Broj 234

Dogadjanja

Uspeh nezavisnog novinarstva u Smederevu

Stotinu »Sedmica«

Uprkos najnovijoj drzavnoj represiji prema lokalnim medijima u Srbiji i vazeceg Zakona o informisanju, jedini nezavisni medij u Smederevu – Smederevska sedmica, 24. marta obelezio izlazenje stotog broja, zajedno sa kolegama i citaocima

Mozda bi u drugacijim – boljim uslovima, stampanje stotog broja nezavisnog nedeljnika Smederevska sedmica ostao bez veceg odjeka i u samoj redakciji, a, zasigurno, i medju citaocima. Ovako, kada se zna kroz koje i kakve muke prolaze slobodni elektronski i stampani mediji (vec godinama) – zahvaljujuci nikad tezoj drzavnoj represiji – jubilarni stoti broj Sedmice zasluzuje svaku pohvalu i podrsku da istraje na putu »ocuvanja profesije«, sto je usvojeno jos pre cetiri godine.
Pored stalnih rubrika, poput »Ko je ko u Smederevu«, »Zlatnih reci ove sedmice« (nalik na »Svastalice«), »Smederevskog dnevnika« i uvek rado citanog »Uvodnika«, redakcija je uvek uspevala »da realno oslika smederevsku stvarnost i ulogu glavnih aktera u njenom kreiranju«, sto je u skladu sa sloganom novina: »Istina bar jednom sedmicno!«
»Trebalo je da u njemu (jubilarnom stotom broju – prim. D. C.) bude intervjua s celnim ljudima sredine u kojoj zivimo. Dogodilo se da su oni bili veoma zauzeti i citav posao ostavljen je za sledeci broj (radi lakseg razumevanja – vlast u Smederevu drzi SPS, uz pomoc koalicionih partnera – prim. D. C.)«, izneo je osnivac i glavni i odgovorni urednik Smederevske sedmice Milan Petrovic, jedini smederevski novinar koji je, tokom NATO agresije, bio mobilisan i zajedno sa citaocima delio i dobro i zlo, pa, zasto ne, i strah za sopstvenu porodicu i zivote najblizih.
»Redovno stizemo, rec je o stampanom izdanju, i do dalekih zemalja i kontinenata. Uspeli smo da pokrenemo i odrzimo Internet izdanje Smederevske sedmice, na radost brojnih citalaca sirom sveta. Uspeli smo, takodje, da okupimo slobodnomislece ljude, drage goste nase redakcije, bez obzira da li nas hvale ili nam stosta zameraju. Postujemo demokratsku tekovinu prava na rec. To nam i te kako pomaze da jasnije sagledamo zivot u nasoj varosi i, sto bi se reklo, odredimo smernice delovanja«, pohvalio se Petrovic, ne bez razloga, na srednjim stranama Sedmice.
Skromna proslava, inace, odrzana je 24. marta u prostorijama redakcije i uz prisustvo mnogobrojnih kolega i citalaca.
S obzirom da je Milan Petrovic jedan od retkih, visegodisnjih clanova Nezavisnog udruzenja novinara Srbije iz Smedereva, kao i redovni citalac Republike, zazeleli smo mu, u ime NUNS-a i lista Republika da sledeci jubilej – 150 brojeva Sedmice, proslavimo u slobodnoj i demokratskoj Srbiji, u kojoj novinare nece da utamnicuju zbog objektivnog izvestavanja!

Dragan S. Cvetkovic  

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar