Broj 235

Dijalog 

Pismo iz Sarajeva

Nije lako, ali ako

Dragi Nebojsa,
Poslije slucajnog a dragog susreta s Tobom poceo sam, evo, da dobijam Republiku; uz drugi februarski broj i spis Bolesti vladanja mog prijatelja Dragosa Ivanovica: hvala vam! Nalazio sam se u zivotu u Tvojoj situaciji – bez stalne redakcije i sredstava – i nisam, usred rata, uspio u Becu (»15 dana«) i Frankfurtu (»Euro Bosna«). Tim vise se divim Tvojoj upornosti i ljudima koje si okupio. Republika cini cast najboljim tradicijama srpskog novinarstva i publicistike. Sav sam na vasoj strani!

Ovdje u Seheru stanje je nesto drukcije i lakse, ali su teskoce kod vecine izdanja istovjetne. Manje je pritiska na medije i jos manje sredstava. Tirazi su simbolicni, kod nekih zanemarljivi, a kiosci se ipak prolamaju od »robe«. Kod elektronicara guzva: svaka opstina u rascijepljenoj Bosni i Hercegovini ima, naravno, svoju TV i radio »stanicu«. Tri sarajevska dnevnika (Oslobodjenje, Dnevni avaz, Vecernje novine) nemaju zajedno ni 50 hiljada prodatih primjeraka u danu.
Ali su zato, i po utjecaju, veoma znacajni nedjeljnici Dani i Slobodna Bosna. Takvih izdanja nije bilo u istoriji novinarstva u BiH. Ne zna se ko je ubojitiji, i hrabriji, ali su dvojica glodura, Senad Pecanin i Senad Avdic, ljuto zavadjeni uz medjusobno vrijedjanje. Pecanin, sampion u pljuvanju Alije Izetbegovica i nesumnjivo americki covjek, upucen je na visemjesecno »doskolovanje« u London a cuje se da je sklonjen usljed ozbiljnih prijetnji sarajevskih tajkuna koje je dobro uzdrmao. Avdic, predratni urednik beogradske Mladosti, nudi zanimljivije izdanje ali uz niz istrcavanja i ispravke koje slijede.
Ono najcudnije je odnos javnosti prema objavljenim tekstovima. Bukvalno niko, sa izuzetkom Bakira Izetbegovica, ne odgovara na »otkrica« i »napade« od kojih se dize kosa na glavi. Pogotovo sute politicari. Upravo se odvija rijedak duel izmedju Nijaza Durakovica i federalnog premijera Edhema Bicakcica. Nije to polemika vec ignorisanje protivnika pri cemu je Durakovic bespostedniji. Istovremeno, Avaz nastavlja kampanju protiv sveprisutnog Ejupa Ganica. Iako se zna da je to glasilo stranke SDA a Ganic potpredsjednik: tesko se tu snaci. Ganic mudro suti i na sve ostale bodlje.
Javicu vam se i sa drugim temama, vas

Dzavid Husic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar