Broj 233

Dogadjanja

Nasilje i otpor

Rezim je, izgleda, krenuo u frontalni napad na nezavisna glasila. Za samo nedelju dana, pocetkom marta, obrusio se na sest medija: na predajniku NTV Studija B na Torlaku pretucena su dva radnika, a oprema upropascena, Vecernje novosti su pripojene Borbi, Radio Bumu 93 Pozarevac oduzete su frekvencije, a takodje i jednoj TV stanici (Nemanja) i Radio stanici Tir u Cupriji, a napadnuta je i TV u Pozegi. Nasilnici nisu nikada do sada napravili toliki saldo za tako kratko vreme.

Ali, u svemu tome ima jos nesto sto privlaci paznju. Otkako je na snazi Zakon o javnom informisanju (od oktobra 1998) rezim se uglavnom s nezavisnima obracunavao pomocu onog famoznog zakonskog clana 69 po kojem je do sada novcano kaznjeno preko dvadeset medija, neki i vise puta, u ukupnoj sumi, kako se racuna, oko 3 miliona nemackih maraka. Kada je videla da, uprkos drakonskim kaznama, nije slomila nezavisne, vlast je, uz zakonske kazne, pribegla i starim metodama: teroristickim upadima u predajnike i nezakonitim prisvajanjem medija preko korumpiranog sudstva.
Novost je, dakle, to sto se sva tri oblika represije primenjuju odjednom sto ukazuje na zelju vlasti da okonca sa nezavisnim medijima. Novinari, medjutim, ne odustaju: oni se preko NUNS-a jos bolje organizuju da nasilnicima pruze energicniji otpor. Dani nasilja i otpora tek dolaze.
 
Dragan Ilic   

  

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar