Broj 234

Dogadjanja

Protest NUNS-a

Treci protest nezavisnih novinara, »poslednjeg ponedeljka u mesecu kod Nusica«, bio je usmeren protiv gasenja nezavisnih radio i TV stanica. Ujedno je, oko stotinu okupljenih, javno obelezilo jubilej NUNS-a, osnovanog 26. marta 1993. »Ponovo smo u medijskom mraku kao pre sest godina, ali ne damo se«, rekao je Dragan Banjac (NUNS). A Dragutin Rokvic (NUNS) je ocenio: »Zestina napada na medije presla je meru kojoj se novinari sami mogu odupreti« i uputio apel gradjanima da brane svoje pravo na slobodno informisanje.
Nebojsa Ristic, bivsi i buduci glodur TV Soko, zahvalio je kolegama na podrsci tokom 339 dana robije, koliko je »oduzio drzavi« zbog isticanja plakata »Free press – made in Serbia«. On je izjavio da se neko silno trudi da ova vremena budu istorijska, »a voleo bih da dodju dosadna vremena u kojima cemo odradjivati samo svoje novinarske poslove«. Predstavnik Nezavisnog udruzenja novinara Vojvodine Petar Petrovic odslikao je »stanje duha« u Novom Sadu, rekavsi da ovaj grad nema nijednu nezavisnu televiziju, a redakcije stalno strepe da ce naredni broj novina biti poslednji. Danka Milosavljevic, iz cuprijske TV Nemanja, rekla je da je od otimanja predajnika ove stanice, 9. marta, Pomoravlje u potpunom mraku, jer ta televizija ja pokrivala Cupriju, Jagodinu i Paracin, gradove u kojima vlada crveno-crna koalicija. Porucila je – »kad corav progleda, daleko vidi«. A Dragana Cvetkovic, iz ugasenog Studija 5 niske TV, smatra da se »235 nezavisnih TV i radio stanica u Srbiji boje da Ivan Markovic, savezni ministar za telekomunikacije, nece odustati od zatvaranja slobodne reci«.
Na »stubu srama« upisana je »martovska generacija sudija« koji su globili medije po Zakonu o javnom informisanju: Dragan Kantar i Vesna Cebedzic-Torbica. A novinar Filip Mladenovic, koji je sve vreme protesta bio vezan kablovima za ukrstene antene, na kraju se oslobodio i uzviknuo da je na »stub srama« okacena i slika Ivana Markovica »da ga podseti na odredbe ustava o slobodi misljenja i informisanja«.

Z. J.  

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar