Broj 235

Hronika 

Kalendar

27. mart–15. april

Ponedeljak, 27. mart
KFOR je saopstio da vise nece tolerisati blokiranje puteva jer je prethodnog vikenda to tri puta uradjeno. Samo u jednom danu, u nedelju, odrzane su demonstracije pet kilometara juzno od Urosevca, u blizini Kacanika i kod prelaza Djeneral Jankovic.

Krivicno vece okruznog suda u Nisu osudilo je grupu od 11 kosovskih Albanaca na po tri godine zatvora zbog krivicnog dela udruzivanja radi neprijateljske delatnosti.

Iz zatvora u Srbiji u prethodna dva dana pusteno je 11 Albanaca, kaze se u saopstenju Medjunarodnog crvenog krsta u Pristini. Ova organizacija, takodje, tvrdi da je do sada iz zatvora u Srbiji pusteno 500 Albanaca, a da ih se tamo nalazi jos 1500.

Posle eksplozije u Bosnjackoj mahali, KFOR je sproveo raciju u severnom delu Kosovske Mitrovice, uhapsio sest osoba i, kako kazu ocevici, oduzeo tri snajpera. Eksplozija se dogodila posto je KFOR vratio nekoliko albanskih porodica koje su zivele u tom delu grada.

Predsednik Srbije Milan Milutinovic, pomilovao je, povodom Dana drzavnosti Republike Srbije, izvestan broj osudjenih lica. On je, takodje, podelio i odlikovanja kolektivima i pojedincima. Odlikovanja su primili i celnici beogradske vlade iz redova SPO-a.

NUNS je, po treci put, protestovao protiv novog gusenja medija ispred spomenika Branislavu Nusicu.

Milo Djukanovic, predsednik Crne Gore, rekao je u intervjuu »Dnevnom avazu«, da se nada da ce medjunarodna zajednica u slucaju krize u Crnoj Gori delovati preventivno a ne postkonfliktno.

Iako je predajnik RTV Kraljevo vracen, protesti gradjana u ovom gradu se nastavljaju. Kako su lokalni predstavnici opozicionih stranaka odlucili da se protesti prekinu (»kako bi se sacuvala energija za miting 14. aprila«), Kraljevcani su ovakvu odluku docekali zvizducima i odlucili da »idu do kraja«.

U Hagu su nastavljena sudjenja generalu Vojske RS, Radislavu Krsticu (optuzba za genocid zbog rukovodjenja masakrom u Srebrenici 1995. godine) i Dragoljubu Kunatcu, Radomiru Kovacu i Zoranu Vukovicu (optuzenim za sistematsko silovanje i prisiljavanje na rad Muslimanki u Srbinju 1992. godine).

TV Pirot je samoinicijativno nastavila sa emitovanjem programa direktno prenoseci miting opozicije u Pirotu.

U Nisu se devet opozicionih stranaka dogovorilo o zajednickoj kampanji za zastitu medija, koja bi prethodila predizbornoj kampanji.

Utorak, 28. mart
Kontakt grupa je u Parizu zakljucila da se problemi na Kosovu moraju resavati u okviru Rezolucije SB UN 1244, uz ucesce Srba u raspravi o autonomiji Kosova.

U centru Pristine je aktivirana eksplozivna naprava postavljena u kontejner.

Milo Djukanovic je optuzio predsednika SRJ Slobodana Milosevica da zeli da stvori nezavisnu Srbiju da bi ostao na funkciji predsednika.

U Predsednistvu Srbije, pod jakom kontrolom policije, odrzan je prijem za 28. mart, drzavni praznik Republike Srbije.

Ruski »Gazprom« prepolovio je isporuke Srbiji.

U Beogradu je pocelo trece zasedanje medjunarodnog suda za zlocine NATO u SRJ cije sediste je u Moskvi. Ovaj sud zaseda pod pokroviteljstvom Vlade SRJ i u njemu ucestvuju sudije iz Rusije, Avganistana, Gruzije, Nemacke, Meksika, Ukrajine, pravni strucnjaci i predstavnici tamosnjih levicarskih organizacija.

U Medija centru je predstavljen »Dosije represije« koji je izdao NUNS. »Biti novinar – danas je u ovoj zemlji najopasnije zanimanje«, rekla je na promociji novinar Gordana Susa, predsednica NUNS-a.

Sreda, 29. mart
SB UN je odlucio da krajem aprila posalje specijalnu jedinicu na Kosovo koja bi trebalo da ispita kako funkcionise administracija UN na terenu i koja bi apelovala na zaustavljanje sukoba.

»Vasington post« pise da naoruzana grupa Albanaca s juga Srbije (»Oslobodilacka vojska Preseva, Bujanovca i Medvedje«), nije preduzela nikakve korake da prekine pobunu u juznom delu Srbije, iako je to obecala na sastanku sa diplomatama SAD pre nedelju dana. Ovaj list smatra da je unutar ove grupe doslo do podela.

PAVK je usvojio nacrt uredbi o stvaranju ombudsmana, izdavanju putnih dokumenata, uspostavljanju odeljenja za postu i telekomunikacije i usvojilo izbalansirani budzet Kosova.

»VJ nece nikad napasti, ni iz kakvog razloga, legitimno izabranu vladu Crne Gore, cak ni u slucaju njenog otcepljenja«, rekao je predsednik savezne vlade Momir Bulatovic listu Sole 24 ore. Milo Djukanovic je izjavio da je spreman da se sastane sa Bulatovicem i sa njim razgovara o pitanjima koja se ticu Crne Gore.

Jirzi Dinstbir, specijalni izvestilac UN za ljudska prava u SRJ, optuzio je u Palati pravde u Zenevi, pripadnike nekadasnje OVK da smisljeno sprovode etnicko ciscenje i rade na stvaranju velike Albanije.

Na donatorskoj konferenciji Pakta za jugoistocnu Evropu u Briselu, saopsteno je da je tri milijarde evra spremno za ulaganje u Srbiju »posle Milosevica«. Ovom skupu su prisustvovali i predstavnici srpske opozicije.

Predstavnici EU i SAD, posle sastanka sa ljudima iz srpske opozicije u Briselu, saopstili su da »ostro osudjuju« napade Milosevicevog rezima na nezavisne medije, opoziciju, studente i da, istovremeno, podrzavaju zahteve srpske opozicije za odrzavanje postenih izbora.

Na utakmici Jugoslavija–Kina u Beogradu vidjen je general Ratko Mladic, optuzen za ratne zlocine, tvrde neki beogradski mediji.

Cetvrtak, 30. mart
UNHCR je upozorio nemacku vladu da ne proteruje kosovske izbeglice zbog nestabilne situacije na Kosovu. Ova medjunarodna organizacija je reagovala na proterivanje 93 gradjana Kosova iz pokrajine Baden-Virtemberg.

UN su saopstile da ce na Kosovo poslati 400 specijalista koji ce popisivati stanovnistvo i ucestvovati u aktivnostima UNMIK-a.

Protosindjel Sava Janjic je, za list »Danas«, reagovao na izjavu sefa UNMIK-a Bernara Kusnera, da i bez ucesca prognanih Srba moze biti izbora na Kosovu, izjavom da takve izbore nece prihvatiti predstavnici Srba na Kosovu. »To je kljucna stvar, bez kosovskih Srba lokalni izbori u pokrajini ne bi bili relevantni jer nisu svima pruzeni fer i ravnopravni uslovi da na njima ucestvuju«, rekao je Janjic.

Istrazni sudija Prvog opstinskog suda u Beogradu Zoran Djordjevic, saslusao je predsednika SD Vuka Obradovica, po krivicnoj prijavi predsednika srpske vlade Milovana Bojica, koga Bojic tereti za krivicno delo klevete. Zbog nepostojanja uslova za odrzanje postupka, saslusanje lidera DHSS Vladana Batica, po istoj prijavi, odlozeno je. Prijava se odnosi na simbolicno sudjenje koje je SZP organizovao tokom jesenjih protesta opozicije, na kojem je Bojic proglasen za krivca loseg stanja u zdravstvu. Na saslusanje su pozvani i Zoran Djindjic, Milan St. Protic i Goran Svilanovic, ali je, kako su rekli njihovi advokati, saslusanje odlozeno zbog toga sto se ova trojica nalaze u inostranstvu.


Ratko Markovic, potpredsednik Vlade Srbije, trazio je od Narodne skupstine Srbije da odbije predlog amnestije za Bogoljuba Arsenijevica Makija i Nebojsu Ristica, jer se to kosi sa odlukom iste skupstine da se pojam i sustina amnestije odredjuje na osnovu clana 101 Krivicnog zakona SRJ. Ovaj predlog je od strane poslanika koalicije Vojvodina podnet jos 17. januara 2000. godine. U medjuvremenu, Ristic je odsluzio kaznu a Arsenijevic je – pobegao.

Petak, 31. mart
SAD su jos jednom upozorile albanske ekstremiste sa Kosova koji dejstvuju u juznoj Srbiji da ce se suociti sa akcijama KFOR-a ukoliko »ne poloze oruzje«.

Potpukovnik Heming Filip, portparol KFOR-a, negirao je postojanje logora za Srbe na Kosovu. Od dolaska KFOR-a, rekao je portparol, mnoge organizacije i mediji podneli su oko 20 prijava o postojanju takvih logora, pa su vojna policija i drugi pripadnici KFOR-a svaki od tih slucajeva ispitali. Sefko Alomerovic, predsednik Helsinskog odbora Sandzaka, nedavno je izjavio da on ima informacije da takvi logori postoje.

Iz objekata Elektrodistribucije Kraljevo u Becicima kraj Budve, po odluci suda, izbaceno je 180 izbeglica sa Kosova, od kojih su 46 deca, stari i bolesni.

U Beogradu je odrzan miting podmlatka udruzene opozicije na kojem je bilo nekoliko hiljada Beogradjana.

»Kikindske« su kaznjene sa 280 000 dinara po odluci opstinskog sudije za prekrsaje, Nade Petrov. Novine je tuzio Rajko Popovic, urednik lista RTS – Komuna, na osnovu Zakona o informisanju.

Branka Nikolic, supruga Vladimira Nikolica, bivseg sluzbenika Drzavne bezbednosti, uputila je poruku demokratskoj javnosti zemlje, u kojoj ponovo ukazuje na polozaj Nikolica koji se vec cetiri meseca nalazi u pritvoru i posle presude koja jos nije postala pravnosnazna. Nikolica, koji je osudjen na 22 meseca zatvora, ali, kako je receno gdji Nikolic, nije pusten (do pravnosnaznosti presude) iz bezbednosnih razloga, supruga koja otvoreno strahuje za njegov zivot, naziva »prvim i jedinim taocem Evrope 21. veka«.

Postupak protiv lidera SZP, koji je, pred Prvim opstinskim sudom, pokrenula ministarka finansija Borka Vucic zbog povrede casti i ugleda, odlozen je jer neki od tuzenih nisu uredno pozvani. Vucicka trazi odstetu od dva miliona dinara.

Moskovski list »Komersant« pise da je Moskva izgleda odlucila da se distancira od Slobodana Milosevica sto pokazuje trostruko smanjenje isporuke gasa u poslednjih nekoliko dana. List pise da je na sastanku Kontakt grupe, Rusija »jasno izrazila solidarnost sa zapadnim drzavama«.

Americki predsednik Bil Klinton je pozdravio rezultate donatorske konferencije za Balkan, uz opasku da ce »doci dan da Srbiju na konferenciji predstavlja demokratska vlada«. On je rekao da ce 85% pomoci ovom evropskom regionu dati EU.

Subota, 1. april
Filip Anido, portparol KFOR-a, saopstio je da su se u protekla 24 casa na Kosovu dogodila dva nesrecna slucaja u kojima su zivot izgubili jedno albansko dete i jedna osoba srpske nacionalnosti.

Igor Ivanov, sef ruske diplomatije, pozvao je SRJ da pokaze vecu fleksibilnost u odnosima sa medjunarodnom zajednicom u resavanju problema Kosova.

SNV je odlucio da Rada Trajkovic, nekadasnja ministarka u srpskoj vladi iz redova SRS, bude srpski posmatrac u PAVK-u.

Predsednik IO SNV Kosovske Mitrovice Oliver Ivanovic, osudio je ulazak srpskih predstavnika u PAVK.

U strogom centru Zrenjanina uhapseno je deset aktivista LSV dok su delili novi broj »Slobodnog Zrenjanina« i prvomajskog letka satiricne sadrzine.

Nedelja, 2. april
Urednici »Blica« i »Glasa javnosti« izrazili su bojazan sta ce biti s tim listovima ukoliko poskupi novinski papir.

Na medjunarodnoj konferenciji »Zrtve rata u bivsoj Jugoslaviji«, Dusan Vukovic, otac poginulog vojnika na Kosovu, Aleksandra, zatrazio je od jugoslovenskih vlasti da objave spiskove poginulih od ’91. do ’99. On je govorio o zrtvama tih ratova i o »svom iskustvu u borbi za dokazivanje istine«.

Akademik i profesor Milan Kurepa bio je sprecen da na kongresu fizicara u Vrnjackoj Banji odrzi predavanje o stanju na univerzitetu. Jedan od organizatora skupa, Jablan Dojcilovic, zakljucao je Kurepi i oko 60 za ovu temu zainteresovanih ucesnika kongresa, salu za predavanja.

Ponedeljak, 3. april
Momcilo Krajisnik, bivsi funkcioner RS, uhapsen je od strane SFOR-a u kuci svoga oca na Palama i odmah prebacen u Hag. Krajisnik je optuzen za genocid, zlocine protiv covecnosti, krsenja zakona i obicaja rata i teska krsenja zenevskih konvencija, na osnovu tajne optuznice podignute 26. februara 2000. godine.

»Sankcije protiv Jugoslavije nisu bile delotvorne kao sto se u pocetku mislilo. Sada je vreme za njihovo preispitivanje i njihovo redukovanje, kao sto je to slucaj sa poslednjim merama«, rekao je na konferenciji za novinare lord Rasel Dzonson, predsedavajuci Parlamentarne skupstine Saveta Evrope.

Politicki savet Albanaca iz Preseva, Bujanovca i Medvedje saopstio je da je preduzeo sve mere da se ublazi napetost u tom regionu. U deklaraciji koju objavljuje Koha ditore, kaze se da su Albanci za mirno resenje ali je za to potrebno ukljucivanje svih politickih subjekata sa juga Srbije.

Vecina albanskih partija na Kosovu pozdravlja ulazak Srba u PAVK, ali naglasavaju da im »ne trebaju posmatraci« vec aktivni ucesnici koji bi prethodno morali da potpisu zajednicki sporazum.


Dzejms Rubin, portparol Stejt departmenta, pozdravio je hapsenje Krajisnika, nazvavsi ga »dobrom vescu«, a Biljana Plavsic, lider SNS-a, izjavila je da tajne optuznice nemaju nikakvog smisla jer bi se »mnogi ljudi kojima bi bile urucene optuznice sigurno samostalno opredelili da idu u Hag«.

Prema podacima Poverenistva za raseljena lica u Rozaju i dalje stizu nove izbeglice sa Kosova jer se tamo ne osecaju bezbedno. Vecina novopridoslih je iz Peci, Kosovske Mitrovice, Djakovice i Decana, a tamo se vec nalazi oko hiljadu izbeglica sa Kosova, od kojih su najbrojniji Muslimani i Romi.

Utorak, 4. april
Cetvoro dece je tesko ranjeno u eksploziji rucno pravljene eksplozivne naprave u selu Resnik.

Komandant seste zone KZK Sukri Buja, uhapsen je zbog nedozvoljenog posedovanja oruzja.

Ekspertska grupa opozicije zalozila se za zajednicke izborne liste.

Otpor je obelezio 4. april, Dan studenata, i zapoceo »kampanju protiv ludila, nove mobilizacije i rata«.

DS je dobila od preduzeca »Dipos« hitan zahtev za iseljenje iz zgrade u Krunskoj ulici.

Sreda, 5. april
Srpska opozicija je prijavila policiji svoj miting zakazan za 14. april. Mediji saznaju da je sporno bilo pojavljivanje Velimira Ilica, potpredsednika Nove Srbije, ne samo nastup vec i stajanje na bini. Ilic je pristao da ne govori na mitingu, sto je, kako se saznaje, bio zahtev SPO-a, a novi zahtev da i ne stoji na sceni, resen je tako sto ce ucesnici mitinga izlaziti iza scene. Ovaj incident zamalo je osujetio odrzavanje mitinga jer je isticao rok za njegovo prijavljivanje.

Rezim i veci deo opozicije osudili su hapsenje Momcila Krajisnika.

Vuk Draskovic je u Moskvi, od predstavnika Rusije, zatrazio podrsku za pritisak na rezim u Beogradu, kako bi pre jeseni bili zakazani izbori na svim nivoima.

Komandant KFOR-a, nemacki general Klaus Rajnhard, upozorio je na »veliku opasnost« od obnove sukoba na jugu Srbije, duz administrativne granice Kosova. Prema njegovom misljenju, pise spanski El pais, trebalo bi zaustaviti sve one koji bi presli u Srbiju da se bore i zatvoriti granicu prema uzoj Srbiji.

Generalni sekretar NATO-a Dzordz Robertson, rekao je da se misija na Kosovu nalazi »na ivici zileta... izmedju uspeha i neuspeha«.

Vojnici KFOR-a odbili su da prate konvoj kojim svake srede Srbi iz Sirinicke Zupe idu u Skoplje. Zbog nedavnog sukoba americkih snaga KFOR-a i mestana Zupe, oko 400 gradjana, uglavnom penzionera, nije otislo za Skoplje.

Cetvrtak, 6. april
Izbio je pozar na gornjim spratovima trinaestospratnice novosadskog Otvorenog univerziteta, gde se nalazi Radio 021, TV Duga, predstavnistvo »Danasa«, TV Crne Gore... Jedna osoba je mrtva ali nije identifikovana, a jedna se vodi kao nestala.

Pocelo je sudjenje braci Ljuanu i Bekimu Mazareku koji su optuzeni da su kao pripadnici OVK, u selu Klecka, jula 1998. godine, ucestvovali u mucenju gradjana otetih u Grabovcu i drugim mestima. Braca Mazareku su odbacili optuznice.

Dokumentaciono-informativni centar »Veritas« protestovao je zbog toga sto je 3. aprila u Glini hrvatska policija uhapsila Srbina Nebojsu Jelica, pod optuzbom da je 1991. godine pocinio ratni zlocin protiv zarobljenika.

Savet ministara EU poostrio je finansijske sankcije protiv SRJ, sada i putem pisane procedure. Ova odluka u nacelu je usvojena jos 14. februara.

Petak, 7. april
Ruski diplomatski izvori dopustaju mogucnost da ideja o prevremenim izborima u Srbiji bude razmatrana na medjunarodnim forumima, na sastanku »Grupe 8« i na ministarskom zasedanju Saveta za saradnju Rusije i EU pocetkom sledece nedelje u Luksemburgu.

»Izbori su stvar Jugoslavije i nikog drugog. Prema tome, drzava je ta koja ce ih raspisati«, rekao je Ivan Markovic, savezni ministar telekomunikacija. Istom prilikom, Markovic je DS i SPO nazvao »NATO kvislinzima«. Haski tribunal Markovic je izjednacio sa »kucnim savetom zgrade«.

Na Srbina Momcila Sekulica u Gracanici, pucao je jedan svedski vojnik KFOR-a. Srpski predstavnici na Kosovu osudili su ovaj dogadjaj i saznaje se da oni razmisljaju da li da realizuju odluku i posmatrackoj misiji u PAVK-u.

Na Beogradskom »Protestu plus« obelezena je dvestota setnja.

Subota, 8. april
Medlin Olbrajt je, posle sastanka sa gradonacelnicima osam srpskih gradova u kojima vlada opozicija, obecala pomoc koju je americki Kongres vec odobrio.

U BiH, u oba entiteta, odrzani su lokalni izbori.

Londonski »Gardijan« pise da je odluka Australije da u Beograd posalje novog ambasadora izazvala negodovanje SAD.

Veran Matic, glavni i odgovorni urednik Radija B2-92, proglasen je, od Medjunarodnog instituta za stampu iz Beca, za jednog od 50 »heroja novinarstva« u proteklih pola veka.

Nedelja, 9. april
Radio-amateri su javili da je u Gnjilanu, na kapiji svog dvorista, ubijen Dobri Jovanovic. Kako oni tvrde, grupa Albanaca je pozvala Jovanovica »kako bi ga nesto pitali«, a kada je ovaj prisao blizu, ispalili su na njega vise hitaca iz vatrenog oruzja i usmrtili ga.

Specijalni izaslanik UN za Kosovo, sef slovacke diplomatije Eduard Kukan, upozorio je kosovske Albance da »ne pokusavaju da trenutnu prednost na terenu iskoriste za ostvarivanje nezavisnosti Kosova«.

Regionalni SNV za Kosovsku Mitrovicu planira da, uz pomoc UNMIK-a i vlasti u Beogradu, do kraja septembra, u vise sela opstina Istok i Klina, vrati oko 20 000 izbeglih Srba.

Posmatracima u PSK, Draganu Velicu, protosindjelu Savi Janjicu i Randjelu Nojkicu, do daljeg nije dozvoljen pristup u Sirinicku Zupu. Vise stotina Srba iz sela Strpci i okoline potpisalo je peticiju o zabrani, a Randjel Nojkic je docekan kamenicama kada se, u pratnji KFOR-a, pojavio u Strpcima.

Savetnik Bila Klintona za Balkan Kristofer Hil razgovarao je sa komandantom KZK Agimom Cekuom, javljaju pristinski mediji. Sa njim su bila i dva americka generala, a prema komentarima albanskih izvora, oni su razgovarali o bezbednosti na Kosovu i o saradnji KZK i americke vojske i njenoj pomoci u obuci KZK.

»Sandej tajms« pise o tome da je Vasington poceo »delikatne« pregovore sa Beogradom u nameri da obnovi svoje prisustvo na diplomatskom nivou.

Ponedeljak, 10. april
Studio B je, presudom prekrsajnog sudije Nebojse Zivanovica, kaznjen sa 450 000 dinara, po Zakonu o informisanju, a po tuzbi generala policije Branka Djurica. Zbog informacije od 3. aprila o nerasvetljenoj nesreci na Ibarskoj magistrali a na zahtev Djurica, Studio B je vec dva puta kaznjen po istom zakonu, sa ukupno 670 000 dinara.

Oko 15 000 Nislija okupilo se na mitingu za odbranu medija, zbog kaznjavanja »Narodnih novina« sa 400 000 dinara i isteka roka za naplatu posle cega sledi plenidba imovine novina. Na mitingu su govorili Zoran Djindjic, Goran Svilanovic, Vuk Obradovic, Vladan Batic, Milan Komnenic.

Predstavnici VJ i Ministarstva unutrasnjih poslova, Nebojsa Pavkovic i Vlajko Stoiljkovic, definisali su zajednicke zadatke i aktivnosti na ocuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka zemlje.

Predsednik crnogorske vlade Filip Vujanovic nalazi se u poseti NR Kini. On je rekao da ce od domacina zatraziti podrsku za novu poziciju Crne Gore u SRJ i posredovanje u odnosima izmedju Beograda i Podgorice.

Novinarima nekoliko beogradskih medija vec drugi dan nije dozvoljeno izvestavanje sa sednice Administrativnog odbora Skupstine Srbije.

Utorak, 11. april
U Orahovcu i mesovitom selu Cernica, dogodila se, kako javljaju radio-amateri, serija napada na imanja i kuce Srba kojima je pricinjena velika materijalna steta.

Rada Trajkovic je prisustvovala sednici PAVK-a, u svojstvu posmatraca. Ona je, u izjavi za Blic rekla da je to bio »tezak cin«, ali da on govori o neophodnosti ucesca Srba u zajednickim organima na Kosovu.

U Beogradu je obelezena godisnjica smrti novinara i vlasnika »Dnevnog telegrafa« i »Evropljanina«, Slavka Curuvije. Posle komemoracije, u haustoru gde je ziveo i gde je ubijen, NUNS je postavio spomen-plocu na kojoj pise da je Curuvija ubijen »zbog ostre kriticke reci«.

Dragoljub Jankovic, ministar pravde u Vladi Srbije, rekao je novinarima da nije upoznat dokle je stigla istraga o ubistvu Slavka Curuvije. Jankovic je rekao da nije poznat ni ubica Ulofa Palmea i da se i u drugim zemljama dogadja da nema rezultata istrage jer je uvek potreban »osumnjiceni« da bi pravosudni organi mogli da postupaju. Advokati Curuvijine porodice kazu da, prema njihovom uvidu, istraga uopste nije vodjena.

Ispred sedista SPS-a na Vracaru, odjeknula je eksplozija od koje su na toj zgradi popucala stakla.

Sudija za prekrsaje Slobodanka Drakulic kaznila je »Vreme« sa 350 000 dinara po tuzbi ministra za kulturu u Vladi Srbije Zeljka Simica.

Vasington demantuje pisanje zapadne stampe da je u pregovorima sa zvanicnim Beogradom.

Studentski pokret Otpor je, u znak secanja na Slavka Curuviju, delio plakat »Gnevni telegraf«.

Skupstina Srbije je, na prvom prolecnom zasedanju, usvojila predloge zakona o izboru poslanika u Vece republika Skupstine SRJ i o popisu stanovnistva. Novi ministar prosvete je doskorasnji zamenik Jove Todorovica, Milivoje Simonovic.

Utorak, 12. april
Neidentifikovana lica napala su clana Izvrsnog odbora Skupstine Novog Sada Radoja Cvetkova, nanevsi mu ozbiljne telesne povrede, saopstava LSV.

Interventna ekipa zajecarske policije, naoruzana automatskim puskama, oduzela je plakate aktivistima Otpora kojima su oni najavljivali »Ekolosku akciju – politicko ciscenje grada«. U Krusevcu je Otpor organizovao akciju »Hladno je, ugrej se...«.

Dragan Tomic, predsednik Skupstine Srbije, optuzio je opoziciju da »trazi vlast« kako bi je »predala nalogodavcima sa zapada«.

RTS je, ipak, odustala od namere da Zorana Djindjica prihvati kao sagovornika u emisiji »Otvoreni studio«, autora Spomenke Jovic. U tematskoj emisiji »Peta kolona«, ucestvovali su samo predstavnici vlasti (Nikola Sainovic, Milovan Bojic i Vojislav Seselj), ali ne i predstavnici opozicije jer, kako je Joviceva obrazlozila, RTS je u studiju htela i Vuka Draskovica, ali, posto je on odbio da ucestvuje a Djindjic pristao, to nije zadovoljilo autorkinu koncepciju emisije pa je ona njihovo gostovanje odlozila za neki drugi put.

Predstavnici »Vremena« rekli su da nece platiti kaznu koju im je dosudio Privredni sud u Beogradu. Demokratska alternativa je pozvala nezavisne medije da vise ne placaju kazne dosudjene po Zakonu o informisanju.

Cetvrtak, 13. april
Dzordz Robertson, generalni sekretar NATO-a, obecao je, prilikom posete Haskom tribunalu, skoro hapsenje Slobodana Milosevica, Radovana Karadzica i Ratka Mladica, optuzenih za ratne zlocine.

Clan SNV Marko Jaksic tvrdi da u juznom delu Kosovske Mitrovice postoji logor za Srbe.

Predstavnici Srba iz Orahovca odlucili su da prekinu saradnju sa UNMIK-om i najavili iseljavanje, javljaju radio-amateri.

Tim haskih istrazitelja poceo je u okolini Gospica istragu o zlocinima nad Srbima u Hrvatskoj. Pretpostavlja se postojanje masovnih grobnica u ovom kraju.

Radio-televizija Bajina Basta dobila je zahtev za iseljenje iz zakupljenog poslovnog prostora.

Zbog teskog polozaja u kojem su, hiljade penzionera je demonstriralo ulicama Beograda.

»Isti nalogodavci stoje i iza onih koji organizuju miting i onih koji sprovode teroristicki pritisak na nasu zemlju. To sto jedni drugima mogu biti meta zna samo onaj ko izdaje naloge«, rekao je Nikola Sainovic, potpredsednik Savezne vlade, optuzen za ratne zlocine pocinjene na Kosovu.

Aleksandar Tijanic, novinar, urednik i osnivac mnogih medija, pozvao je na dvoboj predsednika Radikalne stranke Vojislava Seselja zbog toga sto je u emisiji RTS »Peta kolona« rekao da bi i Tijanicevo ubistvo mogla organizovati CIA. Tijanic je ovu izjavu protumacio kao najavu svog ubistva i odgovorio veoma ostrim recima i pozivom na dvoboj, verbalni ili sa oruzjem.

Prema rezultatima istrazivanja Instituta drustvenih nauka, 71% gradjana Srbije nezadovoljno je vlascu i uslovima u kojima zivi, a na eventualnim skorim izborima za udruzenu opoziciju glasalo bi 46%, a za trojnu koaliciju na vlasti 23% gradjana.

Novinari iz Kanade, Nemacke i Japana proveli su na aerodromu Surcin dvadesetak sati posle cega su, uprkos posedovanju viza, poslati iz SRJ. To se dogodilo i predstavnicima spanskih sindikata.

Petak, 14. april
Mitingu udruzene opozicije »Stop teroru, za demokratske izbore«, prisustvovalo je vise od sto hiljada gradjana.

TV Politika animirala je gledaoce posebnim filmskim maratonom u kojem su prikazani najnoviji svetski filmski hitovi koji se upravo prikazuju ili ce tek biti na repertoaru beogradskih bioskopa. Filmski distributeri koji ovim nezakonitim postupkom trpe veliku stetu, slazu se u misljenju da ne znaju da li je jos negde pocinjena ovakva kradja. U pauzama, ova televizija je emitovala vesti koje su obavestavale gradjane da se tridesetak hiljada »pristalica NATO« okupilo na Trgu Republike.

Vecina vozila kojima su gradjani dolazili na miting iz unutrasnjosti vise puta je zaustavljana i pretresana. Na licu mesta je izvodjen tehnicki pregled ili detaljan pretres vozila.

Mirjana Markovic, sef Direkcije JUL-a, svecano je urucivala clanske knjizice univerzitetskom podmlatku JUL-a u za to specijalno obezbedjenom Centru »Sava«. Ona je, govoreci na skupu, napala srpsku opoziciju tvrdeci da se ona blagonaklono odnosila prema NATO agresiji na SRJ.

Subota, 15. april
Miting u Beogradu je glavna tema na programima mnogih svetskih medija. Vecina ga procenjuje kao znacajan uspeh opozicije i pokazatelj velikog nezadovoljstva gradjana Srbije.

Stejt department je pozdravio odrzavanje opozicionog mitinga u Beogradu obecavsi vecu podrsku opoziciji u Srbiji.

Nemacka vlada je ocenila da miting u Beogradu predstavlja veliki uspeh srpske opozicije, a mnogi zapadni mediji izvestavaju o velikom odzivu gradjana i nastupu jedinstvene opozicije kao o vesniku promena u Srbiji.

Nastasja Radovic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar