Broj 232

Dogadjanja

Zakon o informisanju na delu

Kazna za kragujevacki nedeljnik

Vece za prekrsaje, bez novih dokaza i svedoka, donelo novo resenje kojim se Nezavisna Svetlost kaznjava sa 100 000 dinara

Kragujevacki nedeljnik Nezavisna Svetlost konacno je dosao pod udar Zakona o informisanju (za koji su mnogi spremni da kazu da je zakon protiv informisanja) i resenjem Veca za prekrsaje kaznjen novcanom kaznom od 100 000 dinara.
Krajem januara Vece za prekrsaje preinacuje resenje Opstinskog sudije za prekrsaje u Kragujevcu i donosi resenje kojim se ovaj nedeljnik kaznjava novcanom kaznom zbog objavljivanja neistine kojom se »vredja dostojanstvo, cast i ugled podnosioca zahteva« direktorke skole »Radoje Domanovic« Radmile Paunovic Stajn.
Isti sudski kurir koji je krajem januara doneo u redakciju Nezavisne Svetlosti resenje o novcanoj globi koju treba da plati ovaj nedeljnik, doneo je 10. decembra prosle godine resenje po istoj tuzbi gospodje Stajn, kojom se obustavlja prekrsajni postupak protiv DP »Svetlost«, direktora Nezavisne Svetlosti Pavla Cirovica i odgovornog urednika Jovanke Nikolic.
Da je u ovoj drzavi sve moguce, govori i ovaj primer gde se po istoj tuzbi, samo u roku od nepunih mesec i po dana, donose dva potpuno suprotna resenja, bez novog postupka, dokaza i svedoka, od kojih ovo drugo ne predvidja pravo zalbe, sto znaci da se kazna i te kako velika za kragujevacki nedeljnik mora platiti u roku od 24 sata.
Resenje Veca za prekrsaje izazvalo je ne mali sok zaposlenih u ovoj medijskoj kuci, ne samo zbog visine kazne, vec i zbog cinjenice da je po istoj tuzbi gospodje Stajn opstinski sudija za prekrsaje doneo 9. decembra prosle godine resenje kojim se obustavlja prekrsajni postupak. Tog dana, posle visecasovnog pretresa, sudija za prekrsaje doneo je resenje da »nije bilo zloupotrebe slobode javnog informisanja objavljivanjem neistine kojom se povredjuje pravo licnosti«.
Povod za ovaj sudski spor sa krajnje spornim epilogom, koji je redakciju Nezavisne Svetlosti kostao, ni manje ni vise nego sto hiljada dinara, je tekst objavljen pod naslovom »Strajk prosvetnih radnika, pola sata, bez efekta« u kojem je naveden slucaj kada se »direktorka skole ‘Radoje Domanovic’ uciteljicama koje su ucestvovale u strajku zahvalila na saradnji i na njihovo mesto dovela ljude sa Zavoda za zaposljavanje, dovoljno je ilustrativan. Nazalost, nije usamljen«.
Odmah posle donosenja kaznene mere, u redakciju Nezavisne Svetlosti pocele su da stizu poruke podrske i uveravanja da ovaj list ne sme da ostane sam u borbi protiv ovog pogubnog zakona. I ne samo to – odmah su stigli predlozi za konkretnu pomoc.
Prvi su reagovali clanovi Otpora koji su prihvatili predlog jednog slusaoca Radio Kragujevca, koji je predlozio da se organizuje akcija prikupljanja pomoci za kragujevacki nedeljnik. Receno, ucinjeno. Vec sutradan su u gradu osvanuli punktovi sa natpisima »Otkup za istinu – dinar za Nezavisnu Svetlost« na kojima su dezurali otporasi od kojih su neki imali crni povez preko ociju u znak protesta protiv primene Zakona o informisanju. Clanovi Otpora objasnjavali su gradjanima cilj akcije koja je privukla veliku paznju Kragujevcana. Nazalost, akcija nije trajala dugo jer je MUP ocenio da je »prosenje zabranjeno«. U izjavi novinarima, aktivisti Otpora su rekli da je akcija uredno prijavljena, ali MUP nije doneo resenje kojim se odobrava, ali ni sprecava.
Kutije u koje su gradjani stavljali novac i poruke da se istraje u odbrani nezavisnih medija, aktivisti Otpora su odneli u Nezavisnu Svetlost, gde su gradjani nastavili da dolaze u znak podrske redakciji. Obrazlozenja sa kojima su gradjani davali svoj prilog u znak podrske »nezavisnima« bilo je mnogo, ali svako je imalo istu poruku – da konacno skinemo ovaj povez sa ociju. Dosta je mraka u ovoj zemlji. Vreme je da svane!

Olivera S. Tomic  



© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar