Broj 232

'umor u glavi
 
Sezona pretnji

Ceo svet u krizi je
jer ne slusa nase vizije.
Zato se uozbilji, svete,
poslusaj moje savete.
Dobar savet para vredi,
sredi se i preuredi.
Da uhvatis dobar pravac
treba ti pravi savetodavac.
Svi su srpski majkovici
preispoljni pametnjakovici.
Nemamo mnogo u dzepovima
al’ imamo u kefalima.
Zaboravi na glupi Hag
nego prostri crven sag
i duni u zlatne fanfare
– dovodim srpske pametare!
(Kongresna pesma S. Milosevicu)

Na poslednjem kongresu SPS-a Slobodan Milosevic je, ocinski, opomenuo svetsku zajednicu da je sasvim zablentavila i da joj je krajnje vreme da se duhovno prene i u ispravnom smeru krene. Shvatili smo koja je nova ambicija naseg Gazde. Gospodar Svih Srba U Jednoj Drzavi – to je vec izgustirao, on bi da bude glavni savetodavac zabludelog zemljinog sara. (A SPS ubuduce valja citati kao Savetodavna Partija Sveta.)
Preuredjenje stanova se po bogatom svetu masno placa, a koliko bi se tek placalo preuredjenje pogresnih drustvenih sistema i institucija? Koliko bi se placale Srpske Smernice (garantovano srpske i garantovano zasticene od falsifikata)? Milosevic & supruga comp. vredno radi i skoro cemo svi biti puni para od prodaje umlja vladajuceg para!

Sela Marjanova

Potok para obecava i predsednik gazdine vlade, g. Marjanovic. 2005. godine – 3000 dolara, 2010 – 5000 dolara, 2020 – 10 000 dolara, po glavi stanovnika. Blago nama, blago nama, kud cemo s tolikim blagom!
Paralelno sa ovim obecanjima traje akcija policije i raznoraznih inspekcija na uklanjanju »gradskog rugla« – malih gradskih buvljaka pored velikih pijaca i u prometnijim ulicama. Uhranjeni dembeli ganjaju gradsku sirotinju koja prodaje stvari iz kuce, polovne suknje i cipele, »izbunarenu« starudiju, »humanitarni« pasulj i pirinac i sl. Povrsni ekonomisti to zovu »sivom ekonomijom«, ja to zovem najcrnjim nacinom prezivljavanja. No, vladajucoj druzini (i republickoj i gradskoj i opstinskoj) nije vazno necije prezivljavanje, njima je vazno da postignu neprimetnost bede, cistotu apsolutne nemastine, sterilnost smrtonosne svakodnevice – sve ono sto sam, svojevremeno, vidjao po prestonicama zemalja tzv. realnog socijalizma.

Zakon pretnji

»Vi mislite da cete preziveti nasu eventualnu likvidaciju?« Ova vojvodina pretnja vrlo je konsternirala i istraumirala novinare tzv. nezavisnih medija (kojima je i upucena). Nisu se uzbudjivali zbog sijaset drugih vojvodinih pretnji – celim susednim narodima (podsecam na onu pred pocetak NATO-bombardovanja), prestonicama susednih zemalja... Pretnje, uostalom, nisu samo vojvodin specijalitet. Srbi, uopste, vole da prete. I jos kako. Preskacem pretnje zacinjene psovkama, navodim one najopakije: »Sacekacu te u mraku!«, »Zapalicu ti kucu!«, »Poslacu ti holandske placene ubice« (ne znam zasto bas holandske), »polomicu te«, »neces valjati ni bogu ni ljudima«, »odrobijacu te«...
Vojvoda dobro poznaje dejstvo pretnji. A ono proizlazi iz Zakona pretnji koji formulisem ovako:
Ko ozbiljno shvata pretnje ozbiljno ce se uplasiti.
Ko ne haje za necije pretnje – ipak ce se malo uplasiti.
Vojvodine pretnje su, u sustini, infantilne pretnje nejakog klinca u ime brata–rmpalije, pretnje smesnog sluge u ime mocnog gazde. I doista, tek su gazdine pretnje (izrecene u Stravacentru) dale ozbiljnost ispraznom sluginom hvalisanju. A od jedne od njih (mada nije bila formulisana kao pretnja) podisla me jeza. »U Srbiji nema opozicije.« Ovo mi je zazvucalo kao kad, u filmovima, sicilijanski bos kaze nekome: »Ti si mrtav covek!« Sta mozes u Denveru, i u Srbiji, kad si mrtav?

Gimnastika g. Kostunice

Mi treba da ga s vlasti zbacujemo
al ne treba da se prebacimo
pa da ga stvarno zbacimo.

»Kostunica sazvao sastanak demokratske opozicije.« Ova vest me veoma zabavila. Ne znam sta je tamo g. Kostunica govorio, meni se sve cini – recitovao je gornji stih.
Citam u poslednjim Knjizevnim novinama uzlete njegovog decentnog srbovanja (i slobovanja) kako je »humanitarna katastrofa na Kosovu bila posledica bombardovanja«, kako u Milosevicevoj praksi nije bilo »pokusaja istrebljenja drugih naroda«, kako je opozicija »previse kooperativna« u odnosu na Zapad, kako Zapadu nije cilj demokratizacija Srbije vec dovodjenje na vlast »zdravih snaga« (slobisti bi rekli vazala i izdajnika) i mislim kako je ovaj gospodin promasio briljantnu karijeru Milosevicevog savetnika za spoljne poslove.
A gornji tristih g. Kostunica je otpevao i povodom diskusija oce biti-nece biti 9. marta. »To bi moglo dovesti do sukoba, a pitanje je i kako bi se odrazilo na polozaj Srba na Kosovu, a ima tu i jos nekih dilema.« Opozicionarsko gimnasticiranje i Dedinje u mislima nikako ne idu zajedno.

Miodrag Stanisavljevic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar