Broj 235

Alternativa 

Promjena vlasti i nevladine organizacije

Prijedlozi za aktivnosti Gradjanskog alternativnog parlamenta BiH u 2000.*

Polazim od procjene da GAP BiH nije ostvario neke osnovne ciljeve naznacene u svom Programu, sto je sasvim sukladno opstem zastoju u bitnim promjenama bh drustva i drzave. Ali, potrebno je da se suocimo sa onim dijelom vlastitih propusta i neuspjeha, kao npr. u vjerovatno najznacajnijoj akciji serije okruglih stolova Demokratske alternative BiH.
Ne mogu poreci da su se poslije tri okrugla stola (o socijalnom pitanju, vizijama bh demokratske drzave i pitanjima povratka izbjeglica), unatoc fatalne nesposobnosti predstavnika opozicionih partija da udju u otvoreni kreativni dijalog s akterima NVO i medjusobno, dogodile neke pozitivne promjene u namjetljivoj i snazno zagadjenoj retorici koja vlada unutar partija, u parlamentima raznih nivoa, a sto se izuzetno ocituje u medijima usprkos »sanitetskim« mjerama Komisije za medije. Vec je, na primjer, postalo opste mjesto da svi govore o bh drzavi kao »demokratski centraliziranoj drzavi« nasuprot postojece »etnicki ciste decentralizirane drzave«.
Medjutim, jos smo miljama udaljeni od najelementarnijih realnih pretpostavki za stvarne demokratske promjene vlasti u BiH. To vazi kako za opozicione strategije i djelovanja, tako i za nevladinu scenu. U mojoj jezickoj igri ne radi se o slucajnoj upotrebi pojmova iz teatra: akteri, scena itd.
Naime, jos smo svi – manje-vise – unutar vrtloga jedne vec nepodnosljive etno-predstave bez kraja i konca, za koju se stice utisak da bi postojala cak i bez domacih i internacionalnih nevidljivih rezisera.
Nas ne bi trebalo zanimati ko su ti nevidljivi reziseri zalosnog i tragicnog propadanja izuzetne velike sanse da se stvori jedna normalna demokratska BiH. Vise bi nas trebalo zanimati kako da mi sami kao pojedinci postajemo bolji i stvarni autori i kreatori jedne drugacije i snosljive svakidasnjice; otvorenog civilnog drustva – koje bi bar toliko bilo »fleksibilno« otvoreno prema vrijednostima socijalne pravicnosti koliko je nekriticki »zinulo« prema liberalnom nacelu »slobodnog trzista«; jeftine demokratski decentralizirane pravne i socijalne drzave; postepenog ali vidljivog privrednog prosperiteta, ali i pozitivnog stabilnog mira koji zasnivamo upravo mi – slobodni i nezavisni pojedinci.


Licno nikada necu odustati od ubjedjenja da smo unatoc svemu sposobni da sami rijesimo svoje nevolje

Iako pojedinac–gradjanin nije u potpunom pravnom i politickom smislu »najvisa vlast« (to je samo suveren – kralj, car i slicni historijski tipovi samodrzaca – ili demokratski legitimirana legalna vlast), bez temeljnog suvereniteta gradjanina–pojedinca nema ama bas nikakve demokratske vlasti i otvorenog drustva koje razvija svoje mogucnosti i prema nacelu solidarnosti i socijalne pravde. »Suvereni« slobodni gradjanin osnova je najvise vlasti svakog demokratskog poretka.
Ovi prijedlozi motivirani su upravo ovim osnovnim ciljem: uzmimo nasu »sudbinu« u vlastite ruke. Godo nece doci. Prema Dostojevskom, ali samo prema njemu, u specificnom kontekstu romana Braca Karamazovi – to vise ne pada na pamet cak ni Isusu Hristu.
Hocu reci, ne cekajmo rjesenja izvan naseg novog radikalnijeg demokratskog i civilnog djelovanja kao pojedinaca–gradjana i gradjanki BiH. Zasto i kako? – Prijedlozi koji slijede predstavljaju jedno od polazista nase diskusije. Govoricu o aktivnostima na rekonstrukciji GAP-a (1), participaciji NVO scene (i GAP-a) u izbornim procesima u 2000. godini (2) i o odnosu izmedju medjunarodne zajednice (MZ) i NVO BiH.

1.
(a) Konture nove radikalnije strategije GAP-a i NVO scene u BiH mogu se relativno tacno izraziti formulom o potrebi za demokratskim dvostrukim kooperativnim pritiskom odozdo prema gore – prema domacoj vlasti na svim nivoima i medjunarodnoj zajednici, ali i jos vaznijem horizontalnom demokratski pojacanom pritisku prema celokupnoj NVO i opozicionoj sceni BiH i regiona. Razumijevanje ove formule o »2+1 pritisku« bice razumljivije iz daljih prijedloga.
(b) Znamenitu lozinku nastalu iz ekoloskih pokreta Misli globalno – djeluj lokalno treba aktuelizirati tako da clanovi/clanice GAP-a i citave NVO scene energicno odbiju naviku da daleko vise pretresaju svjetska pitanja nego sto su ukljuceni u pozitivne procese promjena u vlastitim lokalnim sredinama.
(c) Najhitnije treba tacno procijeniti koristi i stete od hiperinstitucionalizacije takozvanog umrezavanja NVO BiH na lokalnom, entitetskom, bh drzavnom i regionalnom nivou. Da li postojece forme omogucuju dobru kooperaciju i efikasnost? Skupstina GAP-a trebalo bi da odgovori bar na dva pitanja. Prvo: kakav je odnos izmedju GAP-a i Foruma NVO (regionalnih i »krovnog« sa »generalnim sekretarom« na celu)? Drugo: Ako mozemo biti veoma zadovoljni visegodisnjom kooperacijom izmedju clanica GAP-a sa citavog podrucja BiH, da li mozemo biti zadovoljni cinjenicom veoma slabe medjusobne informiranosti o aktivnostima pojedinih clanica, kao i cinjenicom veoma nepotrebnog odugovlacenja sa ukljucivanjem veceg broja NVO u clanstvo GAP-a?
(d) Clanice GAP i NVO scene na nivou liderstva jos uvijek smanjuju ili neutralizuju rezultate svojih aktivnosti zbog: uobrazenosti, sklonosti ka iskljucivom personificiranju »vlastite« nevladine organizacije, netransparentnosti odlucivanja o bitnim pitanjima, potcjenjivanju clanova/clanica osnivaca/osnivacica, ali i veoma neugodne sklonosti ka nesolidnoj i autoritarnoj praksi potcjenjivanja i povredjivanja identiteta onih »dolje« s kojima inace svakog dana saobracaju. Tako se clanstvo osipa.


Izbori u susjedstvu nisu neka nezadrziva politicka poplava koja ide i traje, kako to uglavnom razumjeva i ovdasnja opozicija


To nisu samo ostaci starog sistema, vec novostvorene osobine pojedinaca–alternativaca koji ne rade dovoljno ili nikako na vlastitom samoizgradjivanju, koje nije moguce bez apsolutnog uvazavanja druge osobe kao jednako vrijedne.
Osim toga, dogadja se i neka cudna nelojalna konkurencija izmedju pojedinih NVO, koja steti citavom demokratski inspiriranom socijalnom pokretu nevladinih organizacija raznovrsnih profila (ljudska prava, manjinska prava, organizacije intelektualaca itd.).
(e) Otvarati nova pitanja vezana za tacniju dijagnozu postojeceg stanja i realnih perspektiva uspostavljanja normalne bh drzave i otvorenog civilnog drustva.
(f) Prosirivati broj novih clanova GAP-a bez pretjeranog »cistunstva« oko osnovnih kriterijuma.
(g) GAP mora promijeniti odnos prema medijima. On je, mozda, zajedno s jednim znacajnim brojem nevladinih organizacija, najnevidljivija asocijacija NVO na nivou drzave. Tome je vise uzroka. Najvazniji je da nijedan medij bilo koje vrste ne prati rad NVO BiH na sistematski i pouzdan nacin. To se cini sporadicno i veoma selektivno. Nezavisniji mediji i kazu nesto o radu Kruga 99 ili VKBI itd., ali to nije niposto dovoljno. Treba zakljuciti: NVO scena BiH, koja ima izrazitiji demokratski politicki profil nema medijsku pouzdanu a pogotovu samostalnu prezentaciju. Sa svoje strane GAP bi tokom ove izborne godine morao imati bar petnaestodnevne dobro pripremljene tematske konferencije za stampu. Narocita paznja bila bi posvecena analizi rada parlamenta na svim nivoima, drzavne vlasti (vlade na svim nivoima + Predsjednistvo), sve do dirigiranog i strogo kontroliranog sudstva na svim nivoima.
(h) Osjeca se velika potreba za sve jasnijim oslobadjanjem od nesvjesne, ali i narocito potpuno svjesne nepristojne prisnosti sa vladajucim etno-nacionalnim strankama u vecem dijelu NVO scene u BiH.

Najhitnija zadaca u ovom smislu sastojala bi se u argumentiranoj procjeni koristi i steta kooperacije NVO sa »nad-etnonacionalnim« strankama i asocijacijama (npr., Stranka za BiH, HNV, SGV, VKBI itd.) buduci da one, usprkos »gradjanskoj« retorici, jos uvijek ostaju unutar etnonacionalnog mistificiranog cirkusa. Nova retorika ovih aktera svakako je korisna, ali ne treba nikada zaboraviti opasnost od drugih ili trecih eselona etnonacionalizma. Na primjeru borbe za ustavno priznanje »konstitutivnosti tri naroda« bez Ostalih, vidljivo je kako je tesko uspostaviti ravnotezu izmedju suvereniteta gradjanina–pojedinca i kolektivistickog suvereniteta »nacije« koji je jos bezdusnije historijski zamijenio kolektivisticki suverenitet »klase«.
(i) »Nad-etnonacionalni angazman za BiH vidljiv je i u nekim domacim i inozemnim »ekspertskim grupama« intelektualaca ili politicara u posebnoj ulozi intelektualca, koji uglavnom pod sminkom znanstvene ozbiljnosti i preduboko inspirisane patriotske moralisticke patetike dolaze do neobicnih, sumornih i umornih raznovrsnih genijalnih »ideja«, kao na primjer, »ideja« o apsolutnoj nesposobnosti gradjanki/gradjana BiH za »ulogu« politicki zrelog gradjanina (ICG – Medjunarodna krizna grupa s prijedlogom o »tro-glavim« biracima BiH kao »inovaciji« za Izborni zakon BiH, koja drasticno negira osnovni liberalno-demokratski princip »jedan gradjanin – jedan glas«); ili sve histericnija ideja o protektoratu nad BiH, koja je u nekim varijantama (Senad Pecanin i dr.) blizu prijedloga da se gospodin Wolfgang Petrisch proglasi kraljem BiH zbog historijski odredjene i od njega kao pojedinca sasvim nezavisne etnicke povezanosti sa Austro-Ugarskom.
Licno nikada necu odustati od ubjedjenja da smo unatoc svemu sposobni da sami rijesimo svoje nevolje. Zato sam vise nego zapanjen javnim prijedlozima za reviziju Dejtonskog sporazuma od strane gradjanina Harisa Silajdzica koji je veoma aktivno sudjelovao u svim historijskim etapama te tragedije i u samom kreiranju pomenutog sporazuma. Prvo se moraju poloziti racuni o onome sto je do sada trebalo uraditi, a nije uradjeno, pa tek onda predlagati nova »normativno-papirnata« rjesenja bez ikakve prakticke strategije kako promijeniti stvarnost. Ova vrsta politicara morala bi prvo raditi na dalekoseznoj samopromjeni politickog identiteta u smislu oslobadjanja od vec komicne narcisticke iluzije o licnoj nepogresivosti, pa se tek nakon toga upustati u neke javno neutemeljene ili utemeljene vizionarske avanture.

2.
Neposredno najznacajnija aktivnost GAP-a i NVO u cjelini sastoji se u sistematskom i neprekidnom radu na stvaranju povoljnog izbornog ambijenta u BiH radi eventualne izborne smjene postojece desetogodisnje vladavine tri nacionalne stranke.
(a) Pojacati organizirano i sistematsko uticanje na glasace/glasacice da izadju na lokalne i opste izbore u 2000. godini i da autonomno biraju kandidate od kojih najvise ocekuju.
(b) Hitno intervenirati u nepotrebnu blokadu donosenja Izbornog zakona. Licno sam sklon samo amandmanima na postojeci nacrt IZ od strane Stalne izborne komisije OHR-a kako bi se precizirala i pravno regulirala daleko veca ovlastenja Stalnoj izbornoj komisiji, Ustavnom sudu BiH i samom Visokom predstavniku i to u smislu da i poslije izbora mogu sankcionirati pojedine poslanike, partije i koalicije u parlamentima, ali i unutar svih nivoa izvrsne vlasti. Npr., smanjivanjem broja poslanickih mjesta u skupstinama na svim nivoima i popunjavanjem upraznjenih mjesta poslanicima iz opozicionih stranaka prema prioritetu broja osvojenih glasova, ukoliko pomenuti funkcioneri i dalje nastavljaju da kradu, ne jure ratne zlocince i ne dopustaju povratak izbjeglica svojim domovima.


Ovu pricu treba iskoristiti za otvaranje novih pitanja, na primjer za jasan odnos prema prirodi rata u BiH i SFRJ


(c) Nazalost, NVO scenu zahvatio je neutemeljeni optimizam poslije pobjede opozicije u susjednoj Hrvatskoj. Pazljivije analize ovih izbora pokazace da su biraci vise glasali protiv katastrofalne politike HDZ-a, nego za SDP, odnosno »cetvorku« ili »sestorku«. Izbori u susjedstvu nisu neka nezadrziva politicka poplava koja ide i traje, kako to uglavnom razumijeva i ovdasnja opozicija. Hic Rhodus, hic salta! – stara je grcka izreka za hvalisavce: Ovdje je Rodos (BiH), ovdje skoci!
Nasuprot tome, treba se suociti s fenomenom da su ovi rezultati vec politicki veoma destabilizirali i homogenizirali bh stanovnistvo prema etnickom kriterijumu. To se narocito vidjelo poslije izricanja presude nad T. Blaskicem na Haskom tribunalu – i u vidu veoma kontroverznih reakcija. Cak je u Hrvatskoj bila veoma slabo vidljiva razlika izmedju porazenog HDZ i pobjednickig SDP, da reakcije liberala i ne spominjem.
Ovu pricu treba iskoristiti za otvaranje novih pitanja, na primjer za jasan odnos prema prirodi rata u BiH i SFRJ. I prije rata sam smatrao da ako se rat ne izbjegne – da ce to biti totalni rat. To se i dogodilo: rat u BiH i bivsoj Jugoslaviji, kao totalni rat bio je i agresija i cisti bratoubilacki gradjanski rat sa religijskim i vjerskim elementima. Najocitiji dokaz za ovu tvrdnju moze se izvesti iz analize razloga zbog cega u BiH, SRJ i Hrvatskoj (ali i u Sloveniji) o ovom pitanju postoje dvije neprijateljske struje: ili samo gradjanski rat ili samo agresija. Zagovornici gradjanskog rata (Milosevic, Tudjman, Karadzic itd.) odbijaju ocjenu rata kao agresije jer bi na taj nacin preuzeli politicku, moralnu i vojnu odgovornost za ucesce u agresiji i zlocinu. Zagovornici teze o agresiji kao iskljucivom karakteru rata u BiH i sire, dosli bi u nezgodnu situaciju ako prihvate tezu da je rat pored agresije bio i gradjanski rat, te bi tako sami sebe doveli u poziciju preuzimanja politicke, vojne i druge odgovornosti i krivice za rat.
d) U tom smislu, nema odlaganja izbora u 2000. godini. To cak ne treba ni argumentirati.
e) U saradnji sa forumima NVO, eventualno i sa Alternativnim ministarskim vijecem, treba formirati civilne asocijacije clanova NVO za nadzor izbora. Prijedlog eventualnog naziva ovih asocijacija ili odbora za nadzor izbora inspirisan je uspjesnim iskustvom hrvatskog GONG-a. Predlazem naziv Civilni odbor za nadzor glasanja (CONG).

3.
(a) GAP BiH i NVO scena u cjelini duzni su uspostaviti efikasniju kooperaciju sa institucijama medjunarodne zajednice: Paktom stabilnosti, Evropskom unijom, OHR-om, OSCE-om itd.
(b) Neophodno je argumentirano pojacati zahtjeve prema institucijama medjunarodne zajednice radi izrazito pojacane podrske nevladinim organizacijama. Dovoljno je podsjetiti da u BiH jos uvijek ne postoji nijedna javna medjunarodna ili domaca (zasto ne?) fondacija za podrsku NVO na nivou drzave ili entiteta kao njenih sastavnih dijelova.
(c) Postujuci pravo g. Sorosa da vlastite novce trosi onako kako on zeli moramo i njemu sugerirati da je ova godina politicki najsudbonosnija u posljednjih deset godina u Bosni i Hercegovini, bar kao sto je to bilo i razdoblje od 1989. do 1992, te da bi veca podrska fondaciji Otvoreno drustvo BiH bio izrazito dobar potez njujorske centrale.
(d) Mislim takodje da bi bilo korisno da prisutne institucije medjunarodne zajednice u BiH mnogo vise uvazavaju sposobnosti domacih eksperata u veoma potrebnim stalnim savjetima pri OHR-u i OSCE-u u kojima bi radili domaci alternativci i eksperti.
Ova lista prijedloga aktivnosti GAP-a i NVO scene u BiH za 2000. godinu sasvim je otvorena za javnu diskusiju, dopune i promjene. U suprotnom bi se ovaj javni licni angazman pokazao besmislenim. 
Sarajevo, 10. 03. 2000.

Gajo Sekulic   



* Ovaj tekst predstavlja neznatno redigovani referat na godisnjoj skupstini GAP-a odrzanoj 11. marta u Sarajevu. – Ovdje se, u svoje vlastito ime, vise bavim mogucnostima boljeg i uspjesnijeg djelovanja nevladinih organizacija i opozicije u ovoj izborno veoma vaznoj godini, nego analizom postojece vlasti, buduci da je sve ociglednije da su njene historijske zadace i/ili njene objektivne mogucnosti svedene na gubitak predstojecih izbora, postepenu postizbornu radikalnu transformaciju radi veoma teskog posla postajanja dobrom opozicijom. Ali, to se nece dogoditi bez aktivnih i slobodnih biraca.
 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar