Broj 234

Dogadjanja

Sudjenje Cedomiru Jovanovicu

Ceda Jovanovic, clan DS, poznat iz vremena Studentskog protesta 1996/97. i sadasnjeg svakovecernjeg predvodjenja setaca koji nisu odustali od marsiranja gradom mada su mitinzi Saveza za promene odavno prestali, nasao se pred sudijom 13. marta na pretresu koji je protiv Jovanovica pokrenula zamenik javnog tuzioca Jasmina Milanovic. Jovanovic se tereti kao odgovoran za tekst koji insinuira da sin Radmile Visic, zamenika republickog ministra za informisanje, ucestvuje u bombardovanju Srbije kao pripadnik NATO-a. Tekst je objavljen u biltenu Promene, i Jovanovic je vec bio kaznjen sa 320 hiljada dinara zbog istog teksta, ali po Zakonu o javnom informisanju. Jovanovicev advokat je podneo dokaz da u vreme objavljivanja teksta tuzeni nije imao nikakvu funkciju u biltenu Promene.
Nije poznato kako se Radmila Visic prepoznala u pomenutom tekstu, osim ako na to nije uticala jedna mala podudarnost, koja u tekstu nije pomenuta, ali koja je mnogima poznata, a to da sin Radmile Visic leti za jednu privatnu americku kompaniju. 
Sudija je toliko temeljno ispitivao Cedu Jovanovica da ne bi bilo cudno da priprema novu optuznicu. Bizarno je kako se u predmetu na sudu nasao iskaz Cede Jovanovica dat policiji. I sudija i tuziteljica su prihvatili primedbu advokata da taj iskaz ne moze da predstavlja nikakav dokaz, ali to ne umanjuje los utisak da je on ipak bio tu.
Na pitanje novinara kako se osecao pred sudijama i zamenikom javnog tuzioca, Ceda je rekao »ne dozivljavam ih kao babaroge«. I zaista, i sudija i tuziteljica su vrlo privlacni, mladi. Uopste, sudjenje je bilo uljudno, cak je pronadjena i velika sala kako bi u nju stalo oko 100 setaca i aktivista DS-a, GSS-a, novinari.
Sudjenje se nastavlja 20. aprila, kada bi na glavnom pretresu trebalo da budu saslusani Radmila Visic i Slavoljub Kacarevic, direktor stamparije ABC u kojoj je stampan bilten Promene.
Ceda Jovanovic je za svedoke predlozio i lidere SZP-a Zorana Djindjica, Gorana Svilanovica, Vladana Batica, Dragoslava Avramovica i Milana St. Protica koji bi posvedocili da on nije odgovoran za pojavljivanje inkriminisanog teksta kao i za sadrzaj biltena Promene, dok bi iz Crne Gore svedoci mitropolit Amfilohije Radovic i novinar crnogorske TV Katarina Spasic trebalo da posvedoce da je Jovanovic u vreme kada se tekst pojavio boravio u Crnoj Gori. Tuziteljica se usprotivila dovodjenju svedoka iz Beograda, ali je ostalo na tome da odluku donese sudija.
Ceda Jovanovic je u zavrsnoj reci naglasio da je u pitanju politicki proces i da se radi o nastavljanju pritisaka koji su odavno poceli protiv njega. »Meni se sudi u ime naroda, ali ja sam tom narodu blize nego svi oni«, rekao je. Advokat pak smatra da sud nije sasvim siguran i da se to vidi po tome sto je prihvatio neke njegove argumente. 

Olivija Rusovac   



© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar