Broj 232

Dogadjanja

Neodoljivi sjaj legende

Proslo je skoro cetrdeset dana od smrti Arkanove onih cetrdeset dana koji su po ucenju Crkve potrebni dusi da nadje mira a jos nista jasno nije. Istraga ne napreduje i to je, ako cemo pravo, jasno, ali sve ostalo je legenda koja se plete i koja sve magicnije sjaji onim sjajem koji znamo iz mutnih balkanskih legendi. Arkan »mozda nije mrtav«, pisu beogradske novine Danas 9. februara na prvoj strani a u narodu se cuje da »junaci ne umiru«. Ni legende ne nastaju bas spontano, nekome je potrebno da one budu to sto jesu, a barem dve okolnosti tome ocevidno pripomazu. Niko nije video umrlicu koja je valjda sluzbeni dokument, a na samoj sahrani koja je obavljena po pravoslavnom obredu izostao je obavezni obred »poslednjeg celovanija«, obred obavezan po ucenju nase Crkve kada se na poziv svestenika otvara kovceg kako bi najblizi, u znak misticne popudbine, poljubili pokojnika u celo pre nego sto se zemni ostaci vrate zemlji.
Gde smo i kako smo, sva je prilika, bez legendi ne mozemo, ali da u tome ucestvuje i onaj prosveceniji svet, to je uistinu cudno.
U Hagu, u tuzilastvu glasovitog Tribunala, g. Grejem Bluit izjavljuje da »tuzilastvo ne raspolaze definitivnim dokazima o njegovoj smrti«, pa ce se sada naglasava ovaj iskusni pravnik tome morati pristupiti »uz pomoc DNA uzoraka« jednog dana, kada to bude bilo moguce. Istina, ne znamo ima li uvazeni pravnik neke razloge za ovakve tvrdnje mozda i ima ali je ipak jasno da i on, na neki svoj nacin, ucestvuje u stvaranju legende o Arkanu. I on stavlja do znanja javnosti da Arkan mozda i nije mrtav, sto ono u legendi samo osnazuje i podstice. Nije g. Bluit jedini ima i u svetu cudnih komentara, i u ozbiljnim listovima. Legende su opsesivne, njihov je sjaj magican. Stoga bi uvazeni pravnik trebalo da krene drugim putem putem utvrdjivanja istine a ne putem na kojem se pletu legende nakon krvavog ciklusa ubijanja. Mi takvih legendi imamo inace na pretek i davno su nas iznele na los glas u svetu.

M. Dj.  

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar