Broj 240-241

Dogadjanja
Marsiraju li partijske vojske

Politicka aktivnost vladajucih stranaka sve vise poprima militaristicke oblike

Svi su vec znaci tu da ulazimo u period kada ce rezim zestoko, mnogo surovije nego do sada, udariti po opoziciji i svemu onome sto spada u alternativu. Nije rec samo o upravo lansiranom antiteroristickom zakonu, nego i o citavom nizu pratecih pojava koje otkrivaju namere vlasti da do novog talasa represije dodje sto pre, vec u toku jula.
Ovih je dana pri Izvrsnom odboru Gradskog odbora SPS Beograda obrazovana Komisija za odbranu i bezbednost, sto za rad jedne normalne politicke organizacije i nije bas uobicajena stvar. Sledeci policijsku logiku – a drugaciju logiku i ne moze da ima ovo novoosnovano telo – Komisija je vec u prvom saopstenju dala na znanje da su maltene svi bezbednosni problemi u Beogradu prouzrokovani ponasanjem gradske vlasti. Drugim recima, gradsku vlast koja je legalno osvojena na izborima, SPS vise ne tretira kao politickog suparnika, s kojim se nadmece politickim sredstvima, nego kao neprijatelja, s kojim se treba razracunavati policijski. Sta ce, dakle, da radi ta Komisija? Ona kaze da se beskompromisno »mora stati na put terorizmu i obracunati sa njegovim akterima«. »Najostrije se moraju kaznjavati pocinioci zlocina, jer je to bitan preduslov ocuvanja mira, bezbednosti gradjana i stabilne situacije u Beogradu.«
I JUL, u svojim planovima aktivnosti, kao prioritetan zadatak, predvidja ucvrscivanje bezbednosti. Julovsko rukovodstvo saopstilo je upravo ovih dana da ce »narodno jedinstvo i suzbijanje terorizma« biti »prakticni i svakodnevni zadaci« te stranke. Dalje se navodi da ce se »energicno i svim zakonskim sredstvima«, u mestima ili na poslovima koje rade clanovi te stranke, boriti protiv terorizma, za zastitu Jugoslavije, Srbije i slobode naroda.


         Portret decaka, 1955.

Ovo najnovije podizanje represivnih tenzija neki dovode u vezu sa predstojecim izborima u kojima nista ne treba prepustiti neizvesnosti. No, bez obzira da li u takvim okolnostima uopste i moze biti izbora, cinjenica je da politicki rad i SPS-a i JUL-a, a o radikalima da i ne govorimo, poprima militaristicke oblike. Drugacije i ne moze da bude posto ce sprovodjenje antiteroristickog zakona traziti mnogo vece snage, a ne samo policijske odrede. Hocemo li uskoro da vidimo kako nasim ulicama marsiraju i partijske vojske u crnim, smedjim ili crvenim kosuljama? U prilog ovakvom strahovanju ide i informacija, koja potice iz redova SPS-a, a koju je tesko proveriti, da je clanovima ove stranke vec nalozeno da svoje godisnje odmore zavrse do 10. jula i da svako sto pre bude na svom mestu.
Gde se moze ocekivati prvi udar novog talasa drzavnog i stranackog terora koji ce ocigledno doci vrlo brzo? Sudeci po najavama saveznog ministra za informisanje Gorana Matica nezavisni mediji ce i ovoga puta biti najizlozeniji. On je kao placenike CIA napao NIN, Vreme i Blic njuz (a narocito NIN-ovu novinarku Ljiljanu Smailovic). Mada je ministrova retorika ista kao i ranije, ovoga puta ima i nesto novo. Matic kaze da je »krajnje vreme da i republicko i savezno ministarstvo za informisanje preduzmu odgovarajuce mere da se ta antisrpska i antijugoslovenska propaganda, dirigovana spolja, na odredjen nacin utisa i da se gradjanima SRJ prezentuju heroji odbrane i obnove«. Ovaj naglasak na »utisa« ukazuje na to i kakva ce sredstva biti upotrebljena.

Dragos Ivanovic
 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar