Broj 240-241

Hronika

Sednica Saveta »Republike«

Postojana uredjivacka politika

Na sednici Saveta Republike, odrzanoj 20. juna ove godine, razgovaralo se o uredjivackoj politici i materijalnom stanju naseg lista. Konstatovano je da nekih bitnih promena nema: materijalno poslovanje je i dalje na ivici egzistencije, ali se uprkos tome uredjivacka politika postojano drzi nacelnih orijentacija utvrdjenih prethodnih godina – zalaganja za parlamentarizam, demokratski dijalog, ljudska i nacionalna prava i nenasilno resavanje sporova u drustvu. Republikini analiticki prilozi, visokog publicistickog i zurnalistickog dometa, primljeni su sa paznjom i postovanjem ne samo medju citaocima u nasoj zemlji, nego i u inostranstvu. Mnogi mediji u inostranstvu i ove godine, kao i ranije, prenosili su pisanje Republike.
U toku diskusije dato je niz zanimljivih predloga za dalje obogacivanje sadrzaja Republike. Jedna od tih sugestija odnosila se na potrebu da Republika cesce organizuje okrugle stolove na razne aktuelne teme. Takodje, clanovi Saveta su insistirali i na tome da se jace naglasi medjunarodna dimenzija u nasem listu. U tom smislu potrebno nam je vise analitickih tekstova iz susednih zemalja, ali takvih koji po svojoj tematici predstavljaju predmet zajednickog interesovanja za sve nas. Savet je kao znacajnu prednost i posebnost Republike nad drugim medijima ocenio knjige–separate na razne teme koje nas list objavljuje vise puta svake godine.
Republika, inace, pocetkom 2001. navrsava 12 godina neprekidnog izlazenja. To namece potrebu da se iduce godine izradi tematska bibliografija i kriticka rekapitulacija onoga sto je do sada uradjeno.

D. I. 
 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar