Broj 234

Dogadjanja

Protest NUNS-a

Treci protest nezavisnih novinara, »poslednjeg ponedeljka u mesecu kod Nusica«, bio je usmeren protiv gasenja nezavisnih radio i TV stanica. Ujedno je, oko stotinu okupljenih, javno obelezilo jubilej NUNS-a, osnovanog 26. marta 1993. »Ponovo smo u medijskom mraku kao pre sest godina, ali ne damo se«, rekao je Dragan Banjac (NUNS). A Dragutin Rokvic (NUNS) je ocenio: »Zestina napada na medije presla je meru kojoj se novinari sami mogu odupreti« i uputio apel gradjanima da brane svoje pravo na slobodno informisanje.
Nebojsa Ristic, bivsi i buduci glodur TV Soko, zahvalio je kolegama na podrsci tokom 339 dana robije, koliko je »oduzio drzavi« zbog isticanja plakata »Free press made in Serbia«. On je izjavio da se neko silno trudi da ova vremena budu istorijska, »a voleo bih da dodju dosadna vremena u kojima cemo odradjivati samo svoje novinarske poslove«. Predstavnik Nezavisnog udruzenja novinara Vojvodine Petar Petrovic odslikao je »stanje duha« u Novom Sadu, rekavsi da ovaj grad nema nijednu nezavisnu televiziju, a redakcije stalno strepe da ce naredni broj novina biti poslednji. Danka Milosavljevic, iz cuprijske TV Nemanja, rekla je da je od otimanja predajnika ove stanice, 9. marta, Pomoravlje u potpunom mraku, jer ta televizija ja pokrivala Cupriju, Jagodinu i Paracin, gradove u kojima vlada crveno-crna koalicija. Porucila je »kad corav progleda, daleko vidi«. A Dragana Cvetkovic, iz ugasenog Studija 5 niske TV, smatra da se »235 nezavisnih TV i radio stanica u Srbiji boje da Ivan Markovic, savezni ministar za telekomunikacije, nece odustati od zatvaranja slobodne reci«.
Na »stubu srama« upisana je »martovska generacija sudija« koji su globili medije po Zakonu o javnom informisanju: Dragan Kantar i Vesna Cebedzic-Torbica. A novinar Filip Mladenovic, koji je sve vreme protesta bio vezan kablovima za ukrstene antene, na kraju se oslobodio i uzviknuo da je na »stub srama« okacena i slika Ivana Markovica »da ga podseti na odredbe ustava o slobodi misljenja i informisanja«.

Z. J.  

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar