Broj 232

Alternativa

Knjazevac – jedan nas primer

Nizom veoma raznovrsnih i tematski razlicitih akcija, nevladina organizacija Timocki klub iz Knjazevca vec vise od godinu dana ucestvuje u javnom zivotu ovog malog grada u Timockoj krajini. Vladan Jeremic, predsednik ove NVO, koji je bio gost Republike, kaze da je ambicija

njegove organizacije da, na vise planova, pozitivno utice na zivot u ovom kraju Srbije, skrajnutom od glavnih tokova politickog, kulturnog i ukupnog drustvenog zivota vecih centara. Od humanitarnih akcija (prikupljanja odece, obuce, hrane), preko zabavnih i rekreativnih, do pomoci u obucavanju kontrolora na birackim mestima. Neagresivnost i jednostavne poruke ovih akcija i mogucnost da se kroz neke projekte ove NVO steknu korisna znanja, privuklo je, kaze Jeremic, mnoge gradjane Knjazevca i okoline.


Savez za Knjazevac je na dan opstenarodnog praznika u Knjazevcu, na Svetog Iliju prosle godine, kada je u Knjazevcu vasar, podelio gradjanima oko 5000 letaka u kojima im se postavljaju pitanja u vezi sa njihovim vidjenjem buducnosti ovog kraja. Nekoliko stotina njih je svoje odgovore i reakcije na ovu akciju ubacilo u za to pripremljene kutije koje su, na nekoliko mesta vasarskog prostora, opsluzivali mladi aktivisti Saveza.

Ova opstina je interesantna i po tome sto je jos u januaru 1999. godine nastao Savez za Knjazevac u koji su usli predstavnici opstinskih odbora DS, GSS, DSS, SD i Narodne radikalne stranke. Od tada ovaj savez vodi kampanju pre svega za motivisanje biraca da izadju na sledece izbore (bilo koje i bilo kada), da se pripreme i obuce kontrolori na birackim mestima (vec imaju 240 

Akcije Saveza za Knjazevac insistiraju na solidarnosti gradjana i na medjusobnoj brizi. Znacaj solidarnosti za razvoj demokratske svesti pominjali su i predstavnici NVO iz Hrvatske.


prijavljenih), da se izradi program koji ce ovaj savez predstaviti u konkretnim projektima za koje su spremni da zalegnu ako dodju na vlast. Aktivisti Saveza obilaze sela u okolini Knjazevca i tako, u razgovoru sa mestanima, pronalaze najbolje kandidate za zajednicku izbornu listu Saveza. Iako je u Knjazevcu na vlasti SPS, Savez za Knjazevac ne vodi (dok se izbori ne raspisu) kampanju kojom bi napadao svoje konkurente vec u ovoj fazi radi gotovo samo »pozitivnu« kampanju u kojoj ce uskoro predstaviti svoj program koji ce na kucnu adresu stici svim gradjanima ove opstine, uz ocekivanje da oni, sasvim konkretno, reaguju na obecanja Saveza.
Organizovano je vise okruglih stolova, a jedan od njih se ticao teme »Knjazevacka privreda – danas i sutra«. Savez, medjutim, ucestvuje i u svakodnevici gradjana: organizovanjem akcija konkretne pomoci, doceka Nove godine (»srpske« i drugih). U Knjazevcu se nadaju da ce tako promeniti odnos gradjana prema drustvenom angazmanu, te da ce gradjani, u konkretnim situacijama, videti sta ko zeli i moze da ucini.
N. R.   

  

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar