Broj 233

Dogadjanja

Slucaj Strpci – sedam godina kasnije

Iako je za proteklih sedam godina postajalo sve izvesnije da dvadesetoro ljudi nije medju zivima, drzavni organi SRJ nisu ucinili nista da se njihovi posmrtni ostaci pronadju.
Prica o sudbini dvadesetorice otetih putnika iz voza u stanici Strpci 27. februara 1993. godine jedan je od najmarkantnijih primera mracnih vremena i nejasnih veza vrhova vlasti i paravojski, nedefinisane odgovornosti i kvazipravnih procedura kojima je prepustena sudbina gradjanina–zrtve. Za ovaj zlocin okrivljen je, pred Visim sudom u Bijelom Polju, Nebojsa Ranisavljevic iz Despotovca, a za kidnapovanje i likvidaciju putnika je osumnjicen Milan Lukic iz Beograda. Lukic je bio pominjan i 1993. godine kao umesan u otmicu, za sta je i optuzen, ali istraga nije donela zadovoljavajuce dokaze, pa je Lukic deportovan u RS. Sudjenje koje je za ovu dvojicu inicirao predsednik Viseg suda u Bijelom Polju, Vukoman Golubovic, maja 1998, nije nastavljeno jer RS nije dopustila izvodjenje dokaza na svojoj teritoriji, a i Milan Lukic je ostao nedostupan.
Nezvanicnu istragu su vodile i neke nevladine organizacije ali su naisle na nesavladive prepreke.
Da li bi istraga koju bi vodio Tribunal u Hagu dala vise rezultata, a za koju se zalazu zainteresovani da se cuje poslednja rec o sudbini otetih i krivcima, u postojecim uslovima, neizvesno je. 

N. R.  

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar