Broj 230-231

Zbivanja

Podrska seljacima

»Fenderasi, gde ce vam dusa?«

Septembra prosle godine, Nedeljko Sipovac, savezni ministar za poljoprivredu, pod pritiskom banatskih seljaka koji su poceli blokadu puteva u znak protesta zbog niskih otkupnih cena, visokih poreza i doprinosa i neredovne isporuke energenata i repromaterijala, obecao je brzo donosenje programa stabilizacije stanja u poljoprivredi i njene revitalizacije, a »najdalje do Nove godine«. Dosla je i Nova godina, a obecanje nije ispunjeno. Stavise, 5. januara, sasvim nenadano, u Crepaju, najvece selo opstine Kovacica, banuli su poreznici i poceli zaplenu poljoprivrednih masina od onih seljaka »koji nisu izmirili svoja dugovanja prema drzavi«. »Fenderasi« (kako lokalno stanovnistvo odvajkada zove poreznike) naisli su na energican i neocekivan otpor, nesvojstven naravi mirnog banatskog paora. Istina, oduzeto je nekoliko manjih prikljucnih masina, ali brzom intervencijom Mesne zajednice Crepaja, Banatskog foruma, nevladine organizacije koja svojim programskim delovanjem na autentican nacin zastupa interese banatskih seljaka kao i dobrog dela stanovnistva koje je odmah pohitalo u pomoc, poreznici su se povukli uz pretnju da ce sledeci put doci sa policijom.
Banatski seljaci, i to ne samo u Crepaji, nezadovoljni su kompletnim stanjem u poljoprivredi i potpunom pasivnoscu vlada Srbije i SRJ i resornih ministarstava. Do pocetka ove godine nije isplacen proslogodisnji otkup psenice cija je cena ionako bila jedna od najnizih u Evropi. Za tonu kvalitetnog zita drzava je placala samo 100 DEM dok je, na primer, Hrvatska svojim poljoprivrednicima isplacivala tri i po puta vise (oko 350 DEM za tonu). Otkupne cene ostalih evropskih zemalja su bile znatno vise i prakticno neuporedive sa nasom.
»Uvek sam placao porez«, kaze za Republiku Nikola Atanackov, sredovecni Crepajac. »Ali, od cega da platim, kad oni meni nisu platili zito, nisu mi platili ni suncokret, zadruga otkupljuje mleko po tako niskoj ceni da mi dodje da ga dam svinjama, da ga bacim u pomije. Samo bih da porucim onima sto nas fenduju: ta di ce vam dusa?« Dusan Gluvakov, predsednik MZ Crepaja, istice da je seljaka »prvo satrla jesenja susa, pa opasne nadosle podzemne i nadzemne vode, sada nas je i drzava, neizvrsavanjem elementarnih obaveza da plati za isporuceno, dovela u situaciju da ne samo da ne mozemo da platimo porez nego ni da otpocnemo novu proizvodnju. A onda, bojim se, slede drzavne mere: prinudni otkup, cupanje brkova, hapsenja, kao 1945«.
Banatski forum, buduci aktivni ucesnik u pregovorima sa vladama Srbije i SRJ oko donosenja programa revitalizacije poljoprivrede, u vise navrata je upozorio na opasnosti koje bi mogle proizaci iz olakog shvatanja sustinskih problema poljoprivredne proizvodnje i nagomilanog nezadovoljstva seljaka. Gradjanski parlament Srbije je na nedavnom zasedanju, petom po redu, 10. januara u Beogradu, predlozio a Parlament jednoglasno usvojio »Rezoluciju o ljudskim pravima i dostojanstvu paora« u kojoj se kaze: »U Srbiji su ogromnoj vecini gradjana uskracena osnovna ljudska prava. Paorima je posebno uskraceno: pravo na rad i raspolaganje rezultatima rada, pravo na zdravstvenu zastitu, slobodno kretanje i ljudsko dostojanstvo. Ucenjen je potvrdama o placenom porezu kad mu je u pitanju zdravlje, ne moze da overi zdravstvenu knjizicu, kupi lekove, ne moze da se prijavi na biro za zaposljavanje (ni bilo ko od ukucana) ne moze da nasledi imanje, registruje poljoprivredna vozila... U Banatu se paorima vrsi prinudna naplata poreza oduzimanjem osnovnih sredstava za proizvodnju, traktora, prikolica, plugova. Time im se uskracuje pravo na rad. Zahtevamo od vlasti i drzave da paorima omoguce uslove za poslovanje slicne onima koji postoje u zemljama Evrope, a da do tada obustave i otpisu sva svoja potrazivanja od seljaka, narocito stoga sto i sami nisu izmirili svoja dugovanja prema tom istom paoru«.

Ekipa saradnika Republike  

 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar