Broj 235

Dogadjanja

Zrenjanin

Progresija nasilja

Posle pobede demokratske opozicije na lokalnim izborima 1996/97, pa zatim gubitka skupstinske vecine oktobra 1998, poslednja sednica SO Zrenjanin (05. 04. 2000) pokazala je potpunu ogoljenost borbe za vlast po svaku cenu. Jedan odbornik je kidnapovan a dvojici odbornika su oduzeti mandati da bi se stekao privid kakve-takve vecine. Medjutim, da li je ovo ipak bio logicni nastavak visegodisnjih primera pritisaka, afera i nasilja, o kojem se veoma malo govori u javnosti.

Opstrukcija

Od prvih dana izbora 1996. jasno je uocljivo neprihvatanje promene od strane vladajucih politickih snaga. Bezrazlozno je ponovljeno glasanje na cetiri glasacka mesta, na jednom izbornom mestu je ucinjeno ponovno prebrojavanje glasova, a posle lex specialisa i priznanja izborne kradje–pobede nikada nije izvrsena formalna primopredaja. Medjutim, »leva« strana ne odustaje. Kombinuje korupciju i silu. U igri su stanovi, unapredjenja na radnom mestu, ucesce u radu upravnih odbora, radijatorska rebra, ekskluzivno pravo snabdevanja potrepstinama SO Zrenjanin itd. Ni opoziciju, dok je jos bila na vlasti, nisu mimoisla slicna iskusenja. Jedan clan SPS-a naglo je presao u opoziciju, a suskalo se o sveznju nemackih maraka. Predsednik Izvrsnog veca, inace vlasnik privatnog preduzeca, optuzen je za privredne prekrsaje, a kasnije i za nenamensko trosenje budzetskih sredstava. Tu su i bizarni detalji medjusobne netrpeljivosti, kako jednih grupa protiv drugih, tako i pojedinaca unutar suprotstavljenih grupacija. Za vreme skupstinskog zasedanja jedan odbornik je zakljucan u WC da ne bi prisustvovao sednici, a kao bomba je odjeknula glasina da se predsednik SO skidao nag prilikom jednog medjunarodnog skupa u Aradu! Odbornici se upucuju na »teren« van Zrenjanina da bi im se onemogucilo prisustvovanje sednici. Prestrojavaju se pojedinci, a kao vrhunac jedna mala, anonimna politicka stranka, zajedno sa predsednikom prelazi na »levu« stranu.

Oruzano i administrativno nasilje

Na samom pocetku NATO bombardovanja, usred bela dana, bacena je bomba u dvoriste kuce odbornika koalicije Vojvodina, a jos neverovatnije za ovaj grad, isto tako usred bela dana, jos uvek neidentifikovana grupa naoruzanih ljudi proterala je sve etnicke Albance iz grada i okolnih sela i unistila delom, ili u potpunosti, njihovu celokupnu imovinu. Nikada se ozbiljno u javnosti o ovim dogadjajima nije vodila rasprava, niti su pocinioci do danasnjeg dana otkriveni.
»Leva strana« je odlagala sednicu SO Zrenjanin citavih 105 dana, tacno pretpostavljajuci da sada nema ni onu minimalnu potrebnu vecinu, pa se odvazila na »originalne korake«. Pre prelaska na dnevni red od 65 tacaka, mandatna komisija je oduzela poslanicki status dvojici nekadasnjih clanova (SPS), »pokrivajuci« to primenom novousvojenog Zakona o lokalnoj samoupravi! Nastala je opsta pometnja i gusanje. Usledila je i intervencija obezbedjenja jer je predsednik SO zeleo i fizicki da ih izbaci iz skupstinskog zdanja. Uzalud su odbornici demokratske opozicije trazili isti arsin i za sedam svojih bivsih clanova koji se nalaze u redovima »leve strane«. Cinizam ovakve odluke ogleda se upravo u tome sto se pozivanjem na zakon krsi upravo elementarna zakonitost.

Otmica

Da bi se potpuno obezbedili od svih eventualija, kidnapovan je odbornik LSDV, Jano Svetlik, inace individualni poljoprivredni proizvodjac, etnicki Slovak, i jedan od najuglednijih i najprosvecenijih zitelja obliznjeg sela Aradac. Dvojica snaznih momaka, sa vatrenim oruzjem, »hrabro« su ubacili ovog cestitog sezdesetogodisnjaka u skupstinski automobil i poveli ga u »razgledanje grada i okoline«. Saznajemo da su ga, valjda i sami iscrpljeni od visesatne voznje, odveli u jedan kafic i dzentlmenski mu kupili novine, sok i ponudili mu da sa njima zajedno igra bilijar. Mobilnim telefonom bili su na stalnoj vezi sa organizatorom ove bestidne ujdurme i ponizenja, pa su ga u popodnevnim casovima vratili kuci.
Sednica je sa 33 odbornika »leve« koalicije »uredno« zavrsena, a odbornici opozicije su se zatvorili u skupstinsko zdanje tokom citave noci i sledeceg dana, kao na pocetku njihovog mandata, protestujuci na ovaj nacin na niz nezakonitosti.

Sta kazu gradjani

Gradjanski parlament Zrenjanina, studentski pokret Otpor i sve partije demokratske opozicije pozvale su gradjane na protestni miting narednog dana u 15 casova. Po prvi put u gradu istovremeno je govorilo nekoliko prvaka politickih partija demokratske opozicije (Isakov, Djindjic, Obradovic, Batic i drugi). U uslovima potpune medijske blokade ipak se okupilo nesto preko hiljadu gradjana koji su glasno negodovali zbog nezakonitosti i nasilja. Obratio im se i odbornik Jano Svetlik. U uzbudljivoj tisini nabijenoj emocijama izgovorio je da je jadna ona drzava koja se boji jednog obicnog seljaka. Demokratska opozicija je uputila ultimativni zahtev opstinskoj upravi da anulira sve odluke ove nezakonite sednice. Gradjani, zbunjeni stalnim prelascima odbornika s jedne na drugu stranu, pitaju se: da li ce konacno doci na dnevni red degradacija njihovog rada i njihovog licnog zivota?

Slavko Golic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar