Broj 232

Zbivanja

Austrija

Uspon ultradesnice

Ulazak FPO u vladu uzburkao je mnoge duhove. Nagadjanjima da je to pocetak kraja demokratije, da se alpska republika nije otresla korena nacizma, da ce lider FPO Jerg Hajder potkopati rezultate 45-ogodisnjeg rada levice, nema kraja

Skiciran je najnoviji koncizni pravilnik ponasanja za briselske birokrate. Sta radite kad ne znate kako da napakostite svom politickom protivniku, a sve ste pokusali? Potplatite srbijanski rezim da ga podrzi istog momenta suocice se sa sankcijama. Sta radite kad ne znate kako da sebi izgradite imidz ozbiljnog politicara, a sve ste pokusali? Pa, izrazite jos koji put zabrinutost zbog Hajdera i batalite srbijansku opoziciju: vase pogresne procene bice drasticno reducirane.
I sama cinjenica da Evropa vise ne ismeva iskljucivo establisment (vladajuci i ini) u Srbiji, nego je tu i neki Austrijanac, dovoljna je za zakljucak da Beograd nema ekskluzivno pravo na probleme sa vladom. Ulazak Slobodarske partije Austrije (FPO) u koalicioni kabinet kancelara Volfganga Sisela uzburkao je mnoge duhove. Nagadjanjima da je to pocetak kraja demokratije, da se alpska republika nije otresla korena nacizma, da ce lider FPO Jerg Hajder potkopati rezultate 45-ogodisnjeg rada levice, nema kraja. Sirom Starog kontinenta odrzani su protesti protiv »novog Hitlera«, cak i u Beogradu. Socijaldemokrati svih nacija, osim slovenacke, pokazali su sta misle o usponu ultradesnice. Pretezno levicarske vlade Evropske unije zamrznule su bilateralne politicke kontakte sa Austrijom, SAD su na nekoliko nacina izrazile svoju zabrinutost. Najdalje je otisao Izrael koji je opozvao svog ambasadora u Becu, saopstio da nece kontaktirati sa ministrima iz redova FPO i zabranio Hajderu ulazak u jevrejsku drzavu.
Tri sedmice posle dramaticnog obrta na politickoj sceni alpske republike ima pokazatelja da se situacija smiruje. Predstavnicima Austrije nije oduzeto pravo ucestvovanja u radu EU, a novi sef diplomatije Benita Ferero-Valdner, u svojstvu predsedavajuceg OEBS-a ove godine, posetila je Kosovo. Evropa polako pocinje da se navikava na prisustvo Slobodarske partije u kabinetu, dok je Hajder, sa svoje strane, u nekoliko navrata izrazio zaljenje zbog svojih prethodnih izjava, koje su i uzrok zategnutosti odnosa. Naravno, lider FPO ne bi bio on da istovremeno nije uputio par, u najmanju ruku, neprilicnih primedbi na racun Brisela, isprovociravsi dodatno sablaznjavanje. Nista se, medjutim, sustinski nije promenilo: »slobodnjaci« su i dalje na vlasti, Evropa i dalje misli da su oni ekstremni, Hajder i dalje misli da je Evropa retrogardna, a Evropa da je on opasnost po demokratiju. Tesko ce se postavka promeniti u skorije vreme, odnosno dok je FPO clanica vladajuce koalicije.
Ispitivanja javnog mnenja pokazuju da izolacija Slobodarske partije ne daje zeljene rezultate. Njen rejting medju biracima raste i preti da ugrozi tradicionalno vodjstvo socijaldemokrata. Sankcije EU, osim sto, po pravilu, nisu lako provodljive, ovoga puta (i nije prvi) cine se izrazito promasenim. Kaznjavati coveka koji bi mogao pokusati da relativizuje nacizam i protera imigrante to se, je l da, moze zakljuciti na osnovu njegovih u javnosti izrecenih stavova otkazivanjem zvanicnih poseta jednako je nudjenju nezasladjenog caja Milosevicu, naredbodavcu ratnih zlocina: jest gorko, ali... Ako je Evropa vec ustala da kazni Hajdera, mogla je iz svog arsenala izvuci nesto gadnije, neki zuti karton i opomenu pred iskljucenje iz politickog zivota. Ovako su samo austrijski socijaldemokrati zadovoljni: kao, Brisel je reagovao bez odlaganja. Kako, to nije bitno. No, problem uspona ultradesnice ostaje, i uvecava se. EU je ponovo reagovala pogresno, a Hajder nije prvi zagovornik mrznje s kojim se suocavaju.
Uostalom, on je samo to i nista vise zagovornik mrznje. FPO, osim stampanja antiimigrantskih plakata i javnih nastupa, nije ucinila nijedno delo koje bi se moglo okarakterisati neonacistickim. Otkad su sklopili koalicioni ugovor sa Austrijskom narodnom partijom kancelara Sisela, i njihova se retorika znacajno izmenila. Valjda se trude da deluju demokratski. Na kraju, oni su ipak vladajuca partija jedne vrlo slobodne drzave, clanice raznih medjunarodnih organizacija koje promovisu demokratiju. Njihov je cilj da ostanu na vlasti i u sledecem mandatu. Verovatnoca da ce to uspeti sred Evrope budu li se igrali nacizma, zanemarljiva je, toliko da o njoj ne vredi raspravljati. Sa sankcijama EU je druga stvar. Ostavimo li za trenutak njihovu ucinkovitost, glavno pitanje je nije li dominantna levica malo pozurila, i da li bi isto postupili da je Hajder ekstremista, ali ne desnicarski, nego poput Joske Fisera. 


B. al P.-B.   

 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar