Broj 232

Alternativa

Sloboda za Makija

U galeriji Saveza za promene, Gradjanski otpor u Valjevu, na istorijski dan (SPS-ov kongresni 17. februar), okupio je dvadesetak tamosnjih umetnika na zajednickoj izlozbi–protestu pod sloganom Protiv tame – Sloboda za Makija. Razlicitih poetika, stilskih opredeljenja, likovnih shvatanja u mnogim medijima (slike, crtezi, fotografije, plakati, ikone, stripovi, karikature, te literarno-poetskim performansom na otvaranju), valjevska alternativna scena nacinila je jedan, po vladajuci poredak neprijatan, ali publici zanimljiv, znacajan i nadasve slobodoumni dogadjaj posvecen njihovom utamnicenom sugradjaninu i umetniku Bogoljubu Arsenijevicu Makiju.

Bilo je ocigledno da se umetnici Valjeva, i ne samo oni, pokazujuci to na najotvoreniji nacin, nisu uplasili aktuelnih pretnji vlasti vec upravo suprotno – da su spremni na najdirektniju borbu ne samo za oslobadjanje jednog stvaraoca – koji vec pola godine bez krivice (i pravnosnazne presude) cami u pritvoru prkosno odbijajuci inicijative za pomilovanje, uz to u takvom zdravstvenom stanju koje iziskuje najhitniji medicinski tretman a na najsurovije utamnicenje.
Valjevo je jedan od preostalih bastiona SPS-ovskog rezima pa je tim znacajniji ovaj kolektivni cin umetnicke demonstracije otpora represiji kojoj nisu izlozeni samo poznati umetnici (sa zaprecenim ili vec sprovedenim zatvorskim kaznama), u ovom slucaju stvaraoci poput Makija, Flore Brovine, Bobana Miletica Bapsija, Miroslava Nuneta Popovica, vec i brojne nevine zrtve, racunajuci i maloletne Albance. Ovome treba dodati i najnoviji talas progona aktivista studentskog Otpora, direktne pretnje novinarima i profesorima kojima su takodje jasno upucena upozorenja – cak i ona opasna po zivot ili su pak podvrgnuti najrazlicitijim svakodnevnim ucenama kojima su sklone, istorija to stalno pokazuje (ali sta to vredi losim djacima), jedino diktature koje i same uvidjaju da im se kraj sasvim priblizio.

J. D.   

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar