Broj 233

Dogadjanja

Komocija propagande

U zoru 6. marta jedna grupa odevena u policijske uniforme upala je u zgradu na periferiji Beograda gde se nalazi repetitor Studija B, premlatila dezurne radnike i otela deo opreme (Danas, 7. mart). Ovaj dogadjaj je izazvao razlicita reagovanja. Opozicija i nerezimski mediji videli su u njemu novi cin drzavnog terora i zbog toga su izrazili proteste.
U rezimskim medijima primetna su drugacija reagovanja. U »crvenoj« Borbi (8. mart) objavljena je kolumna s naslovom »Rajhstag srpske opozicije« iz pera Ivana Pajdica, koja zasluzuje odgovarajucu paznju. Pada u oci »zamena teze«. Naime, onima koji protestuju protiv nasilja pripisuje se – nasilje. Terorisani su oznaceni kao – teroristi. Dabome, dokaza nema, a ne moze ih ni biti, jer su etiketirani teroristi a priori oznaceni kao subjekti koji i ne zasluzuju normalan tretman; oni su, »zna se«, »izdajnici« u sluzbi NATO-a. Presuda je vec izrecena.
Raskomoceni propagandisti rezima, uvereni u njegovu mocnu zastitu, razmecu se ne samo brutalnim ocenama nego i bahatim neznanjem. Naime, metafora o »paljevini Rajhstaga« podrazumeva cin rezima koji je iskoristio paljevinu Rajhstaga u Berlinu, nakon dolaska nacista na vlast (1934), da bi likvidirao svaki trag dotadasnjeg demokratskog poretka. A ovde, raskomocena propaganda sumnjici samu opoziciju da pali – samu sebe, radi samoreklamerstva!

Dusan Mojsin  

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar