Broj 235

Dogadjanja 

Rasizam na Internetu

Malo zabave uz puno rasistickih strasti nudi na Internetu najnovija ceska kompjuterska igrica pod nazivom »Maticna ulica«. Anonimni tvorci koji se kriju iza sifre Mr&Tn Soft iskoristili su simbol latentnog rasizma ceske bele vecine. Zapravo, »Maticna ulica« nalazi se u gradu Ustin nad Labem u kojem je gradska vlada htela da zidom ogradi Rome od belih stanovnika doticne ulice. Zid koji je srusen tek nakon nekoliko intervencija ceske vlade i Evropske unije vaskrsava ponovo na monitorima sa tamnoputim ljudima koji ga razgradjuju. Rasisticki zaludjenik svoju belu rasu moze da spasi tako sto ce mesecima skidati tamnopute ljude sa zida. Onim manje vestim desice se da tamnoputi ljudi sruse ceo zid a u tom slucaju na monitoru se pojavljuje »vizija« »Sumraka bele rase sa tamnoputima koji vladaju svetom«, uz poziv »samo je na tebi da ucinis nesto protiv toga«. I cela igra krece iz pocetka.
Ceska policija se poslednjih nedelja konacno trgla iz letargije i pocela da hapsi ceske ekstremiste koji na mitinzima i u svojim publikacijama otvoreno teraju Rome u gasne komore ili pak tvrde da Jevreji nikad nisu videli nijednu komoru u logorima poput Ausvica.
»Maticna ulica«, medjutim, najverovatnije nece imati epilog na sudu, iako je policija potvrdila da je pokrenula istragu.
Ceski Internet nije imun na rasizam. Ne samo zbog pomenute igre. Novinari Mlade fronte Dnes su otkrili najmanje jos dve igre – »Skinhedov protivnapad« i »Sabotaza«.

Dejan Markovic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar