Broj 232

Hronika

Kalendar
28. januar–23. februar

Petak, 28. januar
U Briselu je odluceno da glavni stab evrokorpusa od aprila do septembra komanduje operacijama medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Stecajne sudije Privrednog suda u Beogradu Svetlana Slijepcevic-Lukic i Tomislav Gazevic dosli su, nenajavljeno, u prostorije ABC Grafika da bi direktoru stamparije Slavoljubu Kacarevicu urucili resenje o otvaranju stecajnog postupka. Iako je stamparija dobila saglasnost za zakljucenje poravnanja od svih poverilaca, sto je trebalo da rezultira mirnim okoncanjem postupka i izbegavanjem stecaja, sud je doneo odluku o stecaju, mimo propisanog reda postupaka. Stecajni upravnik je Dusan Abramovic koji je sa sobom doveo detektive i obezbedjenje iz privatne agencije »Protekt tim«. 

Mitar Vasiljevic, uhapsen nedavno u Visegradu, odbio je pred tribunalom u Hagu optuzbu da je kriv za ubijanje Muslimana i unistavanje njihove imovine u Visegradu i okolini, od proleca 1992. do jeseni 1994. godine.

Dugogodisnji telohranitelj Vojislava Seselja Petar Panic tesko je ranjen u jednom obracunu u Surcinu. Pretpostavlja se da je ubica clan takozvanog surcinskog klana beogradskog podzemlja ciji je sef bio Zoran Sijan, ubijen pre nekoliko meseci.

Subota, 29. januar
Milo Djukanovic, predsednik Crne Gore, rekao je u intervjuu CNN-u, da ce Crna Gora, ukoliko ne bude prihvacen predlog za redefinisanje odnosa u federaciji, zatraziti nezavisnost od Beograda. Djukanovic je kao krajnji rok pomenuo kraj ove godine. »Kad imate na celu drzave coveka kakav je Slobodan Milosevic, mozete da ocekujete da se dogodi svako zlo«, rekao je Djukanovic.

U Cacku je odrzana sesta sednica Gradjanskog parlamenta Srbije na kojoj se govorilo o medijima i Zakonu o informisanju.

Hasim Taci, lider Partije za demokratski progres kosovskih Albanaca, boravio je u Bugarskoj na poziv vladajuce Unije demokratskih snaga i premijera Ivana Kostova. Zajedno sa Arbenom Dzaferijem, sefom makedonske Demokratske partije Albanaca, zalozio se za nezavisnost Kosova, odbivsi ma kakvu odgovornost za progon i ubijanje Srba, Crnogoraca, Roma i drugih nealbanaca na Kosovu. Ova dvojica albanskih lidera rekla su novinarima da »nisu u antisrpskoj misiji«. 

Na Kosovu je nestala kcerka nekadasnjeg pokrajinskog funkcionera Remzija Koljgecija. Iz komande OVK je, navodno, stigla naredba da Albanke ne smeju izlaziti sa predstavnicima KFOR-a. Vise Albanki je oteto i pretpostavlja se da su odvedene u javne kuce kojih na Kosovu ima sve vise.

Nedelja, 30. januar
»Sandej tajms« pise da je americka video-kaseta sa demonstracijom dejstva tzv. vakuum bombi bila kljucni faktor koji je predsednika SRJ Slobodana Milosevica naveo da prihvati mirovni sporazum za Kosovo.

U hotelu »Hajat« odrzan je sastanak Radne grupe za buducnost Jugoslavije u organizaciji instituta iz Bratislave »Istok-zapad«, kojem su prisustvovali predstavnici politickih partija, NVO, nezavisnih sindikata i medija.

»Blic« pise da je predsednicima opstinskih odbora SPS-a prosledjena, prema nezvanicnim informacijama, odluka vrha stranke da se lokalni izbori odrze u aprilu.

Ponedeljak, 31. januar
Strucnjaci NATO-a procenjuju da bi u eventualnoj intervenciji jugoslovenskog predsednika Milosevica protiv Crne Gore bili upotrebljeni paramilitarci, a ne vojska, citira anonimne strucnjake agencija »Sense«. Uz paramilitarce, koriscene bi, verovatno, bile i pristalice Momira Bulatovica, aktuelnog saveznog premijera.

Albanci iz KZK iz Podujeva napustili su ovu formaciju koju je od OVK napravio UNMIK, nezadovoljni vrstom i nacinom transformacije OVK.

NUNS je protestovao pored spomenika dramskom piscu i komediografu Branislavu Nusicu, na Trgu Republike u Beogradu. Izveden je performans kojim se prikazuje polozaj novinara u Srbiji, a na »stubu srama« nasla su se imena svih sudija koji su do sada, a po Zakonu o informisanju, osudili novinare. Predvidjeno je da se ovakav protest odrzava svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu.

Jirzi Dinstbir, specijalni izvestilac UN za ljudska prava, zalozio se za ukidanje sankcija SRJ i za primenu Pakta o stabilnosti Jugoistocne Evrope na sve zemlje regiona.

Drugo polugodiste skolske godine, u vecini osnovnih i srednjih skola u Srbiji, pocelo je strajkom u zakonskim okvirima.

Privatni autoprevoznici traze da autobuske karte poskupe, zbog cega su potpuno obustavili prevoz Beogradjana.

Direktor Saveznog zavoda za statistiku Milovan Zivkovic izjavio je da Zavod nije obavesten o popisu stanovnistva Kosova, pa popis nece priznati.

Utorak, 1. februar
DPS Crne Gore je optuzila SNP da ova stranka u Crnoj Gori aktivira paravojne formacije.

SNV za Kosovskomitrovacki okrug odbilo je da prihvati nacrt dokumenta o lokalnoj samoupravi na Kosovu, koji su zajedno izradili predstavnici SNV Kosova i UNMIK.

Potpredsednik crnogorske Vlade Novak Kilibarda je zamerio srpskoj opoziciji sto posvecuje malo paznje crnogorskom predlogu za redefiniciju odnosa u SRJ, dok je premijer Filip Vujanovic rekao da ne smatra da ce odnosi sa Srbijom biti reseni odlaskom Milosevica sa vlasti, te da se oni moraju resiti tako da ne zavise od toga ko je na vlasti u Srbiji.

Grad Novi Sad je poceo obnavljanje Varadinskog mosta srusenog u bombardovanju NATO-a.

Sreda, 2. februar
Autobus UNHCR-a pogodjen je raketom u blizini Kosovske Mitrovice. Dve osobe srpske nacionalnosti su ubijene.

Zbog stecajnog postupka, oko 300 radnika stamparije ABC Grafika nalazi se pred otkazom. U prostorijama stamparije odjeknuli su cak i pucnji revnosnog obezbedjenja privatne agencije »Protekt tim«.

Podgoricke »Vijesti« pisu da je crnogorskim vlastima, u Pentagonu savetovana maksimalna opreznost u narednim mesecima da ne bi dali nikakav povod da savezni predsednik Milosevic intervenise u Crnoj Gori. Savetovano je i odlaganje raspisivanja referenduma o drzavno-pravnom statusu Crne Gore. 

»Sto vise prolazi vreme, Kosovo je sve manje u modi, a ja sam sve vise napusten. Posto nema ozbiljne krize, onda se smatra da je to reseno«, rekao je sef UNMIK-a Bernar Kusner u intervjuu Figarou, zaleci se da za narednu godinu nema ni marke u budzetu Kosova i da nema cime da plati ni zaposlene u UNMIK-u.

»Koha ditore« pise da su predstavnici medjunarodne zajednice do sada identifikovali 33 pocinioca zlocina nad Albancima, koji se smatraju ratnim zlocinima.

»Blic« pise da su, posredstvom privatne detektivske agencije »Ozna«, razmenjena tri Srbina koja su se nalazila u albanskim zatvorima na Kosovu, za tri Albanca. Tako je, kaze se u ovom listu, uspesno okoncana akcija potrage za nestalim Srbima zapoceta u oktobru prosle godine.

Sud u Berlinu doneo je oslobadjajucu presudu u procesu protiv grupe mirovnih aktivista koji su rasturali letke na kojima su pozivali Nemce da ne ucestvuju u NATO intervenciji protiv SRJ.

Cetvrtak, 3. februar
Podgoricka »Pobjeda« pise da je Srbija prekinula i robni promet sa Crnom Gorom.

Momcilo Trajkovic, predsednik IO SNV, izjavio je da za sada nema uslova za ulazak predstavnika Srba u Privremeno administrativno vece Kosova.

Milo Djukanovic je, u izjavi za nemacku agenciju DPA, rekao da ne iskljucuje mogucnost oruzanog sukoba u Crnoj Gori koji bi izazvao Slobodan Milosevic.

Filip Vujanovic je, prilikom posete SAD, trazio 62 miliona dolara za nastavak demokratskih politickih i ekonomskih reformi u Crnoj Gori.

Pomocnik Sekretarijata za razvoj Crne Gore Miodrag Ivanovic izjavio je da je crnogorsko Ministarstvo pravde prosle godine odbilo zahtev Vojnog odseka u Podgorici da dostavi diskete sa birackim spiskom gradjana muskog pola u cetiri crnogorske opstine (Podgorica, Cetinje, Danilovgrad i Kolasin).

Zbog napada na autobus kod Kosovske Mitrovice, UNHCR, do zavrsetka istrage oko ovog slucaja, ukida svojih osam autobuskih linija, ciji je cilj bio da obezbede slobodno kretanje gradjana po Kosovu.

Visoki zvanicnici medjunarodne zajednice najostrije su osudili raketni napad na autobus UNHCR-a. Klaus Rajnhart, glavnokomandujuci KFOR-a, rekao je »da nema reci kojima bi izrazio koliko je sokiran i duboko uznemiren teroristickim incidentom«, okarakterisavsi napad kao namerni pokusaj da se ubiju i osakate nezasticeni srpski civili, zene i deca.
Medlin Olbrajt je pozvala albanske lidere na Kosovu da osude taj »kukavicki napad«.

U mnogim gradovima i opstinama Srbije predstavnici opozicije su se dogovorili o zajednickom nastupu na izborima.

Petak, 4. februar
Prema Crkveno-narodnom odboru Gnjilana, u svom stanu je ubijen 63-godisnji Srbin Branislav Zivic. 

Nacelnik uprave kriminalisticke policije MUP-a Srbije, general-major Dragan Ilic, saopstio je da je od 1991. do danas ostalo nerasvetljeno 361 ubistvo, dok su za 1477 izvrsioci poznati.

Subota, 5. februar
Nekoliko gradjana razlicite nacionalnosti je ubijeno, a 15 Srba je ranjeno u napadu na jedan srpski kafic u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Aleksandar Vucic, republicki ministar informisanja, optuzio je SAD da »preko svojih poslusnika u Srbiji i preko medija koje finansiraju i kontrolisu« ukidaju elementarna ljudska prava i slobode, te sprovode intenzivnu medijsku torturu, hajku i harangu protiv svih onih koji se ne slazu sa politikom SAD i novog svetskog poretka.

Staresina gradskih sudija za prekrsaje Beograda Dobrivoje Glavonjic, izjavio je da sudije za prekrsaje dosledno primenjuju Zakon o informisanju i da ce to i ubuduce ciniti. On je rekao i to da kazne predvidjene ovim zakonom i nisu tako visoke jer su u drugim evropskim zemljama i 50 puta vise, kao i to da su opozicione stranke najcesci tuzioci.

Prekinut je robni promet sa Crnom Gorom, Republikom Srpskom i Makedonijom.

Nedelja, 6. februar
Bernar Kusner je izjavio u Kosovskoj Mitrovici da je sokiran onim sto se dogodilo u ovom gradu, dodajuci da medjunarodna zajednica »nece dozvoliti ekstremistima da pobede«. 

Ponedeljak, 7. februar
U restoranu »Rad« ubijen je savezni ministar odbrane Pavle Bulatovic. Na Bulatovica i dvojicu njegovih sagovornika pucano je iz kalasnjikova kroz prozor restorana. Lakse su povredjeni Vuk Obradovic, direktor »Yu garant banke« (nekadasnjeg Vojnog servisa) i vlasnik restorana »Rad« Mirko Knezevic.

Zbog ubistva Pavla Bulatovica, Savezna vlada je odrzala hitnu vanrednu sednicu, pod predsednistvom Momira Bulatovica, saveznog premijera.

Predstavnici opozicionih stranaka u Srbiji usvojili su pravila zajednicke saradnje kojima se utvrdjuju nacela njihovog delovanja i regulisu medjusobni odnosi.

»Human rajts voc« tvrdi da je u bombardovanju NATO-a poginulo 500 civila kao i da je NATO prekrsio medjunarodno humanitarno pravo. Londonski »Indipendent« ocenjuje da se izvestaj »Human rajts voca« do sada najvise priblizio »neulepsanoj i krvavoj istini NATO kampanje protiv Jugoslavije«. Beogradski izvestac tog lista Robert Fisk kaze da ova organizacija nije optuzila NATO za ratne zlocine, vec za krsenje medjunarodnog humanitarnog prava, sto on procenjuje kao »isto«. Ovaj list, medjutim, tvrdi da je rat ipak bio opravdan i da bi britanski premijer Toni Bler pocinio veliku gresku da nije nista ucinio.

U juznom delu Kosovske Mitrovice u kojem iskljucivo zive Albanci, proglasen je dan zalosti zbog devet Albanaca koji su poginuli u medjuetnickim obracunima poslednjih dana.

Predsednik DS Zoran Djindjic se vratio iz visednevne posete SAD, gde je na poziv nekoliko kongresmena prisustvovao molitvenom dorucku, 4. februara. Djindjic se, na inicijativu americkog predsednika Klintona, susreo sa njim, a na predlog predsednika norveskog parlamenta domacini i clanovi delegacija 150 zemalja molili su se i za srpski narod koji se bori za demokratske promene.

Utorak, 8. februar
U Palati federacije odrzana je komemoracija Pavlu Bulatovicu kojoj je prisustvovao i Slobodan Milosevic.

Stjepan (Stipe) Mesic je novi predsednik Hrvatske koji je u drugom krugu izbora za predsednika pobedio sa oko 56% glasova.

Grejem Bluit, zamenik glavnog tuzioca Haskog tribunala, demantovao je pisanje nekih crnogorskih novina da je protiv Pavla Bulatovica vec postojala tzv. zapecacena optuznica. Bluit je, medjutim, potvrdio da je tribunal vodio istragu u vezi sa odgovornoscu Bulatovica i da bi, verovatno, protiv njega bila podignuta optuznica u »drugoj rundi« optuznica za zlocine pocinjene na Kosovu 1998. i 1999. godine, kao i da ce se Bulatovicevo ime pojaviti na nekim optuznicama gde se on kvalifikuje kao »saucesnik«.

Fond za humanitarno pravo se zali na to da je od 90 tuzbi, koliko je u ime 642 izbeglica i 58 clanova porodica poginulih izbeglica iz Hrvatske i BiH, koje je Fond pokrenuo do kraja januara ove godine, zapoceto samo 50 postupaka, a u poslednje vreme su cesta odlaganja sudjenja jer se na sudu niko ne pojavljuje u ime Republike Srbije.

Sreda, 9. februar
U Domu vojske u Podgorici odrzana je komemoracija Pavlu Bulatovicu, a istrazni postupak, kako je rekao istrazni sudija u ovom slucaju Nebojsa Simeunovic, »ide svojim tokom«.

Komandant KZK Agim Ceku odbio je sve insinuacije da ljudi iz OVK imaju bilo kakve veze sa ubistvom Pavla Bulatovica.

U Pristini je inaugurisano prosireno Privremeno administrativno vece Kosova u kojem, za sada, nema predstavnika Srba. Vece, sada, umesto 12 ima 35 clanova.

Bernar Kusner je doneo »uredbu o zabrani podsticanja mrznje, netolerancije, medjunacionalnog, rasnog, verskog ili etnickog konflikta«. Za nemire u Kosovskoj Mitrovici i napad na Srbe u tom gradu, Kusner je nasao objasnjenje u mogucnosti da je Albance iritirala vest da ce vladika Artemije prisustvovati pocetku rada prosirenog PAVK-a, sto je Kusneru i obecao.

Cetvrtak, 10. februar
U svom rodnom mestu Donji Rovci sahranjen je ministar odbrane Pavle Bulatovic. Na sahrani je, izmedju ostalih, govorio i akademik Matija Beckovic.

Vojislav Seselj, potpredsednik srpske Vlade, optuzio je novinare nekoliko, uglavnom nezavisnih, medija da su krivi za smrt Pavla Bulatovica. On je rekao da je ovo ubistvo posledica drzavnog terorizma SAD, a da su izvrsioci ciljeva SAD agenti stranih obavestajnih sluzbi, deo kriminalaca iz domaceg podzemlja, izdajnicke politicke stranke u Srbiji i izdajnicki rezimi u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. »Ovde vise rukavica nema, sve je kristalno jasno i ko se sablje masa, od sablje ce i da pogine. Ne mislite valjda da cemo mi dozvoliti da nas ubijate kao zeceve a da cemo mi vas da tetosimo i uzgajamo u saksijama«, rekao je Seselj novinarima.

Nedeljnik »NIN« je kaznjen po Zakonu o informisanju sa 150 000 dinara, po tuzbi dr Dragana Milkova, profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu, zato sto je u intervjuu ovom listu dr Gasa Knezevic, doskorasnji profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, rekao da je Milkov oterao dr Tibora Varadija sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Pomocnik crnogorskog ministra saobracaja Milovan Djurickovic ocenio je da je odluka Saveznog ustavnog suda oko statusa crnogorskih aerodroma narucena sa ciljem da se oteza registracija novoosnovanog preduzeca »Aerodromi Crne Gore«. Savezni ustavni sud je odbio predlog drzavnog tuzioca Crne Gore da se utvrdi osnovanost odredbi Zakona o osnivanju javnog preduzeca za vazdusni saobracaj Srbije, prema kojem crnogorski aerodromi pripadaju Srbiji.

Prema rezultatima podgorickog Centra za demokratiju, 45% gradjana Crne Gore je za samostalnost ove republike, dok se 37% protivi izlasku iz SRJ.

SAD i Velika Britanija su, na konferenciji za stampu ministara spoljnih poslova Medlin Olbrajt i Robina Kuka, nagovestile mogucnost ukidanja sankcija na avio-saobracaj SRJ.

Makedonska vlada je upozorila jugoslovensku vladu da je odluka Beograda o uvodjenju trgovinskog embarga na prehrambene proizvode prema Makedoniji suprotna sporazumu o slobodnoj trgovini koji postoji izmedju dve zemlje.

Petak, 11. februar
Savet bezbednosti UN izrazio je duboku zabrinutost zbog ostrog pogorsavanja situacije na Kosovu u oblasti bezbednosti i pozvao Srbe i Albance da hitno prekinu sukobe i ispolje uzdrzanost i strpljivost.

Sef misije OEBS-a na Kosovu Dan Everts rekao je da ce do juna ove godine biti popisano stanovnistvo u pokrajini, da bi se do kraja godine odrzali vanredni izbori.

Goran Matic, savezni ministar za informisanje i visoki funkcioner JUL-a, rekao je da je ubistvo 1200 ljudi u Srebrenici organizovala francuska obavestajna sluzba, u dogovoru sa svojim muslimanskim saveznicima, a sve to je realizovala u saradnji sa srpskim saucesnicima, posebno delom 10. diverzantskog odreda. Veci deo tih informacija Matic je pribavio iz saslusavanja clanova grupe »Pauk«. Na pitanje novinara da li ce ih uzeti u zastitu zbog pretnji Vojislava Seselja, Matic je odgovorio: »Medju novinarima ima terorista. Pogledajte sta se desava u Rusiji«.

»Sokirani smo da potpredsednik vlade moze novinarima pretiti smrcu«, kaze se u pismu »Reportera bez granica«, republickom ministru pravde Dragoljubu Jankovicu, zbog reci kojima je Seselj pretio novinarima.

Ivan Markovic, portparol JUL-a, optuzio je CIA i srpsku opoziciju za terorizam. »Danas je na delu individualni terorizam kroz akcije CIA, njenih filijala i aktivnost opozicije«, rekao je Markovic.

Subota, 12. februar
Premijer Grcke Kostas Simitis rekao je, na samitu balkanskih zemalja u Bukurestu, da Slobodan Milosevic nije pokazao da zeli da saradjuje i da on ne veruje da bi sadasnje jugoslovensko rukovodstvo moglo da se prikljuci aktuelnim aktivnostima balkanskih zemalja.

Nedelja, 13. februar
U nemirima u Kosovskoj Mitrovici najmanje jedno lice je poginulo, a vise vojnika i civila je ranjeno.

Cijanid koji se u Rumuniji izlio u pritoke Tise, Lapos i Samos, ulio se u Dunav. U nekim delovima Tise sav zivi svet je potrovan.

Drzavna agencija Tanjug optuzila je novinara Aleksandra Tijanica da je u svojoj kolumni u banjaluckim »Nezavisnim novinama« od 26. januara rekao da zna sta ce se dogoditi nekim poznatim licnostima u februaru, pa da je tako bio upoznat i sa necijom namerom da ministar odbrane Pavle Bulatovic bude ubijen.

Ponedeljak, 14. februar
Ministri inostranih poslova EU doneli su odluku da se ukine embargo na vazdusni saobracaj sa Srbijom. Ukidanje embarga odnosi se kako na strane avio-kompanije tako i na JAT.

Generalni sekretar NATO-a Dzordz Robertson osudio je napade na francuske vojnike u Kosovskoj Mitrovici tokom vikenda. »Taj napad je bio sraman i kukavicki akt. To ce jedino posluziti interesima Milosevica, odrzavajuci klimu nestabilnosti u pokrajini«, rekao je Robertson.

Generalstab VJ tvrdi da u Crnoj Gori nema paravojnih formacija.

Podgoricke »Vijesti« pisu da se na ulazu u vozove koji idu ka Crnoj Gori putnicima sa crnogorskim ispravama naredjuje da pokazu svoj prtljag.

Slobodan Milosevic je primio ruskog reditelja svetskog glasa Nikitu Mihalkova koji je u Beograd dosao na poziv Ministarstva kulture i ministra Zeljka Simica.

Frajmut Duve, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, rekao je u intervjuu »Danasu« da bi pretnje Vojislava Seselja novinarima trebalo »shvatiti ozbiljno«. »Ovo je, dosad, najruznija izjava jednog odgovornog clana neke evropske vlade, koji se ponasa neodgovorno i koji je u potpunosti zanemario vladavinu zakona, ulogu drzavnog tuzilastva, funkciju policije i izjavio da zna ko je kriv, zna ko su ubice i da ce se pobrinuti da oni budu ubijeni«, rekao je Duve.

Utorak, 15. februar
Ukazom saveznog predsednika Slobodana Milosevica, general armije Dragoljub Ojdanic, dosadasnji nacelnik Generalstaba, postao je savezni ministar odbrane, a za njegovog naslednika imenovan je dosadasnji komandant Trece armije VJ, general-pukovnik Nebojsa Pavkovic.

Spisak lica kojima se zabranjuje ulazak u zemlje EU prosiren je za jos najmanje 180 lica, ali jos uvek nisu poznata njihova imena, saopstio je Kris Paten, komesar za medjunarodne odnose Evropske komisije. Kaznjene ce biti i sve firme koje pomazu rezim.

Udruzena opozicija bi na prevremenim izborima osvojila 55,2% glasova, rezultati su agencije »Markplan«.

Prema pisanju zagrebackog »Nacionala«,  jedna grupa generala iz Hercegovine priprema atentat na predsednika Hrvatske Stjepana Mesica.

Sreda, 16. februar
Povodom neistina i uvreda objavljenih u dnevnom listu »Borba« i agenciji Tanjug, advokati novinara Aleksandra Tijanica podneli su krivicnu prijavu protiv njih, za krivicno delo sirenja laznih vesti, po clanu 218 Krivicnog zakona Srbije, privatnu krivicnu tuzbu za klevetu, clan 29 stav 2, kao i tuzbu za naknadu stete.

Novinarima »Danasa« i Radija B292, i pored akreditacija, nije omoguceno da prisustvuju konferenciji za stampu Milovana Bojica, potpredsednika srpske Vlade, o uvozu velikih kolicina lekova iz Kine.

U prostorijama SZP odrzan je treci sastanak opozicije, na kojem se uglavnom govorilo o Kosovu, a formirana je i stalna komisija za Kosovo i Metohiju.

Milovan Bojic, potpredsednik Vlade Srbije, rekao je na konferenciji za stampu da je pitanje dana kada ce domace apoteke biti prepune lekova iz Kine. Vlada Srbije je, naime, sklopila vazan drzavni ugovor sa farmaceutskom industrijom Kine.

Cetvrtak, 17. februar
U Centru »Sava« u Beogradu odrzan je Cetvrti kongres Socijalisticke partije Srbije, na kojem je Slobodan Milosevic ponovo izabran za predsednika, a Gorica Gajevic ce i dalje biti generalni sekretar ove stranke. Broj potpredsednickih mesta je sveden na jedan, a dobio ga je predsednik srpske Vlade Mirko Marjanovic, a promenjena je i jedna trecina clanova Izvrsnog odbora ove stranke. Novinari su izbrojali 92 »audija« kojima su dosli visoki funkcioneri SPS i drzave. Novi Glavni odbor ima 217 clanova.

Slobodan Milosevic je na kongresu svoje stranke rekao da u Srbiji opozicije uopste nema, a one koji sebe tako zovu nazvao je »novim janicarima«.

Novinari domacih nezavisnih medija nisu dobili akreditacije za Kongres, dok je nekoliko stranih dopisnika i izvestaca bilo smesteno u nekoj vrsti pres sale (zajedno sa gostima Kongresa), gde su desavanja na Kongresu mogli da prate preko monitora, a stenograme govora su dobijali sa pola sata zakasnjenja.

Direktori i urednici najvecih privatnih i nezavisnih medija u Srbiji, na predlog NUNS-a, odlucili su da do daljeg ne izvestavaju sa konferencija SRS, ne prenose saopstenja te stranke ni izjave njenih funkcionera.

U Domu omladine u Beogradu odrzan je Kongres studentske organizacije Otpor, na kojem je ucestvovalo oko hiljadu delegata, ali i gosti iz redova opozicije, nezavisnih medija i sindikata. Otpor tvrdi da prelezi u novu fazu delovanja, tokom koje ce 75 podruznica ove organizacije blisko saradjivati sa opozicionim strankama, NVO, nezavisnim medijima i sindikatima, sto, kako su rekli, predstavlja prvi korak ka formiranju Narodnog pokreta otpora.

Dr Tomislav Jankovic, direktor Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje, tuzio je list »Danas«, po Zakonu o javnom informisanju, zbog, kako se navodi u tuzbi, teksta »Lekovi nisu otrovni ali nisu ni zdravi« objavljenog u ovom listu. Tekst je komentar strucnjaka u vezi sa uvozom lekova iz Kine i Indije.

Pod sloganom »Sloboda za Mitrovicu« u Pristini su demonstrirali albanski studenti.

Petak, 18. februar
Sudeci prema kretanjima Vojske Jugoslavije i izjavama njenih vodecih generala, postoji pretnja da Slobodan Milosevic izazove novu ratnu katastrofu na Balkanu, rekao je glavnokomandujuci NATO-a, general Vesli Klark, u obracanju americkim kongresmenima na Kapitol Hilu.

Radio-amateri javljaju da su ubijeni Zoran Zivic i Radojica Trajkovic iz Gornje Gusterice kraj Lipljana. Ubijen je i Dragan Jovanovic u gracanickom selu Susica. Zivic i Trajkovic su ubijeni s ledja dok su u sumi sekli drva, a Jovanovic dok je na benzinskoj pumpi trazio pomoc oko pokvarenog automobila.

Portparol KFOR-a, potpukovnik Filip Hening, tvrdi da se od pocetka februara ove godine iz severnog dela Kosovske Mitrovice iselilo oko 1500 Albanaca.

Preduzece »Dan-graf«, izdavac lista »Danas«, kaznjeno je sa 220 000 dinara, a direktor Dusan Mitrovic sa 80 000 dinara, dok je protiv glavnog urednika Grujice Spasovica postupak obustavljen, po Zakonu o informisanju i tuzbi Tomislava Jankovica i odluci sudije za prekrsaje Jasne Ucajev.

ANEM je podneo krivicnu prijavu protiv Vojislava Seselja, zbog krivicnog dela sirenja laznih vesti i ugrozavanja sigurnosti.

U Zagrebu je inaugurisan novi hrvatski predsednik Stjepan Mesic. Svecanosti je prisustvovalo oko sedamdeset stranih delegacija, medju kojima i predstavnici srpske opozicije. Mesic je pozvao sve gradjane Hrvatske koji su zbog rata postali izbeglice da se vrate u svoju domovinu.

Iz redakcije »Glasa javnosti« sudski izvrsitelji odneli su deo elektronske opreme za rad.

Subota, 19. februar
Bojkotu SRS, koji je pokrenuo NUNS, pridruzili su se ANEM, Spektar, Lokal pres, »Srpska rec« i drugi mediji u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Nemacke Joska Fiser dao je intervju radio-stanici »Dojce vele« i zagrebackom nedeljniku »Globus«, u kojem kaze: »Sta je Milosevic postigao za Srbiju? Od njegovog nacionalnog programa nije ostalo nista. Projekt Velike Srbije je potpuno propao... Milosevic je uvek spreman na takticka iznenadjenja, ali takva u kojima se potpuno pogresno procenjuje strateska perspektiva. On ce se strateski iscrpsti i na kraju postati zrtva sopstvene politike«.

Nedelja, 20. februar
Dve hiljade vojnika iz sastava KFOR-a pocelo je veliku akciju prikupljanja oruzja u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice. U slicnoj akciji tokom petka i subote u oba dela grada pronadjena je znacajna kolicina oruzja, a dva Albanca i jedan Srbin su uhapseni.

Vojin Djukanovic, crnogorski ministar privrede, izjavio je da je odluka Srbije o prekidu robnog prometa sa Crnom Gorom iskljucivo politicki motivisana, u nameri da se izazove ekonomska nestabilnost u ovoj republici.

Socijalisticka partija Republike Srpske istupila je iz koalicije Sloga i za tu svoju odluku optuzila premijera RS Milorada Dodika zbog njegovih »neprincipijelnih odluka«.

Ponedeljak, 21. februar
U Kosovskoj Mitrovici doslo je do obracuna izmedju Albanaca i pripadnika KFOR-a. KFOR je izveo tenkove, a Albance je rasterao sok-bombama i suzavcem.

Milorad Dodik nije prihvatio ostavke cetiri ministra iz redova Socijalisticke partije, uz komentar da Milosevic i Seselj i dalje pokusavaju da destabilizuju vlast u RS. Socijalisti RS nisu bili pozvani na Kongres SPS u Beogradu, a jedan od ministara, Nenad Suzic, rekao je da je ostavku podneo postujuci odluku Glavnog odbora stranke, ali da licno nije za napustanje Vlade.

Povodom deset meseci od pogibije 16 radnika RTS u NATO-bombardovanju, rodbina poginulih ponovo je prozvala celnike RTS da objasne sta se dogodilo i da preuzmu svoj deo krivice za tragediju. Zanka Stojanovic, majka poginulog Nebojse Stojanovica, obratila im se recima: »Da li cutite zbog sramote sto ste im to ucinili? Da li zato sto su vam bili zivi stit zbog vasih uzvisenih ciljeva? Da li cutite sto podrzavate javnog tuzioca – jer i on cuti?«.

U Budimpesti je otvorena Druga plenarna sednica prvog okruglog stola za demokratiju i ljudska prava, Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu, kojoj je prisustvovao i Bodo Hombah, koordinator Pakta. Na skupu je receno da je svesrdna pomoc Jugoslaviji moguca tek posle promena u vrhu vlasti u Beogradu.

Utorak, 22. februar
Stecajni upravnik Dusan Abramovic otpustio je 26 radnika stamparije ABC Grafika, uz komentar da ce za dva dana naci posao na birou za zaposljavanje.

U Opstinskom sudu u Nisu zavrsena je glavna rasprava u procesu u kojem porodica poginulog vojnika u ratu na Kosovu, Aleksandra Vukovica, trazi od Vojne poste 6592 Nis i drzave nematerijalnu satisfakciju i materijalnu odstetu za njegovu smrt. Porodica je odbila da primi posthumno odlikovanje i spremna je da dokaze o nacinu na koji je poginuo njihov sin i brat stavi na raspolaganje medjunarodnim sudovima u Strazburu i Hagu.

Vlada Srbije je ukinula bonove za benzin i povecala cene.

PAVK, u cijem radu i dalje ne ucestvuju predstavnici Srba, usvojilo je deklaraciju u kojoj se kaze da ce Kosovska Mitrovica biti pretvorena u grad bez linije razdvajanja i u kojem ce vladati puna sloboda kretanja.

Sreda, 23. februar
Na radnom sastanku odrzanom u prostorijama SZP, predstavnici srpske opozicije su odlucili da se 1. marta na novom sastanku opozicija dogovori oko pravljenja zajednicke platforme o uredjenju Srbije posle smene sadasnje vlasti i o jednom drugacijem delovanju opozicije i strategiji za mirnu promenu vlasti.

Demokratska alternativa pozvala je »sve casne« clanove SPS da javno progovore protiv »lazi i prevara kojima rezim zasipa narod i pokusava da zatrpa svoje poraze i promasaje«.

Predsednik beogradskih socijalista Ivica Dacic ocenio je da je opozicija u panici jer je svesna da ce na lokalnim izborima izgubiti Beograd.

JAT je, posle godinu dana, poleteo za Cirih. Svajcarska, koja nije clan EU, obustavila je avio-saobracaj sa nasom zemljom kad je, u martu prosle godine, pocelo bombardovanje.

Nastasja Radovic   

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar