Broj 238-239

Dogadjanja

Pred prevremene lokalne izbore u Podgorici i Herceg Novom

Ili Djukanovic ili diktat sa Dedinja

Na izborima 11. juna ucestvovace trecina ukupnog birackog tela Crne Gore i zbog toga ce oni na posredan nacin uticati na dalju sudbinu te republike

Prevremeni lokalni izbori u Podgorici i Herceg Novom zakazani su za 11. jun i od njih svi akteri na politickoj sceni Crne Gore mnogo ocekuju. Kako u pomenuta dva grada niko nije imao apsolutnu vecinu, vladala je Djukanoviceva koalicija Da zivimo bolje uz pomoc Liberalnog saveza Crne Gore. Nezadovoljan nacinom na koji su funkcionisale te vlasti, LSCG je napustio vladajucu koaliciju i tako izazvao krizu vlasti, sto je rezultiralo prevremenim izborima.
Predstojeci izbori bice za Crnu Goru mnogo vise od obicnih lokalnih izbora, jer ce u njima ucestvovati gotovo trecina ukupnog birackog tela u republici: u Podgorici oko 111 600 biraca (26 odsto), a u Herceg Novom oko 22 000 (5,1 odsto). Celo biracko telo inace broji oko 430 000 gradjana. Znacaj tih izbora je u tome sto oni posredno mogu odrediti dalju sudbinu Crne Gore. Socijalisticka narodna partija Momira Bulatovica je, naime, vec najavila da ce u slucaju pobede zahtevati i prevremene parlamentarne izbore, sto bi tu republiku uvelo u zonu visoke politicke nestabilnosti.
Koaliciji Da zivimo bolje je u Podgorici nedostajao samo jedan odbornik da bi imala apsolutnu vecinu, a u Herceg Novom nekoliko. Zato Milo Djukanovic kaze: »Vise nego dovoljna potvrda ispravnosti nase politike bila bi da na ovim izborima osvojimo jedan ili dva procenta vise nego u maju 1998. godine«. A sta kazu istrazivanja javnog mnenja?
Podgoricki centar za istrazivanja i ljudska prava (CEDEM) anketirao je krajem aprila 1000 gradjana iz osam crnogorskih opstina o predizbornom rejtingu stranaka i koalicija. Za zajednicku listu Da zivimo bolje opredelilo se 37,7 odsto ispitanika, za Bulatovicev SNP 22,5, a za LSCG 9,6. Kad bi nastupala samostalno, Djukanoviceva Demokratska partija socijalista bi dobila 27,2 odsto glasova. U vreme sprovodjenja ankete, medjutim, SNP jos nije bio u koaliciji sa radikalima i JUL-om, sto sigurno ima uticaja na njegov rejting. Tesko je verovati da ce ga poboljsati kad se zna da su radikali nekad bili jaka stranka u Crnoj Gori, a danas gotovo da ne postoje i da je JUL na izborima pre dve godine dobio oko 300 glasova.
Za 55 odbornickih mesta u podgorickoj skupstini ima sedam izbornih lista: Da zivimo bolje Milo Djukanovic, koalicija Jugoslavija Momir Bulatovic, Liberalni savez Crne Gore Miroslav Vickovic, koalicija Zajedno za Malesiju (albanske nacionalne stranke), Srpska sloga (dve srpske stranke), Glas za Crnu Goru Liberalno demokratska partija (otcepljeni deo LSCG) i SKJ komunisti Crne Gore.
U Herceg Novom za 35 odbornickih mesta podneto je pet lista: Djukanoviceva koalicija ide bez Socijaldemokratske partije, koja ce nastupiti samostalno. Pored njih tu su jos Bulatoviceva koalicija Jugoslavija, Liberalni savez i Grupa nezavisnih gradjana dr Djordje Budec.
Glavna borba vodice se izmedju dve najvece koalicije Da zivimo bolje i Jugoslavija. Sudeci po anketama i rezultatima prethodnih izbora favorit je Djukanoviceva koalicija. Nju, sem DPS, cine Narodna stranka i Socijaldemokratska partija (sem u Herceg Novom). Njihov osnovni program je »ucvrscivanje demokratije i reformske politike«. Oni obecavaju da ce se boriti za »evropsku, mediteransku i multietnicku Crnu Goru«. Prema njihovom misljenju, gradjani ce se naci pred jednostavnim izborom izmedju bloka koji personifikuje Mirjana Markovic i drugog koji predstavlja Milo Djukanovic.
Tu koaliciju, tacnije aktuelnu vlast, podrzava i medjunarodna zajednica i to ne vise samo verbalno. Evropski komesar Kris Paten je, nakon susreta sa Milom Djukanovicem, izjavio da ce Evropska unija ove godine Crnoj Gori odobriti ukupno 95 miliona eura i to 55 miliona direktno EU, 20 miliona Evropski savet i jos 20 miliona od donacija. SAD su prosle godine toj republici dale 55 miliona dolara, ove 24 miliona, a u proceduri je jos 34 miliona. Mozda je najznacajnija podrska zapada to sto je Crna Gora dobila drzavne garancije od Nemacke, Francuske i SAD za ulaganja u tu republiku.
Verovatno najvecu pomoc pred ove izbore Djukanoviceva koalicija je dobila od rezima Slobodana Milosevica. Dobro obavesteni gradjani Crne Gore znaju sve o nasilju koje taj rezim sprovodi nad svojim gradjanima i posebno Otporom, o hapsenjima, represiji, premlacivanju, otimanju i gasenju slobodnih medija. Pitanje je koliko je biraca spremno da glasa za to da im SNP, uz pomoc Seselja i Mirjane Markovic, prelije takvu »demokratiju« u Crnu Goru. A to bi se sasvim izvesno dogodilo, jer savezni premijer Bulatovic, njegovi ministri, a ni vecina SNP u Crnoj Gori nikada i nikada nisu osudili ono sto se radi u Srbiji.
Opozicione partije na crnogorskoj politickoj sceni zestoko kritikuju koaliciju Da zivimo bolje. SNP je optuzuje da razbija Jugoslaviju i da hoce da osamostali Crnu Goru, da se prema Vojsci Jugoslavije ponasa kao da je okupatorska, da se bacila kamenom na plemenske skupstine, da je ponizila Srpsku pravoslavnu crkvu priznajuci Crnogorsku pravoslavnu crkvu.
Liberalni savez, pak, optuzuje Djukanovica, Marovica i Momira Bulatovica da su »reformisani ratni huskaci, ucesnici promasenih ratova i razbijaci bivse Jugoslavije i da su svirali u ratne trube zajedno sa Milosevicem i crvenim vojvodom pocetkom devedesetih«. Oni kritikuju vladajucu koaliciju i zbog niskih primanja, africkog standarda i nezapamcene nezaposlenosti, s jedne strane, a s druge, za sumnjivu privatizaciju i korupciju koja je proizvela na desetine krupnih novih DPS bogatasa.
I dok je crnogorska, a i sira javnost najblaze receno bila iznenadjena stvaranjem koalicije Jugoslavija, Momir Bulatovic izjavljuje da je »ispunjen iskrenim zadovoljstvom« zbog ulaska njegove partije u savez sa SRS-om i JUL-om.
DPS im nije ostao duzan. Rekli su da SNP nema vlastiti politicki program, pa je sad pozajmio program velike Srbije. Oni tvrde da se zapravo radi o naredjenju beogradskog rezima da se preko politickog trojanskog konja SNP u politicke strukture Crne Gore uvuku sovinisti i nacionalisti, srpski unitaristi i protivnici Crne Gore. Cista je prevara ubedjivati birace da je Seselj za Jugoslaviju, jer se on zalaze za veliku i unitarnu Srbiju. Cak je javno izjavljivao da mu je ime Jugoslavija odvratno i da jedva ceka da ga posalje u istoriju. Sa Seseljem se moze rusiti samo Crna Gora.
Sve karte su na stolu, izbori mogu da pocnu.

Jasna Kesic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar