Broj 240-241

Hronika

Kalendar

28. maj - 27. jun

Nedelja, 28. maj
Dve rucne bombe su bacene na kucu Natase Todorovic u Pristini, javljaju srpski izvori na Kosovu. Pocinjena je velika materijalna steta.

Potpredsednik SNP, Predrag Bulatovic, izjavio je da je Slobodan Milosevic prihvatio da poseti Crnu Goru, uz komentar da bi to, sigurno, stvorilo velike neprilike crnogorskom predsedniku Milu Djukanovicu.

Prekinuto je javno citanje vesti Studija B. Oko tri stotine gradjana okupljenih ispred Skupstine grada burno je reagovalo na ovu odluku.

Londonska stampa, komentarisuci poslednji miting opozicije u Beogradu, pise da je srpska opozicija sve cesce meta kritika, a da je rezim svoje aktivnosti usmerio ka obracunu sa pokretom Otpor, prenosi Radio BBC.

U Petrovcu na Mlavi organizuju se protesti povodom oduzimanja Studija B. Otpor i udruzena opozicija u ovom gradu organizuju prikupljanje potpisa za oslobadjanje uhapsenih clanova Otpora iz Pozarevca.

Gotovo tokom citave nedelje traje privodjenje i hapsenje pripadnika ili simpatizera pokreta Otpor u Subotici.

Frajmut Duve, poverenik OEBS-a za medije, rekao je u intervjuu za »Velt am zontag« da ga je ministar za informisanje u vladi SRJ, Goran Matic, u pismu koje mu je uputio, upozorio »da zlocin kad-tad stigne kazna«, sto je Duve protumacio kao pretnju njemu licno. Duve je naglasio da ce donosenjem zakona protiv terorizma poceti novi napadi i progoni novinara, sada kao »terorista«.

Ponedeljak, 29. maj
UNMIK i KFOR tvrde da je Albanac koji je pocinio trostruko ubistvo u selu Cernica uhapsen. Prema radio-amaterima, Afrim Zeciri pucao je na ljude okupljene ispred jedne prodavnice u selu Cernica i pri tom usmrtio Vojina Vasica, Tihomira Trifunovica i cetvorogodisnjeg decaka Milosa Petrovica, dok je Petra Jankovica tesko ranio.

Vuk Draskovic, Zoran Djindjic, Vojislav Kostunica, lideri srpske opozicije i Dragan Kojadinovic, doskorasnji direktor i glavni urednik Studija B, razgovarali su u Moskvi sa prvim zamenikom ruskog sefa diplomatije, Aleksandrom Avdejevim, kao i sa visokim funkcionerom »Jabloka«, Sergejem Ivanjenkom, rukovodstvom i clanovima komiteta za medjunarodnu saradnju ruske drzavne Dume.

MIP Rusije je izdao saopstenje u kojem se kaze da se Rusija zalaze za hitno vracanje Studija B gradskim vlastima u Beogradu.

Moskovski dnevnik »Izvestija«, u tekstu o poseti delegacije srpske opozicije Moskvi, ostro kritikuje politiku Rusije prema rezimu Slobodana Milosevica. »Taj, koga u Evropi smatraju ratnim zlocincem, za Rusiju jeste drug i saveznik, i izgleda da je preuranjeno govoriti o obnavljanju partnerskih, poverljivih odnosa izmedju Putinove Rusije i EU«, ocenjuju Izvestija.

»Nase neprijatelje smo pobedili, ne sto smo jaci, nego sto smo bolji«, rekao je jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic otvarajuci privremeni montazno-demontazni drumsko-zeleznicki most u Novom Sadu, naglasavajuci da je u ovaj grad dosao vozom ciji su vagoni proizvedeni u nasim fabrikama, a koji su projektovani za velike brzine i brze pruge.

Prema istrazivanjima grupe G-17 plus na eventualnim izborima za ujedinjenu opoziciju bi glasalo oko 54 procenata biraca.

Utorak, 30. maj
PAVK je izdao saopstenje u kojem je receno da je »zgrozen« nad zlocinom koji se dogodio u Cernici, nazvavsi ubistvo »kukavickim«.

Vise hiljada Srba u Kosovskoj Mitrovici protestovalo je zbog trostrukog ubistva u Cernici.

KFOR je potvrdio hapsenje Afrima Zecirija, ubice trojice Srba u Cernici. Zeciri je, prema neformalnim izvorima, na grupu Srba pucao iz automobila u pokretu, ubivsi troje i tesko ranivsi dvoje ljudi. Americki kontingent KFOR-a potvrdio je da se Zeciri nalazi u zatvoru americke baze Bondstil na Kosovu.

Podgoricki dnevni list »Dan« tvrdi da crnogorska vlast namerava da predsednika jugoslovenske Vlade, Momira Bulatovica, izruci Haskom tribunalu.

Sreda, 31. maj
Nepoznati pocinilac ubio je Gorana Zugica, savetnika za bezbednost crnogorskog predsednika Mila Djukanovica.

U selu Babin Most kraj Kosovske Mitrovice tesko je ranjen Milutin Trajkovic, koji je preminuo na putu do bolnice. Prema srpskim izvorima, iz crnog automobila tipa »golf« koji je bio u pokretu pucano je na prodavnicu u kojoj se nalazila zrtva.

Na aerodromu Surcin uhapsena su cetiri clana obezbedjenja Vuka Draskovica koji su cekali da se Draskovic vrati sa puta u Moskvu. Obrazlozenje za ovo hapsenje je da su cetvorica Vukovih telohranitelja »nosila oruzje bez dozvole«.

U Obilicu su izvrsena dva bombaska napada na kuce Srba.

Dzordz Robertson, generalni sekretar NATO-a, boravio je u Kosovskoj Mitrovici gde se sastao sa predstavnicima UNMIK-a, Srba i Albanaca. Robertson je Srbima i Albancima porucio da se buducnost tog grada moze izgraditi samo zajednickim naporima obe etnicke zajednice. Robertson smatra da, za sada, nema uslova za povratak VJ na Kosovo.

Delegacija parlamentarne skupstine saveza Rusije i Belorusije koju predvodi Nikolaj Ivanovic Cerginjet boravi u poseti Beogradu na poziv predsednika spoljnopolitickog odbora Veca gradjana skupstine SRJ i predsednika odbora Veca republika za spoljnopoliticke i ekonomske odnose sa inostranstvom, Tomislava Nikolica.

MUP Republike Srpske je potvrdio da je nekoliko uniformisanih osoba – stranaca pokusalo da udje u zgradu u kojoj stanuje Biljana Plavsic, predsednica SNS-a. SFOR je odbacio mogucnost da se radi o njegovoj akciji, pokusaju hapsenja Plavsiceve po optuzbi Haskog tribunala.

U Zajecaru, Subotici, Pancevu, Zrenjaninu i Aleksincu policija je nastavila sa hapsenjima »otporasa« ili onih koje ona sumnjici da pripadaju tom pokretu. U Nisu i Aleksincu privodjeni su i maloletni clanovi Otpora.

Vlada Srbije je odlucila da se, povodom godisnjice od prestanka agresije NATO-a, svake godine obelezava 10. jun manifestacijom pod nazivom »Spomen i nada« koja bi se odrzavala u Aleksincu.

Cetvrtak, 1. jun
U selu Klokot, na putu Urosevac–Gnjilane, ubijena je Lepterka Marinkovic, a troje ljudi je ranjeno i prebaceno u americku bazu Bondstil. Na Srbe koji su obradjivali polja, pucala je grupa naoruzanih Albanaca, tvrde srpski izvori.

Vlada Republike Srbije donela je odluku o suspenziji organa upravljanja i rukovodjenja u Gradskom saobracajnom preduzecu Beograd. Za novog generalnog direktora GSP postavljen je Zoran Milosevic, funkcioner SPS-a. Privatni prevoznici su prekinuli visednevni strajk.

Nedeljnik »NIN« je kaznjen sa ukupno 230 000 dinara po Zakonu o informisanju, a prema tuzbi ginekologa Milosa Ognjevica.

Otpor je organizovao akciju »Uzimanja otisaka« ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ruski Gazprom je ukinuo isporuke gasa SRJ. Fabrika papira Matroz je obustavila proizvodnju.

Obezbedjenje beogradskog ETF-a iznelo je sa fakulteta redovnog profesora Milana S. Savica koji se nalazi na listi »nepozeljnih« profesora. Profesoru tog fakulteta Slavoljubu Marjanovicu takodje je zabranjen ulazak na fakultet.

Gradjani Panceva potpisivali su protestnu peticiju zbog nestanka predajnika Radio Panceva na Milica Brdu.

Petak, 2. jun
U automobilu koji je naleteo na nagaznu minu kod Pristine poginule su dve osobe srpske nacionalnosti.

Portparol misije UN na Kosovu, Suzan Manuel, ocenila je da su napadi na kosovske Srbe, u kojima je u poslednjih sedam dana ubijeno osam osoba srpske nacionalnosti, »hladnokrvna i planirana ubistva, koja predstavljaju fundamentalnu pretnju buducnosti Kosova«.

Karla del Ponte, glavni tuzilac Haskog tribunala rekla je u SB UN da ne postoji osnov za pokretanje istrage protiv NATO-a zbog eventualnih zlocina tokom vazdusnih napada na SRJ.

Predstavnici SPO-a su izjavili da vise nece ucestvovati u radu stranaka udruzene opozicije jer je prekrsen dogovor iz januara kada je odluceno da se pod nepovoljnim uslovima ne izlazi na izbore. SPO nece izaci ni na jedne izbore pod postojecim uslovima.

Aktivisti Otpora su protestovali ispred sedista policije u ulici Majke Jevrosime u Beogradu zajedno sa predstavnicima opozicije sve dok njihova cetiri clana, koji su bili uhapseni, policija nije pustila.

Pripadnici odeljenja za privredni kriminal MUP-a Srbije posetili su Helsinski odbor gde su se interesovali za spisak donatora ove nevladine organizacije. Sa njima su bili i sluzbenici zavoda za obracun sredstava i placanje.

Cene na malo u SRJ porasle su za 5,3 u maju u odnosu na april, a od pocetka godine su povecane za 14,7 procenata, saopstio je Savezni zavod za statistiku.

Subota, 3. jun
Delegacija Evropskog parlamenta, koju predvodi Doris Pak, razgovarala je u manastiru Gracanica sa Vladikom Artemijem, predsednikom SNV, koji im je rekao da je u poslednjih godinu dana na Kosovu ubijeno oko 800 Srba.

Na promociji SNP u Budvi govorio je, pored saveznog premijera Momira Bulatovica, i Ivica Dacic, sef beogradskih socijalista. Bulatovic je najavio savezne izbore u ovoj godini, a Dacic je istakao spremnost Slobodana Milosevica da dodje u Crnu Goru.

SNV Kosova i Metohije odlucio je da do daljnjeg zamrzne svoje ucesce u radu PAVK-a.

Nacelnik Generalstaba VJ, general-pukovnik Nebojsa Pavkovic, doneo je odluku da se regrutima iz Podgorice i Herceg Novog odlozi rok za prijavljivanje u jedinice VJ zbog vanrednih lokalnih izbora u tim crnogorskim gradovima koji su zakazani za 11. jun.

Nedelja, 4. jun
NUNS i nezavisni privatni mediji u Srbiji zahtevace reviziju svih procesa i obestecenje kaznjenih medija po neustavnom Zakonu o javnom informisanju.

Ivica Dacic je, na zajednickoj konferenciji za stampu sa celnikom SNP-a, Predragom Bulatovicem, rekao »da Crna Gora kao samostalna drzava ne treba nikome, cak ni NATO paktu«.

Prostorije opstinskg odbora JUL-a na Zvezdari u Beogradu obijene su i opustosene, unistena je vredna tehnicka oprema, ali nista nije nestalo, saopstio je opstinski odbor ove stranke.

Svetozar Marovic, predsednik crnogorskog parlamenta i potpredsednik DPS-a, izjavio je da prica o Jugoslaviji ulazi u zavrsnu fazu – ili ce doci do dogovora ili ce kriza eskalirati. On je demantovao glasine da je u sporu sa predsednikom Djukanovicem.

Policija je u Vrnjackoj Banji privela pa pustila devet aktivista DS-a i pokreta Otpor, saopstila je DS.

Biljana Plavsic je smenjena sa mesta predsednika SNS-a, a na njeno mesto je izabran Dragan Kostic.

Ponedeljak, 5. jun
Generalstab VJ predlozio je Slobodana Milosevica zbog »ispoljene licne hrabrosti, odlucnosti i smelosti u donosenju odluka od strategijskog znacaja za odbranu i bezbednost SRJ« za orden narodnog heroja.

Pocela je isplata dela devizne stednje koju drzava duguje gradjanima, u iznosu od tri stotine dinara.

Zalba na odluku Okruznog suda u Pozarevcu da se produzi pritvor uhapsenim clanovima Otpora, Momcilu Veljkovicu i Nedeljku Lukovicu, najkasnije do 2. jula, potkrepljena je sa oko 2000 potpisa gradjana Pozarevca koji protestuju zbog ovakve odluke.

Utorak, 6. jun
Goran Matic, ministar informisanja u vladi SRJ, izjavio je da su u organizovanju atentata na Gorana Zugica ucestvovali americka obavestajna sluzba CIA, uz pomoc crnogorskog ministra unutrasnjih poslova Vukasina Marasa.

SPO je odlucio da ne izlazi na izbore ali i da ne vodi antiizbornu kampanju.

SPS Panceva optuzio je RTV Pancevo za »ismevanje obnove«.

SAD su osudile najnovije napade na Srbe na Kosovu, nazivajuci ih »besmislenim i destruktivnim aktima«.

Na 26. sednici Skupstine Beograda, doslo je do zestokog medjusobnog optuzivanja odbornika. Rad Skupstine je napustila SRS, a odbornici SPO-a, DS-a, JUL-a i SPS-a izglasali su deset od sesnaest tacaka dnevnog reda. Ova sednica je odrzana uz pojacane mere bezbednosti.

Sreda, 7. jun
U Pristini je ubijen Dzevad Makoli, bivsi clan obezbedjenja predsednika DSK, Ibrahima Rugove.

Predstavnici opozicionih stranaka zatrazili su u Solunu, na sastanku Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu, od Havijera Solane i Boda Hombaha, predstavnika EU i Pakta, da ukinu sankcije SRJ.

Srbi sa severa Kosova, iz Kosovske Mitrovice, Zvecana, Zubinog Potoka i Leposavica, blokadom saobracajnica i magistralnih puteva, izrazavace protest zbog ucestalog nasilja nad svojim sunarodnicima na Kosovu.

Predsednik Veca gradjana Skupstine SRJ, Milomir Minic, razgovarao je u Moskvi sa sefom ruske diplomatije, Igorom Ivanovim.

Prostorije Socijaldemokratije u Zemunu polivene su azotnom kiselinom, tvrdi se u saopstenju ove stranke.

Nebojsa Vujovic, pomocnik saveznog ministra inostranih poslova, optuzio je UNMIK za propast misije UN na Kosovu. On je izjavio da je Kosovo, od dolaska medjunarodne misije, postalo centar »medjunarodnog terorizma, organizovanog kriminala, sverca droge i oruzja, kao i pranja novca«.

Cetvrtak, 8. jun
Pripadnici KFOR-a upali su u bolnicu u Gracanici i sa aparata za intenzivnu negu odveli Nebojsu Stojanovica, ranjenog u obracunu KFOR-a i Srba u Gracanici. Stojanovic je optuzen da je pucao na KFOR. Otac Sava Janjic je u svom protestu rekao da se radi o drasticnom krsenju konvencije o nepovredivosti zdravstvenih ustanova.

Ministri odbrane NATO-a nalozili su KFOR-u da »odlucnim delovanjem obuzda ekstremiste svih strana« na Kosovu i izrazili »veliko zaljenje« zbog toga sto su manjinske grupe i dalje ugrozene zbog nasilja albanskih ekstremista.

Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, ostro je osudio nasilje nad manjinama na Kosovu i zalozio se za povratak svih izbeglica, ukljucujuci i Srbe, ali ne stihijski i neorganizovano vec u saradnji sa medjunarodnim organizacijama.

Na putevima na severu Kosova, Srbi su postavili oko sedamdeset blokada, ali incidenata nije bilo.

U Atini je ubijen britanski vojni atase, Stiven Sonders, a odgovornost za ovaj atentat je preuzela grupa »17. novembar« koja je za motiv ovog zlocina navela NATO agresiju na SRJ.

Moskovski dnevnik »Komersant« pise da je u fazi pripreme novi ustav SRJ kojim ce, kako pise ovaj list, biti ukinuta federacija, zemlja podeljena na osam kantona, a jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu omoguceno da na vlasti bude jos 20 godina.

Nikola Sainovic, potpredsednik Vlade SRJ, izjavio je da ne zna nista o predlogu novog ustava, a da je predlog zakona protiv terorizma koji je sacinio JUL na doradi kod pravnih eksperata, kao i da ce taj predlog sigurno biti usvojen.

Ministar pravde Srbije, Dragoljub Jankovic, rekao je da ce se uskoro doneti zakon protiv terorizma, kao i da ce to biti jedan od najboljih antiteroristickih zakona na svetu.

U Jagodini je odrzano sudjenje petorici opozicionara iz redova DS-a i SPO-a, Miodragu Nikolicu, clanu predsednistva DS-a, Toplici Anticu, Draganu Tadicu i Draganu Milicevicu iz SPO-a, kao i Petru Jovanovicu iz DS-a. Oni su optuzeni da su organizovali neprijateljske skupove u vezi sa protestima gradjana Jagodine zbog otimanja Studija B.

Petak, 9. jun
Ministri odbrane clanica NATO-a i Rusije naglasili su »zajednicku resenost za potpuno sprovodjenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu«, kao i za »obustavu nasilja nad etnickim manjinama, zauzdavanje ekstremista« i »odlucno suprotstavljanje pokusajima ugrozavanja mirovnog procesa«.

Dan Everts, sef misije OEBS-a na Kosovu, u svom izvestaju o polozaju manjina na Kosovu, tvrdi da ne postoji napredak u polozaju manjina na Kosovu i da je ovaj izvestaj slican prethodnom.

Bivsi lider OVK, Hasim Taci, i predsednik DSK, Ibrahim Rugova, osudili su talas nasilja prema Srbima na Kosovu.

Na makedonskoj granici prema Kosovu pojacan je broj vojnika i vojne opreme, rasporedjeni su oklopni transporteri, a granicari ce od iduce nedelje pucati bez upozorenja.

Vladan Batic, predsednik DHSS, i Zoran Djindjic, predsednik DS, podneli su gradskom organu za prekrsaje zahteve za pokretanje prekrsajnih postupaka po clanovima 67 i 69 Zakona o informisanju, protiv Tanjuga, »Politike«, »Borbe« i »Vecernjih novosti«.

Institut za pracenje rata i mira iz Londona i NVO Fridom forum, organizovali su konferenciju za stampu u Londonu zbog hapsenja i optuzbe novinara Miroslava Filipovica, dopisnika »Danasa« i Frans presa, koji je pisao i za Institut za pracenje rata i mira.

Subota, 10. jun
Aktivisti Otpora su, u nekoliko gradova Srbije, na javnim mestima ili u crkvama, paljenjem sveca obelezili godisnjicu prestanka agresije NATO-a. Otpor je palio svece i za zive koji su u zatvorima iz politickih razloga.

Na sednici SB UN, kojoj je prisustvovala i delegacija Srba sa Kosova, americki ambasador u UN, Ricard Holbruk, pomenuo je da se za Kosovo planira »mini Dejton«, nakon odlaska Slobodana Milosevica sa vlasti.

Rezolucija SB UN o Kosovu br. 1244, produzena je automatski, bez glasanja, jer niko nije trazio promenu.

Nedelja, 11. jun
Na 209 mesta u Podgorici i 37 u Herceg Novom, odrzani su vanredni lokalni izbori u ova dva grada u Crnoj Gori.

TV Yu info ciji je osnivac Savezna vlada nije dobila akreditaciju za pracenje izbora u Crnoj Gori. Razlog je, kako je receno, sto ova medijska kuca »nije registrovana u Crnoj Gori i sto radi mimo ustava i zakona«.

»Sandej telegraf« pise da srpske vlasti najavljeni zakon protiv terorizma nameravaju da upotrebe protiv opozicije, a ne stranih obavestajnih agencija. List ocenjuje da Slobodan Milosevic ulazi u »najkriticniju fazu svog politickog zivota«.

Oko trideset kosovskih Albanaca okupilo se na fudbalskom stadionu u centru Pristine kako bi pozdravili pripadnike nekadasnje OVK. Samo jedan od govornika, Adem Demaci, osudio je najnovije napade na kosovske Srbe. »Ne bi trebalo da zaboravimo da Srbi koji su ostali zive u bednim uslovima«, rekao je Demaci, pracen zvizducima iz veceg dela publike.

Ponedeljak, 12. jun
Nezvanicni rezultati crnogorskih izbora govore o pobedi Mila Djukanovica i koalicije Da zivimo bolje u Podgorici, a koalicije Jugoslavija, sastavljene od SNP-a, SRS-a i JUL-a, u Herceg Novom.

Goran Matic, savezni ministar za informisanje, ocenio je da je »i interes gradjana Crne Gore da budu zasticeni od terorizma koji se i tamo javlja kao i ovde«.

Predsednik Srbije Milan Milutinovic zapalio je u Parku prijateljstva na Uscu »vecnu vatru« u znak secanja na bombardovanje NATO-a.

Udruzena opozicija je formirala zajednicko telo mreze solidarnosti sa zadatkom da poveze sve stranacke organizacije, Otpor, sindikate i nevladine organizacije, koji bi stitili osobe ugrozene represijom rezima.

UNHCR i OEBS su, posle izvestaja o polozaju manjina na Kosovu, predlozili uspostavljanje terenskih sluzbi koje bi omogucile bolji pristup javnim sluzbama pripadnika manjinskih zajednica, promociju zajednickih obrazovnih ustanova i razvoj zajednickih planova i programa za sve skole na Kosovu.

Utorak, 13. jun
Savezno ministarstvo pravde odbilo je da registruje narodni pokret Otpor. U obrazlozenju ove odluke Otporu se pripisuju izjave celnika opozicije, Vuka Draskovica i Nenada Canka, optuzujuci ga za krsenje ustavnog poretka. Otpor je pozivao na ustanak i vesanje, tvrdi ministarstvo.

Predrag Bulatovic, potpredsednik SNP-a i Svetozar Marovic, potpredsednik DPS-a, ponudili su ostavke sefovima svojih stranaka.

Britanski listovi u analizi rezultata opstinskih izbora u Podgorici i Herceg Novom, ocenjuju da oni idu naruku predsedniku Milosevicu.

Ministar Goran Matic ucestvovao je u promociji knjige »Nacelnici Generalstaba 1876–2000«. Matic je rekao da novinari koji tvrde da je SRJ izgubila u ratu sa NATO-om »moraju da znaju da srpski narod ne moze niko pobediti zato sto na celu ima heroja Slobodana Milosevica, predsednika SRJ«.

SPO ce doneti odluku o izlasku ili neizlasku na izbore onog trenutka kada se oni raspisu, a izlazak ce zavisiti od toga da li ce se izborni uslovi poboljsati ili nece, saopstio je Ivan Kovacevic, portparol ove stranke.

U poseti SRJ nalazi se predsednik stalnog komiteta svekineskog narodnog kongresa, Li Peng, sa delegacijom kongresa. Li Peng je polozio venac ispred zgrade Kineske ambasade u Beogradu, pogodjene u agresiji NATO-a.

NUNS je uputio protest Skupstini SRJ zbog odluke da uskrati akreditacije novinarima »Blica«, »Glasa javnosti« i »Danasa«.

Sreda, 14. jun
Narodni pokret Otpor je najavio zalbu na odluku da ne bude registrovan i nastavice dalje sa svojim radom.

Miroslav Todorovic, sudija prvostepenog krivicnog odeljenja Okruznog suda u Beogradu, suspendovan je sa ove funkcije, a predsednik Vrhovnog suda Srbije, Balsa Govedarica pokrenuo je postupak za njegovo razresenje. Govedarica je optuzio Todorovica da u javnosti nastupa kao clan predsednistva organizacije Otpor.

Vojni tuzilac, pukovnik Stanimir Radosavljevic podigao je optuznicu protiv novinara Miroslava Filipovica pod optuzbom da je izvrsio krivicno delo spijunaze u sticaju sa krivicnim delom sirenja laznih vesti.

Savezni ministar odbrane, Dragoljub Ojdanic, otvorio je u Vojnom muzeju izlozbu »Svedocanstvo o agresiji«.

Povodom godisnjice pocetka obnove zemlje, 14. juna prosle godine, Slobodan Milosevic je primio predstavnike Direkcije za obnovu zemlje, Mirka Marjanovica i Milutina Mrkonjica.

SPO je optuzio opoziciju da radi za Milosevica odlukom da izadje na eventualne izbore.

Cetvrtak, 15. jun
Dva lica srpske nacionalnosti poginula su, a jedno je tesko ranjeno kada su, u okolini Pristine, naisli na nagaznu minu.

Na Vuka Draskovica pucale su nepoznate osobe u njegovoj kuci u Budvi. Draskovic je zadobio lakse povrede.

Nikola Sainovic je potvrdio da je donosenje antiteroristickog zakona usporeno zbog »prosirenja delikata«.

Predsednik SRJ, Slobodan Milosevic, povodom 16. juna, dana VJ, cestitao je svim pripadnicima VJ na »herojskom otporu proslogodisnjoj agresiji NATO-a«.

Evropski parlament je osudio »klimu terora i sistematskog zastrasivanja« opozicije i nezavisnih medija u Srbiji, koju je, kako se kaze, stvorio rezim u Beogradu.

Oko 300 pripadnika KFOR-a pokrenulo je veliku operaciju potrage za oruzjem na podrucju Drenice. »To je, verovatno, najveca operacija koju smo ikad pokrenuli«, izjavila je Ketrin Harli, portparol KFOR-a.

Ruski ministar odbrane, Igor Sergejev, izjavio je da je za stabilizaciju situacije na Kosovu, neophodna saradnja Rusije i NATO-a.

Petak, 16. jun
Vuk Draskovic je optuzio vlasti u Beogradu za pokusaj atentata na njega.

MUP Crne Gore je saopstio da su osumnjiceni za atentat na Vuka Draskovica uhapseni.

Vladika Artemije se u Vasingtonu sreo sa Medlin Olbrajt, sefom americke diplomatije.

Crnogorski ministar pravde, Dragan Soc, izjavio je da ce drzavni organi Crne Gore pruziti svu mogucu pomoc Haskom tribunalu.

Ruski ministar spoljnih poslova, Igor Ivanov, osudio je atentat na Draskovica i ocenio da »taj teroristicki akt dovodi u pitanje demokratizaciju Jugoslavije«.

Apel branilaca pozarevackih »otporasa«, Veljkovica i Lukovica, urodio je plodom. Lukovic je, zbog jakih bolova u jednom delu glave pregledan u pozarevackoj bolnici. Veljkovicu je, medjutim, prekinuta redovna fizikalna terapija, a odbijen je i njegov zahtev za pregled kod specijaliste.

Majke radnika RTS-a stradalih u bombardovanju uputile su pismo Karli del Ponte, glavnom tuziocu Haskog tribunala, trazeci od nje da preispita svoju odluku odustajanja od gonjenja odgovornih u NATO-u.

Majke u belom i aktivistkinje Otpora posetile su jednu kasarnu na Vozdovcu i vojnicima cestitale praznik.

Patrijarh Pavle primio je u Patrijarsijskom dvoru u Beogradu aktiviste pokreta Otpor.

Subota, 17. jun
Zabranjen je miting Srba sa Kosova u Kraljevu, »po naredjenju sa viseg mesta«.

Milo Djukanovic je izjavio da bi se, »na osnovu politickog rasudjivanja«, vlasti u Beogradu mogle optuziti za atentat na Vuka Draskovica.

Nedelja, 18. jun
Dopisnik radija Slobodna Evropa iz Novog Sada, Djordje Vojnovic, priveden je samo zato sto je izvestavao dok je policija privodila aktiviste Otpora, a u centru grada dok je setao sa majkom, policija fizicki napala clana nezavisnog udruzenja novinara Vojvodine, aktivistu Otpora Vladimira Jesica.

Ponedeljak, 19. jun
»Njujork tajms« tvrdi da je pitanje sudbine Slobodana Milosevica pokrenuto na nedavnom samitu Klinton–Putin u Moskvi. Pozivajuci se na ruske izvore, ovaj list navodi da je Putin rekao Klintonu da je »za Milosevica Majami dobro mesto taman koliko i Moskva«.

Pol Rizli, portparol tuzilastva u Hagu, odbio je mogucnost nagodbe sa Milosevicem, rekavsi da, posto je optuzen za zlocine, Milosevic nikad nece biti zasticen od hapsenja.

Utorak, 20. jun
Uhapsena su braca Milan i Ivan Lovric iz Beograda pod sumnjom da su ucestvovali u atentatu na Vuka Draskovica. MUP Crne Gore se obratio MUP-u Srbije radi pronalazenja i hapsenja Vladimira Jovanovica zvanog Japanac iz Beograda i Dusana Spasojevica iz Medvedje.

Nepoznati napadac ozbiljno je ranio novinarku pristinskog radija Kontakt Valentinu Cukic, a njen pratilac Ljuba Topalovic ranjen je sa tri metka u nogu.

Izvrsitelji Privrednog suda u Beogradu predali su juce skladiste preduzeca ABC produkt, u ulici Djure Djakovica 35, direktoru drustvenog preduzeca Udarnik.

EU se saglasila da odrzi samit sa zemljama bivse Jugoslavije i upozorila da na Kosovu »mora biti postovana srpska manjina«.

Disciplinski sud pri generalstabu VJ, nazvan sudom casti, oduzeo je Momcilu Perisicu cin general-pukovnika u rezervi.

Sreda, 21. jun
U sukobima UNMIK-a sa policijom u Kosovskoj Mitrovici povredjeno je 20 Srba od kojih je petoro odmah operisano, saopstio je mitrovacki SNV.

Vec nekoliko dana opozicione partije koje zele da izadju na izbore dogovaraju se o predizbornim »kvotama«.

Milan Panic, americki biznismen i ex-premijer SRJ, zauzima se za nagodbu sa predsednikom Milosevicem, a koju bi, prema njemu, mogao da postigne samo ruski premijer Vladimir Putin.

Cetvrtak, 22. jun
Na manastir Visoki Decani ispaljeno je vise od sest minobacackih raketa.

Policija u Kragujevcu uhapsila je vise od 20 »otporasa«, stranackih aktivista i novinara, tokom akcije Otpora – »Divan dan za terorizam«.

Goran Matic je rekao da bi trebalo »urgentno« doneti zakon protiv terorizma.

Nikola Sainovic je odbio mogucnost ma kakve nagodbe zapada sa Milosevicem oko njegovog silaska sa vlasti.

Petak, 23. jun
SB UN je preduzeo neuobicajeni korak, iskljucivsi jugoslovenskog predstavnika u UN iz debate o Balkanu.

Privredni sud u Beogradu je pokrenuo stecajni postupak nad ABC produktom.

Karla del Ponte je nekoliko dana boravila u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Subota, 24. jun
Prilikom zvanicne posete Mila Djukanovica Hrvatskoj i susreta sa hrvatskim predsednikom Stipom Mesicem, Djukanovic se javno izvinio gradjanima Hrvatske zbog pohoda crnogorskih rezervista na Dubrovnik.

U Prijedoru je uhapsen Dusko Sikirica optuzen za ratne zlocine.

Ruski ambasador u SB UN, Sergej Lavrov, napustio je sednicu ovog tela u znak protesta zbog onemogucavanja jugoslovenskog ambasadora, Vladislava Jovanovica, da prisustvuje raspravi o Balkanu.

Nedelja, 25. jun
Na vanrednoj sednici PAVK-a odluceno je da se predstavnici Srba vrate u PAVK.

Ponedeljak, 26. jun
SNV Kosovske Mitrovice osudio je odluku SNV Kosova da njihovi predstavnici ucestvuju u PAVK-u.

Pravni strucnjaci smatraju da je cilj donosenja zakona protiv terorizma zabrana rada nekih politickih stranaka.

Opozicija je dogovorila stranacke kvote za izborne liste.

Utorak, 27. jun
Savezna vlada je Saveznoj skupstini dostavila predlog zakona za borbu protiv terorizma.

Grupa opozicionih eksperata dovrsava osnovne principe zajednicke liste za lokalne izbore.

Veroljub Stevanovic, predsednik skupstine opstine Kragujevac, nije vise na toj funkciji prema odluci Okruznog suda u Kragujevcu od 7. juna ove godine.

Nastasja Radovic 
 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar