Broj 233

Dogadjanja

Crni koraci crvene »Borbe«

Nezakonitim »pripajanjem« najtiraznijeg jugoslovenskog dnevnog lista 
Saveznoj javnoj ustanovi »Borba« rezim je jos jednom dokazao 
da se ovde vlada jedino nasiljem

Vladavina nasilja zakucala je i na vrata onih koji su godinama uporno cutali kada su se iste stvari dogadjale na spratovima ispod ili iznad njih u istoj kuci: u Borbi, TV novostima, Ekonomskoj politici, kao i u mnogim drugim slobodnim pisanim i elektronskim medijima. Izgleda da cutanje nije uvek zlato.
Vecernje novosti su osnovane pre 47 godina (1953) i uvek su u svojoj istoriji bile bliske rezimu, nekad manje nekad vise. Ovaj list je cesto bio najmilitantniji borac protiv raznih »neprijatelja naroda«.
Citav postupak pripajanja odigrao se munjevitom brzinom i iza ledja zaposlenih u Novostima. Kompanija je 29. februara dobila dopis da je Visi privredni sud u Beogradu ponistio resenje na osnovu kojeg su Novosti prosle godine registrovane kao akcionarsko drustvo sa vecinskim privatnim kapitalom od 76 odsto. Ovaj pravno potpuno neosnovan proces (citaj »otimacina«), pokrenula je Savezna javna ustanova »Borba«, koja je pre toga na isti nacin porobila i upropastila sve ostale listove u toj kuci.
I dok Udruzenje novinara Srbije povodom necuvene otimacine cuti kao mrtvo, Nezavisno udruzenje novinara Srbije je odmah izdalo saopstenje u kojem pruza punu podrsku i izrazava profesionalnu solidarnost sa kolegama iz Novosti, u nastojanju da se odbrane od pritiska i sacuvaju samostalnost. Nije NUNS izdao ovo saopstenje zato sto voli Novosti ili sto je sklon tom nacinu zurnalizma, vec sto brani princip slobode medija. A Novosti ovu podrsku NUNS-a nisu ni prenele!
 

Jasna Kesic   

  

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar