Broj 238-239

Svet i mi

Rusija kakvu pamtimo

Bojan al Pinto-Brkic

Pricaju ovdasnji kremljolozi (kremljologija – astrologija sazvezdja Kremlj, popularna disciplina koja se umisljanjem bavi najrazlicitijim aspektima dejstava Putina, Ivanova, Sergejeva) uporno kako je u Rusiji doslo do stvarnih promena. Ma, puna su im usta novog vremena i novih ljudi... Da se s istim, neosnovanim odusevljenjem dâ govoriti i o metodima, gde bi im bio kraj, ih!
Medjutim, njihovi »novi ljudi«, zapravo vrlo stari, nisu stigli ni da sami sebi primopredaju resore, a pozurili su da se grle i ljube sa predstavnicima zvanicnog Beograda. Marsali Sergejev i Ojdanic van den Hag (prvi sa Jeljcinovih teniskih terena, drugi iz Milosevicevog bunkera), sefovi diplomatija Ivanov i Jovanovic (kojim li ne-zgodama oni duguju funkcije), govorili su o saradnji. U ubijanju, valjda; u cemu bi heroji Cecenije i Kosova inace mogli saradjivati?
Minijaturni problem javio se tek nedelju dana kasnije: proculo se da je jugoslovenski marsal – general armije, ali perspektivan, napredovace – optuzen za ratne zlocine. To, dakako, nije prepreka za Moskvu. Ministarstvo inostranih dela je cak porucilo da ne priznaje optuznice Haskog tribunala u Jugoslaviji (nemojte se smejati, radi se o zvanicnom stavu stalne clanice Saveta bezbednosti UN, koja je glasala za osnivanje suda), pa se na vatru sa Zapada izgovorilo da »nije imalo informacije«. Analizirati takve besmislice nerazumno je trosenje hartije.
Samo, manjak informacija uistinu postoji, u suprotnom smeru. Putinova Rusija deluje misteriozno i nedokucivo, kao SSSR Hruscova ili Breznjeva. Novi predsednik trenutno pusta razne struje da vode svoju politiku, pokusavajuci da odredi dokle moze ici, sto mu na kratke staze daje neki privid moci, kakvu su imali istocnjacki vladari starog i srednjeg veka, no uskoro ce mu stici jasna poruka iz Vasingtona: »Volodja, politika se tako ne vodi. Opredeli se, inace nista od novaca«. Da su gradjani Srbije kojim slucajem Svedjani, Belgijanci ili Austrijanci, bilo bi im svejedno sta radi Moskva. Ovako, oni su zrtve, pardon stanovnistvo u ruskoj interesnoj zoni, i rec zvanicne Rusije za njih – opravdano ili ne, drugo je pitanje – ima tezinu zakona. A zvanicna Rusija nikako da se oglasi...
Prvo je bio Vuk, pa Artemije i Trajkovic, pa opet Vuk, pa predstavnici rezima. Kremlj zeli da odrzi svoj uticaj na Balkanu i vaga snagu lokalnih knezova. Kakva demokratija, kakvi bakraci...
 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar