Broj 233

Alternativa

Pravom protiv nasilja

»Spomenica dr Vladana Vasilijevica«, Cacak, Dom kulture, 1999.

Od smrti Vladana Vasilijevica dele nas nepune tri godine. »Sa tugom koja traje«, njegovi prijatelji su, za samo dve godine, pripremili i objavili spomenicu »o naucnoj, strucnoj i javnoj delatnosti« ovog vidjenog srpskog pravnika. Spomenicu su uredili Aleksandar Jovanovic i Ranko Simovic, a glavninu njenog sadrzaja cine Vladanovi izabrani naucni i publicisticki radovi. Pored tih radova, Spomenica sadrzi i priloge Vojina Dimitrijevica, Momira Milojevica, Vesne Rakic-Vodinelic, Ljupceta Arnaudovskog, Milivoja Despota, Vide Cok, Vesne Pesic, Jacima Milunovica, Leposave Kron, Ranka Simovica i Aleksandra Jovanovica. Tu je i Vladanov poslednju intervju (radio »Ozon«, mart 1997), odlomak iz Statuta Medjunarodnog krivicnog suda, osnovanog godinu dana posle Vladanove smrti, i iscrpna bibliografija njegovih radova (6 jedinica).
U uvodnom tekstu »O Vladanu i ovoj Spomenici« Ranko Simovic zapisuje: »Nasa je namera da ovom Spomenicom ukazemo na vrednost naucnog i strucnog rada dr Vladana Vasilijevica i na znacaj tog rada za buduce generacije i buducnost nauke kojom se bavio, ali i na njegovu licnost, na coveka koji je mnogo radio i uradio, imao postene namere i postene zablude, i celinom svog zivota zasluzio nase postovanje i pamcenje«. Sa Vladanovim poreklom, detinjstvom, skolovanjem i profesionalnom karijerom upoznaje nas Aleksandar Jovanovic, a njegovu biografiju dopunjuje referat povodom izbora za naucnog savetnika na Institutu za kriminoloska i socioloska istrazivanja u Beogradu 1977, na kojem je radio punih 35 godina. Prema navodima biografa, Vladan je rodjen u Cacku 1933. godine, gde je proveo detinjstvo i zavrsio gimnaziju 1952, studije prava zavrsio u Beogradu 1956, za asistenta na Institutu izabran 1962, doktorirao prava 1965, u zvanje naucnog saradnika izabran 1966, a viseg naucnog saradnika 1973. godine. Bar dve zelje nisu mu se ostvarile za zivota: da bude izabran za profesora Pravnog fakulteta i da doceka osnivanje redovnog medjunarodnog krivicnog suda, za sta se godinama zalagao, pocev od doktorskog rada »Medjunarodni krivicni sud«, odbranjenog 1965, pa do pokretanja Haskog tribunala (1993).
U izboru iz Vladanovih naucnih radova pocasno mesto zauzima odlomak iz njegovog doktorskog rada, u kojem autor prati istorijski razvitak i sazrevanje ideje o osnivanju medjunarodnog krivicnog suda, od haskih mirovnih konferencija iz 1899. i 1907. do Povelje Ujedinjenih nacija i Konvencije o sprecavanju i kaznjavanju zlocina genocida iz 1949. godine. Iz knjige Zlocin i odgovornost, u kojoj se razmatra rad Medjunarodnog krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju, poznatog kao Haski tribunal, preuzet je tekst u kojem autor objasnjava kako je raspad totalitarnih sistema realnog socijalizma doveo do nasilja i rasne, nacionalne i verske diskriminacije, sto je na tlu bivse Jugoslavije izazvalo i ratne sukobe u kojima su pocinjeni ratni zlocini i zlocini protiv mira i covecnosti, te je osnivanje medjunarodnog tribunala bilo ne samo logicna posledica, nego i eticki imperativ. Vladan argumentovano odbacuje u domacoj »javnosti« rasirenu tezu da je Tribunal osnovan da bi sudio Srbima i razvija dokaze o prednostima koje medjunarodni sud ima nad nacionalnim sudovima. Argumentovano je i njegovo osporavanje uvrezenog misljenja da unutrasnji pravni propisi ne dozvoljavaju saradnju sa Tribunalom i ekstradiciju zlocinaca. U Spomenicu su uvrsteni i Vladanovi tekstovi o ratnim zlocinima i zastarevanju krivicnog gonjenja pocinilaca, o terorizmu, te o pravima coveka koja nisu uverljivo kodifikovana u medjunarodnom krivicnom pravu.

Spomenica sadrzi i niz Vladanovih publicistickih radova, medju kojima se istice njegovo pismo Slobodanu Gligorijevicu, predsedniku Komisije za ratne zlocine, u kojem odbija svoje ucesce u radu doticne komisije jer ne moze i »nece protiv svoje savesti«; clanak »Zablude i istina o sudjenju za ratne zlocine u nekadasnjoj Jugoslaviji« (Vreme, 28. 03. 1994) i dijalog sa N. Viskovicem o nekaznjenim zlocinima u bivsoj Jugoslaviji (u emisiji »Most« radija Slobodna Evropa, februara 1995).
Uz nacelnu saglasnost sa vecinom misljenja i ocena koje su o Vladanu i njegovom radu i delovanju, u prilozima objavljenim u ovoj Spomenici, izneli njegovi prijatelji i kolege po struci, umesto licne ocene, ovaj prikaz zavrsavam autorovim recima: »Vreme zla je reklo svoje i stalno govori. Pokusaji da se osujeti dolazak vremena odgovornosti sve su besmisleniji i nedorasliji razumu cije je opredeljenje: medjunarodni moral i njegova zastita u sluzbi nacionalnog morala, postovanje postulata pravde i pravicnosti zarad opsteg dobra civilizovanog covecanstva ciji integralni deo mora da bude bivsi i buduci jugoslovenski prostor, ma sta da se na njemu do danas dogadjalo«.

Ljubisa Vujosevic  © 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar