Broj 234

Hronika

Kalendar

9–26. mart

Cetvrtak, 9. mart
NUNS je osudio zatvaranje radija Bum 93 iz Pozarevca i oduzimanje opreme te radio-stanice koju je izvelo Ministarstvo za telekomunikacije.

Ministarstvo za telekomunikacije je oduzelo frekvenciju radiju Golf sa Cukarice. Radio je prestao da emituje program. Nezvanicno se saznaje da frekvenciju ovog radija »preuzima« radio-stanica ciji je vlasnik jedna poznata folk pevacica.

Milo Djukanovic, predsednik Crne Gore, izjavio je, prilikom boravka u Sarajevu, da ce SAD i zapadne zemlje pomoci Crnoj Gori u slucaju napada Milosevicevog rezima.

Obelezavajuci godisnjicu 9. marta, Vuk Draskovic, lider SPO-a, pozvao je policiju da otkaze poslusnost vladi. »U ime mrtvih zbog kojih zivim i u ime zivih zbog kojih se borim, SPO ce nastaviti borbu bez obzira na zrtve.«

Aktivisti Otpora su u Kragujevcu izveli akciju »Zakopajmo ratne sekire«.

Prema pisanju »Gardijana«, svedski biznismen Peter Kastenfelt, odigrao je kljucnu ulogu u okoncanju NATO bombardovanja. On je, kako pise ovaj list, ubedio Milosevica, uoci diplomatske misije Cernomirdin–Ahtisari, da mu Rusi nece pomoci.

U Beogradu je odrzan sastanak SZP-a i nevladinih organizacija o predstojecim izborima.

Petak, 10. mart
Gorazdevac, kraj Peci, granatiran je sa sest projektila iz minobacackog oruzja.

Nemacko ministarstvo unutrasnjih poslova je, u saopstenju za javnost, izrazilo nadu da ce se albanske izbeglice sa Kosova vracati dobrovoljno, te da pretnje proterivanjem ne moraju biti realizovane.

Lari Gujiton, americki serif pri misiji UN u Pristini, izjavio je da je »sistem krivicnog pravosudja na Kosovu u stanju raspadanja«.

Iz bolnice u Beogradu, nestao je Bogoljub Arsenijevic Maki, vodja Gradjanskog otpora Valjeva, osudjen na tri godine zatvora.

Nacelnik Generalstaba VJ, general-pukovnik Nebojsa Pavkovic, rekao je da »nema opste mobilizacije, nema gomilanja snaga u juznom delu zemlje i nema nikakve opasnosti od nove agresije«.

»Pripadnici KFOR-a ostace na Kosovu neodredjeno vreme, dok ne ispune zadatak«, rekao je generalni sekretar NATO-a Dzordz Robertson.

Priznavanje identifikacionih i putnih isprava za gradjane Kosova nece biti predmet rasprave u EU, vec ce svaka clanica EU reagovati samostalno u odnosu na eventualne predloge.

Clanovi Republickog odbora sindikata obrazovanja usvojili su protokol o prekidu strajka prosvetnih radnika koji je njihovo rukovodstvo vec potpisalo u Vladi Srbije. Ostala tri nezavisna sindikata prosvetnih radnika nisu prihvatila vladine uslove za prekid strajka.

Subota, 11. mart
U ataru sela Donja Brnjica, ubijen je Srdjan Peric. On je sa trojicom mestana obilazio svoje parcele blizu susednog sela Mazgit, nastanjenog iskljucivo Albancima, kada su iz pravca albanskog sela na njih pucali nepoznati napadaci iz vatrenog oruzja.

U selu Brabonjic, na podrucju Kosovske Mitrovice, jedan decak je, igrajuci se, aktivirao nagaznu minu i poginuo, saopstio je Filip Anido, portparol KFOR-a.

Gradjani Cuprije su protestovali zbog odluke Saveznog ministarstva telekomunikacija da zatvori TV Nemanja i radio Tir. Procenjuje se da je protestu prisustvovalo oko 2500 ljudi. Oni su postavili zahtev Ministarstvu da u roku od sedam dana vrati oduzetu opremu i da za trideset dana resi zahteve ovih medija za dodelu frekvencija.

Porodica Bogoljuba Arsenijevica Makija dobila je informaciju u Okruznom sudu Valjeva da je on pobegao iz bolnice. Snezana Arsenijevic kaze da joj se suprug nije javljao.

Nedelja, 12. mart
Posle posete jugu Srbije, Jirzi Dinstbir, specijalni izvestilac UN za ljudska prava u SRJ, rekao je da postoje indicije o mogucem sukobu KFOR-a i OVK. On je u Nisu ocenio da bi destabilizacija juzne Srbije mogla da izazove novi veliki balkanski rat.

Na skupu gradjana u Pozegi koji su protestovali zbog zatvaranja gradske televizije govorili su lideri opozicije, NVO i narodni poslanici (Miroljub Labus, Velimir Ilic, Boris Tadic, Verica Barac, Milos Filipovic, Mladjan Dinkic, Svetislav Basara...)

»Srpska rec« je kaznjena sa 300 000 dinara po tuzbi policijskog generala Branka Djurica.

Predsednik SO Pozega Tihomir Marjanovic demantovao je tvrdnje saveznog ministra Ivana Markovica da je inspektor ovog ministarstva Nebojsa Marinkovic u napadu gradjana zadobio teske telesne povrede i da se lekari bore za njegov zivot. On tvrdi da je inspektora, u drustvu drugih funkcionera opstine, video nekoliko puta nakon incidenta. Markovic je najavio krivicne tuzbe protiv ucesnika protesta koje je nazvao pogrdnim imenima.

Ponedeljak, 13. mart
SO Pozega je, na vanrednoj sednici odrzanoj pod vedrim nebom, odlucila da, i pored zabrane, RTV Pozega nastavi sa radom. Odbornici, bez onih iz SPS-a, zatrazili su da drzavni organi u roku od sedam dana vrate oduzetu opremu, a nadleznom ministarstvu je upucena zalba na resenje o prekidu rada ovih medija. Od OUP Pozega zatrazeno je zvanicno saopstenje o dogadjajima ispred zgrade Kulturnog centra, kao i potvrda o oduzetoj opremi. Program televizije emitovace se posredstvom kablovske televizije.

Pred isticanje roka za placanje naknade za frekvencije i pred moguce zatvaranje Studija B, lideri opozicije su pozvali gradjane da se, ako do ovoga dodje, okupe na protestnom mitingu narednog dana u 15:00 casova. Oni su odrzali zatvoreni sastanak u prostorijama koalicije DAN posle kojeg su se, posredstvom ove televizije, obratili gradjanima.

Finansijska policija u Kragujevcu podnela je krivicnu prijavu Okruznom javnom tuzilastvu protiv organizatora strajka oruzara Zorana Nedeljkovica Mede.

Albin Kurti, lider albanskog studentskog pokreta na Kosovu, osudjen je, pred krivicnim vecem Okruznog suda u Nisu, na 15 godina zatvora, zbog krivicnog dela ugrozavanja teritorijalne celovitosti SRJ. Kurti je odbio pomoc advokata koji mu je dodeljen po sluzbenoj duznosti. Zamenik okruznog javnog tuzioca Aleksandar Obradovic preinacio je prvobitnu optuznicu za krivicno delo udruzivanja radi neprijateljske delatnosti u vezi sa krivicnim delom terorizma, pa je Kurtija optuzio da je kao sekretar Adema Demacija, politickog predstavnika OVK, »obezbedjivao uslove za organizovanje teroristickih akcija«. Kurti je rekao da »ne priznaje ni branioca, ni tuzioca, ni sud«.

Cedomir Jovanovic, clan Glavnog odbora DS, izjavio je na sudjenju u Prvom optstinskom sudu, po krivicnoj tuzbi Radmile Visic, da nije kriv jer od 12. oktobra nema nikakve veze sa uredjivanjem biltena SZP-a »Promene«, kao i da ne zna ko je tu publikaciju uredjivao. Sud je prihvatio predloge odbrane da se saslusaju Radmila Visic, pomocnik saveznog ministra informisanja i visoki funkcioner JUL-a, i Slavoljub Kacarevic, tadasnji direktor stamparije ABC Grafika.

U sudu za prekrsaje u Kikindi odrzano je novo rociste po zahtevu urednika »Komune« Rajka Popovica, odbornika SPS-a, protiv lista »Kikindske«. Sudija ovog suda Ljubica Batricevic je vec obustavila vodjenje postupka, ali je drugostepeni prekrsajni organ sve vratio u ponovni postupak.

Vojska Jugoslavije je raskinula ugovor o zakupu poslovnog prostora sa niskom TV 5 koja se inace nalazi u privatnom vlasnistvu.

»Dosli smo ovamo da, pored ostalog, svim zainteresovanima jasno stavimo na znanje da se odlucno protivimo svim vrstama provokacija koje bi mogle da prouzrokuju novi talas izbeglica«, rekao je Dzejms Rubin, nakon visesatnog razgovora sa Hasimom Tacijem, americkim izvestacima u Pristini.

Upravni odbor Studija B, po treci put je od Ministarstva telekomunikacija zatrazio specifikaciju (broj ziro-racuna, naziv duga, itd.), kako bi bila izvrsena uplata duga.

Oko 200 rezervista i gradjana u selu Stubal, kod Kraljeva, uputilo je peticiju Generalstabu VJ, sa svojim zahtevima od kojih je jedan hitno obustavljanje mobilizacije rezervista sa podrucja SO Kraljevo koji su ucestvovali u ratovima od Slovenije do Kosova, kao i da se oni vec mobilisani odmah puste kucama i da se preispita rad vojnog odseka u Kraljevu. Od predsednika opstine zatrazeno je hitno zasedanje gradske skupstine.

Visi privredni sud u Beogradu odbio je zalbu stamparije ABC Grafika i potvrdio otvaranje stecajnog postupka. Najveci poverilac ABC Grafika (80%) je njen osnivac ABC Produkt.

Utorak, 14. mart
Sef ruske diplomatije Igor Ivanov, zatrazio je od grupe najrazvijenijih zemalja sveta G-7, da sprece prelivanje napetosti koja vlada na Kosovu na podrucje juzne Srbije.

Predstavnici vladajucih i opozicionih partija iz Srbije izjasnili su se, na sastanku sa sefom misije OEBS-a Danom Evertsom, protiv najavljenih izbora i popisa stanovnistva na Kosovu. Oni su insistirali da je osiguranje bezbednosti nealbanskog stanovnistva i povratak izbeglica vaznije za mir na Kosovu.

»Amnesti internesenel« je optuzio KFOR i UN da nisu obezbedili postovanje visokih standarda zastite ljudskih prava na Kosovu.

Gradonacelniku Nisa Zoranu Zivkovicu oduzet je imunitet. Zivkovic je trazio od odbornika da mu skinu imunitet da bi se pojavio na sudu ako bi ga tuzila Vojna posta 3755, koja je podnela krivicnu prijavu protiv njega.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana razgovarao je, kako je rekao, sa politickim liderima kosovskih Srba o njihovom ukljucivanju u rad administracije UN.

Ivan Markovic je saopstio da je poslednji rok Studiju B da plati dug drzavi 31. mart, te da ce Savezno ministarstvo za telekomunikacije naplatiti sva potrazivanja do kraja marta. Predstavnici Studija B su saopstili javnosti da je dug od blizu 11 miliona dinara placen »kako bi se izbegao gradjanski rat«.

Agencija Tanjug i glavni i odgovorni urednik Dusan Djordjevic tuzili su ponovo list »Danas« zbog teksta »Opelo bez Patrijarha« ali sada pred Prvim opstinskim sudom u Beogradu. Oni traze nadoknadu stete od milion i po dinara.

Natasa Kandic, direktor Fonda za humanitarno pravo, i Veton Suroi, izdavac »Koha ditore«, dobili su holandsku nagradu za ljudska prava »Huzen Pening«.

Sreda, 15. mart
U sukobu KFOR-a i Srba u Kosovskoj Mitrovici povredjeno je 15 Srba i dva francuska vojnika.

Vecina radio i televizijskih stanica okupljenih u udruzenjima elektronskih medija ANEM i Spektar nisu dobile nikakve racune od Saveznog ministarstva za telekomunikacije za koriscenje frekvencija, saopsteno je iz ovih organizacija.

Prosvetne radnike iz Unije prosvetnih radnika Srbije, koji su, nezadovoljni sporazumom vlade i drzavnog sindikata, protestovali ispred Ministarstva prosvete, niko iz ministarstva nije hteo da primi.

Borislav Milacic, ministar finansija u Vladi Srbije, pozitivno je ocenio ekonomsku politiku srpske vlade, naglasavajuci da se u ovoj godini znacajan efekat ocekuje od prodaje poslovnog prostora, a procenjuje se da ce biti prodato oko 50 hiljada kvadratnih metara i dobijeno oko 1,5 milijardi dinara.

Portparol NATO-a Dzejmi Sej odbacio je optuzbe da alijansa sprema novu operaciju na SRJ, porucivsi da postojeci manevri na Kosovu nisu pretnja nikome.

Protesti protiv mobilizacije nastavljeni su u Kraljevu, gde se na poslednjem protestu pojavilo puno zena sa decom.

»To sto se radi sa frekvencijama je cista kriminalizacija i reket. Navodni dug za frekvencije iznosi 120 miliona dinara koliko i mesecni drzavni harac za RTS koji se uzima preko brojila za struju. Drzava bi napravila dobar gest i oduzila bi se gradjanima i njihovim medijima kada bi navodne dugove za frekvencije ‘prebila’ preko tog haraca«, izjavila je Gordana Susa, predsednica NUNS-a, komentarisuci najnovije izjave i poteze ministra Ivana Markovica.

Cetvrtak, 16. mart
Inspektori Saveznog ministarstva za telekomunikacije, u pratnji uniformisanih i naoruzanih lica, odneli su emisioni link sa predajnika RTV Pirot na brdu Sarlah, iznad grada. Inspektori nisu najavili posetu, ali su kao trag ostavili dva papira – zapisnik o inspekcijskom pregledu i potvrdu o privremenom oduzimanju opreme.

U Vrhovnom sudu Srbije, kako su medijima saopstili advokati Bogoljuba Arsenijevica Makija, 5. aprila bi trebalo da bude donesena odluka o zalbi na presudu Okruznog suda u Valjevu, kojom je Arsenijevic osudjen na tri godine zatvora.

Skupstine Beograda i Uzica donele su deklaracije kojima se osudjuju pritisci vlasti na medije u Srbiji.

Portparol francuske zandarmerije u Kosovskoj Mitrovici Filip Sanlijo izjavio je da su poslednji protesti Srba bili sasvim nepotrebni jer su Francuzi uradili samo ono sto je prethodno bilo dogovoreno sa Srbima i da su ovi protesti bili inicirani »sa strane«.

Komande Druge armije VJ i Ratne mornarice VJ ocenile su da su insinuacije nekih crnogorskih zvanicnika u vezi sa aktivnostima VJ zlonamerne i vrlo opasne. Oni tvrde da nema govora o pokusajima disciplinovanja Crne Gore i manevrima koji bi bili priprema za to. Ocenjeno je da VJ postuje demokratski izabranu vlast na republickim i saveznim izborima.

Radnici zaposleni u Institutu za bakar u Boru zabranili su obracunskoj sluzbi da iz njihovih dohodaka izdvaja »dnevnicu solidarnosti« jer, kako su rekli, to je u sukobu sa ustavom i zakonima koji kazu da takvu odluku moze doneti samo sudski organ.

Niksicka zeljezara je zaustavila proizvodnju u najvaznijem pogonu, celicani, zbog nedostatka starog gvozdja iz Srbije.

Petak, 17. mart
U svom stanu u Zemunu tesko su prebijeni advokat Husnija Bitici i njegova supruga. U stan su usla cetiri maskirana napadaca i pretukli ih.

Nebojsa Ristic, glavni i odgovorni urednik TV Soko, pusten je iz Okruznog zatvora u Zajecaru, 26 dana pre isteka kazne jednogodisnjeg zatvora.

Moskovski list »Komersant« ostro je napao izjavu Milutina Stojkovica, sefa poslanicke grupe SPS-a u Vecu gradjana saveznog parlamenta, kojom ovaj Igora Ivanova optuzuje za »ulizivanje zapadu«. List ovakve kvalifikacije bliskog Milosevicevog saradnika naziva »napadom Beograda na Moskvu bez presedana«.

Skupstina Kraljeva je zatrazila prekid mobilizacije u kraljevackoj opstini.

Subota, 18. mart
U noci izmedju petka i subote nepoznata lica su, gazeci dubok sneg, upala u prostorije u kojima se na planini Goc nalazi predajnik TV Kraljevo i odnela ga u nepoznatom pravcu. Gradjani Kraljeva, medju kojima i brojni rezervisti, odmah su organizovali novi protest na kojem je ucestvovalo vise od 10 000 ljudi.

Na podrucju Kosova poceli su manevri NATO-a »Dinamican odgovor 2000«.

SNV Kosova i Metohije odlozilo je konacnu odluku o ulasku u privremenu administraciju Kosova, za deset dana.

Milo Djukanovic je izjavio da ce, iako medjunarodna zajednica trazi od Crne Gore da ostane u SRJ ne bi li to uticalo na demokratizaciju citave zemlje, Crna Gora ici na referendum o drzavnom statusu ukoliko Srbi nastave da ignorisu njene predloge o neophodnim ekonomskim reformama i proevropskoj politici.

OEBS upozorava da ilegalna albanska policija, koju prvenstveno cine bivsi pripadnici OVK, ozbiljno narusava ljudska prava na Kosovu, pocevsi od iznudjivanja do ubistava.

Goran Matic, savezni ministar informisanja, u komentaru koji prenose »Politika« i Tanjug, ostro napada intervju koji je »Danasu« dao generalni sekretar IFJ Ejden Vajt. On tvrdi da je taj intervju »prepun neutemeljenih, proizvoljnih i zlonamernih ocena o jugoslovenskom medijskom prostoru i predstavlja nastavak prakse pritisaka nekih medjunarodnih cinilaca na nasu zemlju«. Vajtu nije odobrena viza za ulazak u SRJ, pocetkom marta.

Nedelja, 19. mart
U Beogradu je ubijen Branislav Lainovic Dugi, novosadski biznismen, koji je jedno vreme bio komandant Srpske dobrovoljacke garde koju je osnovao SPO. Lainovic je smatran za bogatog i mocnog coveka kome su pripisivane i kriminalne aktivnosti, ali i bliskost sa opozicijom u Vojvodini, koju je, navode neki komentatori ovog dogadjaja, i materijalno pomagao.

Marko Jaksic, clan SNV iz Kosovske Mitrovice, izjavio je da Srbi iz ovog grada nisu za ulazak srpskih predstavnika u privremenu administraciju (PAVK), »jer bi se time dao legitimitet Kusnerovoj administraciji«.

Protosindjel Sava Janjic, rekao je u razgovoru za »Glas«, da Srbi bez ulaska u PAVK ne mogu ostvariti svoje interese i da od toga ne mogu imati nikakve stete. 

Republicki javni tuzilac Dragisa Krsmanovic tvrdi da je »evidentan porast kriminala koji se obavlja preko stampe i drugih sredstava javnog informisanja«.

Ponedeljak, 20. mart
Sefovi diplomatija EU pozvali su opoziciju u SRJ da »jedinstvenim frontom stvori snaznu i sposobnu alternativu Milosevicevom rezimu«. Oni su, istovremeno, osudili sve zesce napade rezima Slobodana Milosevica na medije i opoziciju u Srbiji. 

Izvori EU i Evropske komisije potvrdili su agenciji Beta da se razmislja o skorom potpunom ukidanju embarga na naftu i derivate jer embargo pogadja narod a ne vlast u Srbiji »koja svercujuci benzin i petrolejske derivate od toga samo ima neposrednu korist, jer ove proizvode njihovi preprodavci po paprenim cenama prodaju stanovnistvu«.

Na otvaranju izlozbe crteza B. Arsenijevica Makija procitano je njegovo pismo posetiocima izlozbe i gradjanima, napisano istog dana u Beogradu. Izlozbu je posetio i Jirzi Dinstbir.

Dejan Kovacevic, ministar gradjevina Srbije, rekao je da ce u sledecih godinu dana, iskljucivo iz realnih izvora, biti izgradjeno deset hiljada stanova za »vojsku, policiju i mlade kadrove«.

U protekla 24 casa na Kosovu je pronadjen les Albanca, jos uvek neidentifikovan, saopstio je KFOR.

U Okruznom sudu u Nisu osudjen je Mehmet Gasi na dve godine zatvora zbog neprijateljske delatnosti u vezi sa krivicnim delom terorizma.

Milo Djukanovic je izrazio uverenje da ce u slucaju otvorenog sukoba sa Srbijom i VJ Crnu Goru braniti 15 000 policajaca i demokratski pokret u Crnoj Gori. Djukanovic je procenio da Milosevic nece otvoreno napasti Crnu Goru vec da ce pokusati da, oslanjajuci se na SNV i vojsku, izazove unutrasnje sukobe i gradjanski rat od kojeg se kasnije moze distancirati.

Predstavnici Skupstine grada Nisa saopstili su da su preduzeli pojacane mere obezbedjenja predajnika i linka TV Nis.

Jirzi Dinstbir se u Beogradu sastao sa Zivadinom Jovanovicem, sefom jugoslovenske diplomatije, ministrom pravde Dragoljubom Jankovicem, predstavnicima NUNS-a, clanovima porodice Bogoljuba Arsenijevica Makija...

Utorak, 21. mart
Dzordz Robertson je potvrdio da su avioni NATO-a u bombardovanju SRJ ispalili 31 000 projektila koji su sadrzali uranijum.

»Reporteri bez granica« saopstavaju da represija nad medijima nikada nije bila na takvom nivou kao sada i da je na delu »ubrzano medijsko ciscenje« u Srbiji.

Vecina odbornika Skupstine grada Kragujevca odlucila je da se formira krizni stab koji ce pratiti dalja zbivanja oko Radio-TV Kragujevac.

»Hjumen rajts voc« optuzio je pripadnike jugoslovenskih snaga bezbednosti da su uoci i za vreme vazdusnih napada NATO-a na SRJ, na Kosovu pocinili masovna silovanja albanskih zena. Ova organizacija navodi 96 slucajeva, uz opasku da veliki broj silovanja nije zabelezen.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Robin Kuk saopstio je da ce njegova zemlja, zajedno sa SAD, Francuskom, Nemackom i Kanadom, finansirati otvaranje radio-stanice na srpskom jeziku na Kosovu, zbog cega je vec izdvojeno 90 000 funti. 
Kuk je ovo saopstio prilikom susreta sa ocem Savom Janjicem, savetnikom vladike Artemija. Kuk se, tokom istog dana, sastao i sa Dragoslavom Avramovicem, mandatarom SZP-a.

Sreda, 22. mart
Celnici srpske opozicije su se dogovorili da zajednicki miting odrze 14. aprila u Beogradu. Oni su se slozili i oko formiranja zajednickog ekspertskog tima koji bi trebalo da utvrdi kriterijume za zajednicku listu kandidata za lokalne izbore.

Studentska organizacija Otpor uputila je liderima opozicije pismo u kojem trazi preduzimanje zajednickih akcija svih stranaka opozicije protiv nastajuce represije drzavnih organa. »Otporovci« su demonstrirali ispred zgrade SO Stari grad gde je, u organizaciji SDP-a, odrzan sastanak opozicije.

»Trenutno ne postoje uslovi za povratak nealbanskog stanovnistva na Kosovo, ali ce Srbi i Albanci morati da nauce da zive zajedno«, ocenila je Sadako Ogata, visoki komesar UN za izbeglice.

Dzordz Robertson je izjavio, u intervjuu spanskom dnevniku »ABC«, da ce jugoslovenskog predsednika Milosevica »svrgnuti sa vlasti njegov narod«.

Jedina domaca fabrika papira »Matroz« privremeno ce u subotu obustaviti proizvodnju zbog nestasice uvozne sirovine.

Izvrsni direktor UNICEF-a Kerol Belami tvrdi da su deca u Jugoslaviji najugrozenija deca u Evropi.

Svajcarska avio-kompanija »Sviser« obnovila je letove za Beograd.

Cetvrtak, 23. mart
Slobodan Milosevic je polozio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, na godisnjicu agresije NATO-a na SRJ. Milosevic je na spomenik polozio i knjigu Junaci otadzbine.

Rusija je povukla pristanak na zahtev UN o slanju odreda specijalne policije na Kosovo, optuzujuci civilnu misiju UN za neuspeh u uspostavljanju reda i mira u pokrajini, prenose svetske agencije, pozivajuci se na diplomatske izvore u Moskvi.

Zagrebacki »Nacional« pise da je Jugoslavija tokom bombardovanja od londonskog kluba poverilaca otkupljivala jugoslovenski dug jer je njegova cena u to vreme znatno opala.

Na veb sajtu Interpola objavljena je poternica za jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem. Interpol je pre sest godina sklopio sporazum sa Haskim tribunalom i time preuzeo obavezu da raspisuje poternice za osobama za kojima Tribunal traga.

Predrag Drecun, crnogorski ministar za rad i socijalno staranje, apelovao je na nadlezne organe u Srbiji da propuste kamion sa uplatnicama za decje dodatke, koji je pre 15 dana upucen u Crnu Goru iz stamparije u Subotici.

Vladimir Zirinovski je boravio u jednodnevnoj poseti Beogradu kao izraz podrske Jugoslaviji na godisnjicu NATO bombardovanja.

Vece saveza samostalnih sindikata Srbije organizovalo je masovno obelezavanje godisnjice agresije NATO-a na SRJ. Na protestima je ucestvovalo nekoliko hiljada gradjana.

Zagrebacki »Vecernji list« pise da je telefon preko kojeg su Milosevic i Tudjman bili na direktnoj liniji demontiran u sredu. U Hrvatskoj je on prozvan »slobofon«. 

Petak, 24. mart
Lideri EU su na sastanku u Lisabonu porucili da ce »demokratska Srbija, spremna da saradjuje i zivi u miru sa susedima, biti dobrodosla u evropsku porodicu«. Oni su obecali vecu pomoc opoziciji i selektivne sankcije prema rezimu.

Kristofer Hil je, govoreci u Americkom institutu za mir u Vasingtonu, rekao da ce se o statusu Kosova odlucivati tek posle lokalnih izbora, posle kojih ce se formirati demokratske institucije.

Subota, 25. mart
U Gnjilanu su, u bombaskom napadu, povredjena dva Srbina.

Otac Sava Janjic govorio je u britanskom parlamentu o stanju na Kosovu i o misiji UN.

Nedelja, 26. mart
JAT se u naredne dve nedelje »vraca« u zemlje EU, posle prvog leta u Bec. Avion nemacke kompanije »Lufthanza«, sleteo je na aerodrom Surcin.

U Beogradu je, u organizaciji Instituta za medjunarodnu politiku i privredu, zavrsen trodnevni skup na temu »Posledice NATO agresije na SRJ«. 

Nastasja Radovic   

 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar