Broj 233

Dogadjanja

Plemenski pohod na pozoriste

»Kuci protiv Kilibarde«, »Kuci traze otkazivanje premijere predstave ‘Marko Miljanov’«, »Kad autor junaku ni do kolena nije«... samo su neki od naslova koji su krajem proslog i pocetkom ovog meseca punili kulturne rubrike beogradske stampe. Ne samo beogradske, naravno, ali u gradu u kojem je, u samo predvecerje jugoslovenskih raskola i ratova, prekid jedne predstave (»Sveti Sava«, gostovanje zenickog pozorista) bio paradigma onoga sto predstoji, vec i sami naslovi podsecaju na uzas koji sav taj ritual nagovestava.
Potomci Marka Miljanova, iz plemena Kuci, pobunili su se kad je Crnogorsko narodno pozoriste u Podgorici odlucilo da stavi na repertoar dramu »Marko Miljanov« Novaka Kilibarde (profesora univerziteta, doskorasnjeg predsednika Narodne stranke, sada trgovinsko-informativnog predstavnika te republike u Sarajevu). Smetaju im i drama i autor (»srpska stetocina«, »pisac bez srpske prepoznatljivosti«) i reditelj Blagota Erakovic (»Dukljanin«) i tumac naslovne uloge Misa Janketic, koji je prosle godine prvo »radosno prihvatio« pa odbio da ucestvuje u Danima Marka Miljanova u Ublima!

Da li ce ova »pobuna« da se pretvori u dramu ili ce ostati ono sto, zasad, jeste – skec, znace se posle premijere 17. marta (za kada je, ispred pozorista, zakazan miting Kuca, solidarnih suseda Albanaca, Pipera, Moracana, Rovcana...). Na duzi rok, kako se pretpostavlja, cilja se na lokalne izbore u Podgorici i Herceg-Novom, zakazane za pocetak leta.
Neko im je utuvio u glavu da ja radim predstavu zbog tih izbora, sto je glupo, smijesno i besmisleno, kaze za Republiku Blagota Erakovic. Dodaje kako je »srecan i ponosan« sto pozoriste ima toliku moc, da dobije lokalne izbore! Ako je o tome rec.
A reditelj? »Miljanova su postovali i prijatelji i neprijatelji i grehota je svrstavati ga u plemenske, regionalne ili drzavne torove. Njega treba jednako da bastine i Srbi i Crnogorci i Hrvati i Juznoafrikanci, a primitivne pretnje nisu stvar duha i umetnosti, vec neceg sasvim drugog«, citiraju novine Erakovicev odgovor.
Ma sta se dogodilo na premijeri 17. marta i ma kolike spoljne razlike bile, nije vreme da se olako zaborave okolnosti nasrtaja na predstavu »Sveti Sava« pre jedne decenije.

Sl. V.  

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar