijeva vlada tokom deset godina prikupila oko 250 miliona maraka i da su sva njena sredstva registrovana u zapadnim zemljama kao humanitarni fondovi.

Nedelja, 9. januar
Poslanicki klub SPO-a u saveznom parlamentu zatrazice ostavku Gorana Matica zbog njegovih izjava o lideru ove stranke Vuku Draskovicu, rekao je Milan Komnenic, sef poslanickog kluba SPO u Skupstini SRJ.

Pirotskim skolama i obdanistima u okviru programa »Energija za demokratiju«, stigle su dve cisterne loz ulja.

Ponedeljak, 10. januar
U prostorijama SPO-a sastali su se lideri opozicije i svi su, sem generala Momcila Perisica, potpisali dva dokumenta: jedan koji se odnosi na zajednicku strategiju opozicione politicke borbe i drugi, koji ce biti upucen medjunarodnoj zajednici i odnosi se na ukidanje sankcija, sto traze opozicione stranke. Perisic nije potpisao ova dva dokumenta zbog toga sto nije usvojen njegov zahtev da opozicija u saveznom parlamentu trazi ostavku predsednika SRJ Slobodana Milosevica.

U sali Skupstine opstine Vracar Gradjanski parlament Srbije odrzao je svoju petu sednicu od osnivanja. Na njoj se, zbog bolesti, nije pojavio Dragoslav Avramovic, mandatar SZP-a za formiranje prelazne vlade.

Drzavni mediji su u svojim komentarima ostro napali oba skupa, dovodeci ih u vezu u kontekstu »razjedinjene opozicije«, uz informaciju da je Avramovic govorio na sednici Gradjanskog parlamenta Srbije.

Agencija TANJUG i njen direktor Dusan Djordjevic, tuzili su, po Zakonu o javnom informisanju, dnevni list »Danas« zbog teksta »Opelo bez patrijarha«, objavljenog 18. decembra u dvobroju ovog lista.

Ministarstvo inostranih poslova Francuske demantovalo je navode ministra Gorana Matica nazvavsi ih tvrdnjama bez ikakvog smisla, jer visoki francuski zvanicnici kontaktiraju sa vise lidera srpske opozicije i ti kontakti su poznati javnosti ove zemlje.

Predsednistvo EU je ostro protestovalo zbog nedavnih drakonskih kazni listovima »Blic« i »Danas« i TV Studio B.

Utorak, 11. januar
U svojoj kuci u Prizrenu, svirepo su ubijeni Adrijana, Hanifa, Sezair i Djula Skenderi, islamske veroispovesti.

Demohriscanska stranka Srbije tuzila je (privatnom krivicnom tuzbom) saveznog ministra informisanja Gorana Matica. Tuzba ga tereti za dva krivicna dela: sirenje laznih vesti i povredu tajnosti postupka.

Predstavnici kosovskih Srba, vladika Artemije i Momcilo Trajkovic, razgovarali su u ambasadi Italije sa predstavnicima EU i osam najrazvijenijih zemalja sveta, koji se kao diplomatski predstavnici ili zastupnici tih zemalja nalaze u Beogradu. Oni su, kako su rekli srpski predstavnici, izrazili zadovoljstvo zbog ujedinjenja opozicije, posto su im obrazlozeni potpisani dokumenti.

Zvanicno je otvoren pristinski aerodrom Slatina za civilne i humanitarne letove.

Restrikcije struje na Kosovu traju i dalje, pa je i Klinicki centar u Pristini ostao bez struje, a termoelektranu »Kosovo B« zahvatio je pozar u kojem je povredjeno pet osoba.

Jugoslovenska levica je, komentarisuci skup opozicije, rekla da je on odrzan »po nalogu i instrukcijama Medlin Olbrajt i NATO-a«.

Novak Kilibarda, potpredsednik crnogorske Vlade, nazvao je skup srpske opozicije »prvorazrednim politickim dogadjajem«.

Evropska komisija je pozdravila sporazum opozicije o zajednickoj strategiji, podvlaceci da su EU i SAD oduvek bile za objedinjavanje opozicije u Srbiji.

Ministarstvo unutrasnjih poslova Crne Gore saopstilo je da je Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi zabranilo paljenje badnjaka u jednom podgorickom naselju, iz bezbednosnih razloga.

Sreda, 12. januar
Vise stotina Srba, uglavnom radnika u pravosudju kosovskomitrovackog okruga, protestovalo je u Kosovskoj Mitrovici zbog izbora novih pravosudnih organa na Kosovu.

Bernar Kusner je osudio ubistvo porodice Skenderi, nazvavsi ga svirepim.

Miladin Kovacevic, savetnik predsednika SPO Vuka Draskovica, priveden je na informativni razgovor u policiju, gde je zadrzan nekoliko casova, kaze se u saopstenju SPO-a.

Aleksandar Vucic, srpski ministar informisanja, odbacio je mogucnost raspisivanja prevremenih izbora. »Nije raspisivanje izbora vecernja revija ili fontana zelja pa da kad opozicija nesto pozeli mi moramo odmah da je poslusamo jer ce, pobogu, u protivnom ona izaci na ulice. Sta to nas briga«, rekao je Vucic na niskoj TV 5.

Cetvrtak, 13. januar
U Prizrenu su ubijena jos dva clana porodice Skenderi. Sestre bliznakinje, cijeg brata traze nepoznati Albanci, stradale su u odmazdi.

Ministri inostranih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemacke i Italije uputili su poruku gradjanima Srbije povodom pravoslavne Nove godine, u kojoj kazu da su spremni da »pomognu Srbiji da okonca svoju izolaciju i zauzme mesto u regionu, koje joj s pravom pripada«.

Savezna vlada je ocenila da je razvoj odnosa sa Kinom »najveci prioritet i dugorocna orijentacija SRJ«.

Stamparija »ABC grafika« podnela je gradskom sudiji za prekrsaje zahtev za ponavljanje postupka i osporavanje 74 presude donete na osnovu tuzbi Ministarstva za informisanje Republike Srbije.

Petak, 14. januar
Nekoliko hiljada Beogradjana je u organizaciji studentskog pokreta Otpor docekalo »srpsku« Novu godinu. Proglaseni su heroji Otpora, a medju nagradjenima su bili Slavko Curuvija – posthumno, Dragoljub Arsenijevic Maki, Nebojsa Ristic, Voja Brajovic, 22 novinarske redakcije, grad Leskovac... U ponoc su na platnu prikazane fotografije cetrdeset ljudi poginulih tokom agresije NATO-a i publika je pozvana da se razidje jer, kako je receno, u Srbiji nije vreme za slavlje.

Opstinski sud u Sokobanji odbio je pomilovanje novinara Nebojse Ristica, osudjenog na godinu dana zatvora »zbog sirenja laznih vesti«. NUNS je reagovao saopstenjem da je zaprepascen ovakvim resenjem jer zahtev za pomilovanje nije bio upucen ovom sudu vec predsedniku Republike Srbije Milanu Milutinovicu.

Kapetan policije Slobodan Pajic suspendovan je jer je odbio da primi orden viteskog maca treceg reda. Pajic je u izjavi Radio Indeksu rekao da ocekuje korektan disciplinski postupak u kojem ce se pozvati na slobodu savesti koju jemci Ustav SRJ.

Subota, 15. januar
U napadu nepoznatih lica u holu hotela »Interkontinental« ubijen je Milenko Mandic, a Zeljko Raznatovic Arkan i Dragan Gagic u bolnici su podlegli povredama.

Narednik Frenk Dzej Rongi, Amerikanac iz KFOR-a, zvanicno je optuzen za »ubistvo i nedostojno postupanje sa jednim detetom«, saopstio je KFOR. Saznaje se da je ovaj vojnik 13. januara, u blizini Vitine, ubio i pre toga silovao devojcicu albanske nacionalnosti, staru 11 i po godina.

U Stimlju je obelezena godisnjica masovnog ubistva u selu Racak.

Nedelja, 16. januar
Domaci i strani mediji se intenzivno bave trostrukim ubistvom u hotelu »Interkontinental«.

Radmila Trajkovic, clan rukovodstva SNV Kosova i Metohije, predlozila je da se kidnapovani lekar Andrija Tomanovic razmeni za albansku lekarku Floru Brovinu, nedavno osudjenu na 12 godina zatvora.

Stotinak Beogradjana nastavilo je sa protestima.

Ponedeljak, 17. januar
Nadja Dzouns, predstavnica UNMIK-a za stampu, saopstila je da su u selu Pasjane, kraj Gnjilana, ubijena tri Srbina, a na podrucju Gnjilana nepoznata lica su ubila jednog Albanca. KFOR je saopstio da je u Pristini prethodnog dana jedan covek ubijen iz vatrenog oruzja. U sektoru Istok jedan muskarac je odveo patrolu KFOR-a na mesto gde su bila tri mrtva muskarca.

Jugoslovenski ministar telekomunikacija Ivan Markovic ostro je kritikovao program Studija B, nazvavsi tu televiziju glasilom SPO-a, zbog cega bi, rekao je, trebalo da reaguje i javni tuzilac.

Utorak, 18. januar
Grupa naoruzanih Albanaca napala je policijsku patrolu na putu Bujanovac–Gnjilane kod sela Konculj.

Zimski raspust u Srbiji produzen je za nedelju dana zbog epidemije gripa, saopstilo je nadlezno ministarstvo. Tumacenja ovog poteza idu, medjutim, u pravcu izbegavanja najavljenog strajka prosvetara i pokusaja da se situacija u medjuvremenu sredi.

Sreda, 19. januar
Vodje najvecih opozicionih partija i koalicija na sastanku u DSS dogovorili su se da ce eventualna odluka o izlasku na lokalne izbore zavisiti od izbornih uslova kao i da ce ona biti jedinstvena.

U Budvi su razgovarali predstavnici srpske opozicije, crnogorske Vlade i Evropske unije. Opoziciji je receno da ce na predstojecem ministarskom sastanku zemalja EU biti razmatrana mogucnost da Srbiji bude skinut deo sankcija.

U Domu sindikata je pred oko hiljadu ljudi odrzana komemoracija Zeljku Raznatovicu Arkanu.

Cetvrtak, 20. januar
Ivica Dacic, portparol SPS-a, rekao je da je Zeljko Raznatovic Arkan bio patriota »bez obzira na njegovu protivrecnost i razne ocene«. Arkan je, u prisustvu nekoliko hiljada gradjana i Srpske dobrovoljacke garde, sahranjen na Novom groblju.

SDP Crne Gore je svoj ostanak u koaliciji Da zivimo bolje uslovila raspisivanjem referenduma o drzavnom statusu ove republike.

Petak, 21. januar
Povodom naloga Treceg opstinskog tuzilastva da policija pribavi dokaze o istinitosti navoda SPO i SZP da su kradja opreme Studija B i Arkanovo ubistvo dela drzavnog terorizma, predstavnici ove dve politicke organizacije tvrde da se nisu uplasili. »Kad dva miliona stanovnika ostane bez mogucnosti da prati program jedne televizije, to je politicko pitanje«, rekao je Dragoljub Micunovic iz DC.

Vladika Artemije je izjavio medijima da su u toku razgovori sa predstavnicima medjunarodne zajednice o uspostavljanju lokalne samouprave Srba na Kosovu.

Subota, 22. januar
Na konferenciji za stampu u SUP-u Beograd saopsteno je da je zbog optuzbe za krivicno delo ubistva u »Interkontinentalu« uhapsen Dobrosav Gavric iz okoline Loznice, kao i Dejan Pitulic iz Beograda i Vujadin Krstic iz Malog Zvornika kao njegovi saucesnici. Dvojica od optuzenih, Gavric i Pitulic, su bili policajci.

U Novom Sadu je odrzana Prva jugoslovenska konferencija seksualnih manjina pod nazivom »Zivi i pusti da zive«.

Nedelja, 23. januar
U velikoj sali Centra »Sava« odrzan je Peti otadzbinski kongres SRS. Vojislav Seselj i Tomislav Nikolic ostali su na ranijim funkcijama, a Seselj je na Kongresu rekao da ce na politickoj sceni Srbije ostati samo tri sada vladajuce stranke. Na Kongresu se culo i to da ce radikali ostvariti svoj projekat o granicama Srbije Karlovac–Karlobag–Virovitica. Gosti su bili iz Ruskog opstenarodnog saveta, Liberalnodemokratske partije Rusije, Nacionalnog fronta, zatim japanska patriotska delegacija, kao i diplomate Rusije, Belorusije, Iraka, Demokratske Republike Koreje, Alzira, Kine i savetnik Palestine u Beogradu.

Prema pisanju »Spigla«, SAD i Albanija predvidjaju sukob izmedju Srbije i Crne Gore do pocetka marta. Albanija se sprema da doceka srpske izbeglice.

Ponedeljak, 24. januar
Sefovi diplomatija EU nisu postigli dogovor o ublazavanju ili skidanju sankcija Srbiji, ali su ostavili mogucnost da o tome raspravljaju na nekom od narednih sastanaka. Na ovom sastanku je odluceno da se program »Energija za demokratiju« prosiri i na druge srpske gradove.

Postavljanje sudija u Kosovskoj Mitrovici odlozeno je za 15. februar jer jos nisu okoncani pregovori tamosnjih Srba i UNMIK-a o angazovanju vise sudija srpske nacionalnosti.

Stipe Mesic i Drazen Budisa usli su u drugi krug predsednickih izbora u Hrvatskoj, koji ce biti odrzani 7. februara.

Utorak, 25. januar
Ambasada Italije u Beogradu izdala je saopstenje u kojem se kaze da je doslo vreme da se »krene dalje« od ukidanja sankcija na isporuku nafte i gasa i vazdusni saobracaj, koje je EU uvela Srbiji.

SNV Kosova i Metohije ocenilo je pozitivno ponudjeni dokument o lokalnoj samoupravi na Kosovu jer kosovski zastitni korpus nece imati ingerencija u srpskim enklavama, rekao je medijima Momcilo Trajkovic.

Bernar Kusner je izrazio nadu da ce se predstavnici Srba uskoro naci u privremenom administrativnom vecu Kosova. »Odluka EU da ne suspenduje sankcije je pogresna, ali ne treba ocajavati. Nas uspeh je i to sto smo veliki broj zemalja pridobili na nasu stranu i pitanje sankcija nametnuli kao stalnu temu na ministarskim sastancima«, rekao je za »Blic« Zoran Djindjic.

Izraz »kolateralna steta«, koji je NATO koristio za civilne zrtve bombardovanja SRJ, proglasen je za najruznije reci godine u Nemackoj.

Dragoslav Avramovic je rekao medijima da priprema ekonomsku analizu petro i avio sektora u Srbiji kako bi uticao na skidanje sankcija.

Sreda, 26. januar
Beogradska policija je objavila dve poternice u vezi sa ubistvima u »Interkontinentalu«: za Draganom Nikolicem iz Novog Beograda i Milanom Djuricicem iz Malog Zvornika. Oni su u bekstvu i verovatno se nalaze van granica SRJ.

Opstinski prekrsajni sud u Blacu oslobodio je 11 pripadnika rezervnog sastava VJ zbog tuzbe da su od 9. do 11. jula blokirali put Blace–Krusevac.

Milo Djukanovic je ocenio da je suvise rano za organizovanje referenduma o drzavnom statusu Crne Gore.

Savezni ustavni sud je odlucio da je upotreba nemacke marke u Crnoj Gori neustavna.

Milo Djukanovic je zavrsio posetu Londonu gde se sastao sa Tonijem Blerom, britanskim premijerom, i drugim zvanicnicima.

Bosanski Srbin Dusan Tadic definitivno je osudjen na 20 godina zatvora zbog etnickog ciscenja i ubistva sedam Muslimana 1992. godine na podrucju Prijedora.

Mitar Vasiljevic, koga je u utorak uhapsio SFOR u Visegradu, optuzen je za masovna ubistva i mucenje bosnjackog stanovnistva u Visegradu u periodu izmedju maja 1992. i oktobra 1994. godine.

Odbor gospodja Beograda otkazao je tradicionalni Svetosavski bal »zbog opste materijalne bede i izgubljenih zivota«.

Karla del Ponte, glavni tuzilac tribunala u Hagu, izjavila je agenciji Beta da zeli da dodje u Beograd da bi prikupila iskaze srpskih zrtava. Ponteova je rekla i to da joj je u sedistu NATO-a receno da »NATO nije iznad zakona«.

Cetvrtak, 27. januar
Na sastanku dijaspore i srpske opozicije u Banjaluci, pod pokroviteljstvom princa Aleksandra Karadjordjevica, zakljuceno je da su opozicija i kruna najveci oslonac Srbima. Za situaciju na Kosovu optuzen je rezim u Beogradu, ali se krivom smatra i medjunarodna zajednica koja je pokazala da je nedorasla problemu. Dogovoreno je da se ovi susreti nastave, a sledeci je zakazan za dva meseca u Atini.

U Crnoj Gori je izvrsena rekonstrukcija Vlade i izabrani su jedan novi potpredsednik i cetiri ministra.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu, na proslavi Svetog Save, studenti su izvizdali Vojislava Seselja, cije se postavljanje na mesto redovnog profesora ocekuje ovih dana (ceka se samo dozvola nadleznog ministra) i neke clanove Vlade koji su bili sa njim.

Gasa Knezevic, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu na Medjunarodnom pravu, predao je dekanu pismenu ostavku na to mesto s obrazlozenjem da je to protest protiv dolaska Seselja na ovaj fakultet, ali i solidarnost sa kolegama koje je dekan Oliver Antic izbacio sa Pravnog.

Nastasja Radovic  

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar